Μητσοτάκης: Να συζητηθεί η ψήφος των ομογενών στη Βουλή - Συνάντηση με Βούτση

Newsroom Newsroom

Μητσοτάκης: Να συζητηθεί η ψήφος των ομογενών στη Βουλή - Συνάντηση με Βούτση

Εκτάκτως επισκέφθηκε τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, την Πέμπτη (27/04/2017), ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, για να του θέσει όλα τα ζητήματα λειτουργίας του κοινοβουλίου.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκανε λόγο για υποβάθμιση κοινοβουλευτικών διαδικασιών, άρνηση των υπουργών να ανταποκρίνονται στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, καθώς και για κακή νομοθέτηση με ευθύνη της κυβέρνησης.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι το κόμμα του έχει καταθέσει πρόταση νόμου για την ψήφο των ομογενών, η συζήτηση της οποίας στη Βουλή εκκρεμεί εδώ και ένα χρόνο.

Τα παραπάνω θίγονται και στην επιστολή που έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον πρόεδρο της Βουλής. Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, δήλωσε:

«Πήρα την πρωτοβουλία να επισκεφθώ τον Πρόεδρο της Βουλής. Αυτό επιτάσσει το δημοκρατικό μου καθήκον. Του υπενθύμισα το δικό του θεσμικό ρόλο.

Το Κοινοβούλιο των Ελλήνων δεν λειτουργεί όπως αρμόζει σε μια δημοκρατική Πολιτεία. Αυτό αφορά τόσο τη νομοθετική λειτουργία, όσο και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Αποτελεί συνεχιζόμενη παθολογία της Κυβέρνησης η κατάθεση τροπολογιών που είναι - κατά κανόνα - εκπρόθεσμες και άσχετες με τα υπό συζήτηση νομοσχέδια. Πρόκειται για πρακτική που αντιβαίνει στο Σύνταγμα.

Επισημαίνω ακόμη ότι η ψήφιση νομοσχεδίων και τροπολογιών γίνεται συνήθως χωρίς ουσιαστική συζήτηση και χωρίς να έχουν κοστολογηθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Δεδομένου ότι οι Υπουργοί δεν προσέρχονται να απαντήσουν στις ερωτήσεις των Βουλευτών, πάσχει πλέον σοβαρά και η λειτουργία του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Συνεπώς, η βλάβη είναι γενικευμένη.

Ζήτησα από τον Πρόεδρο της Βουλής να θέσει την Κυβέρνηση προ των ευθυνών της και του επισήμανα τη δική του ευθύνη για την προστασία των θεσμών και του κύρους της Βουλής.

Επανέφερα, επίσης, την πρόταση Νόμου της Νέας Δημοκρατίας για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, η οποία, εδώ και ένα χρόνο, δεν έχει συζητηθεί. Ζήτησα να γίνει αυτό μέσα στον επόμενο μήνα.

Η Κυβέρνηση κάνει κατάχρηση εξουσίας. Περιφρονεί τη δημοκρατική λειτουργία της Βουλής, ενώ παράλληλα επιχειρεί ωμές παρεμβάσεις και στη Δικαιοσύνη.

Είμαστε εδώ και είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τους θεσμούς και να μην αφήσουμε τη Δημοκρατία να λιγοστέψει».

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved