ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι θα κάνει ο Παπανδρέου στην Αμερική

Τι θα κάνει ο Παπανδρέου στην Αμερική
Αναχωρεί σήμερα για Νέα Υόρκη προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της 66ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ...

Για τη Νέα Υόρκη αναχωρεί σήμερα ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της 66ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο κ. Παπανδρέου θα έχει επαφές με τον γενικό γραμματέα του διεθνούς οργανισμού, Μπαν Γκι Μουν, αλλά και με στελέχη εβραιοαμερικανικών οργανώσεων, ενώ αναμένεται να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν, την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, τον πρόεδρο της Κύπρου αλλά και με ηγέτες της Μέσης Ανατολής και άλλων περιοχών.

Ειδικότερα, ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να φθάσει στην Νέα Υόρκη αύριο Σάββατο και την επομένη θα ξεκινήσει το πρόγραμμα των επαφών του με τον Γενικό Γραμματέα του διεθνούς οργανισμού, Μπαν Γκι μουν. Στη συνέχεια, θα έχει συνάντηση με στελέχη σημαντικών εβραιοαμερικανικών οργανώσεων.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα παραστεί στην καθιερωμένη δεξίωση που θα παραθέσει ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα και στο γεύμα του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών.

Επίσης, θα προεδρεύσει σε συνεδρίαση του προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια θα προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ο κ. Παπανδρέου, έχει προσκληθεί σε γεύμα στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου και το βράδυ της ίδιας μέρας θα μιλήσει σε μεγάλη συγκέντρωση, σε ξενοδοχείο του Μανχάταν, που διοργανώνει το Foreign Policy Association. Όπως και πέρσι, θα έχει την ευκαιρία να παραχωρήσει συνεντεύξεις σε αμερικανικά ΜΜΕ.

Την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου, ο κ. Παπανδρέου θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον. Μέχρι στιγμής, έχουν διευθετηθεί συναντήσεις του με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ και με τις ηγεσίες των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας και της Βουλής.

Την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου, θα δοθεί προς τιμή του δεξίωση στο Ελληνικό Γενικό Προξενείο, όπου θα παραστούν ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, αξιωματούχοι ομογενειακών φορέων, ακαδημαϊκοί, επιχειρηματίες και άνθρωποι των τεχνών.

Στο μεταξύ, σειρά επαφών στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ θα έχει με αρκετούς ομολόγους του ο υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Λαμπρινίδης, ο οποίος θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε συναντήσεις υψηλού επιπέδου, καθώς και στις καθιερωμένες συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τους ομολόγους τους των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Για άλλες συναντήσεις και συμμετοχές σε συνόδους κορυφής που θα αφορούν θέματα της αρμοδιότητάς τους θα βρίσκονται στις ΗΠΑ ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δόλλης, και ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης.