ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπεγλίτης: Δεν υπάρχει απόφαση για αύξηση της θητείας

Μπεγλίτης: Δεν υπάρχει απόφαση για αύξηση της θητείας
Έχει αφήσει εδώ και καιρό να διαρρέει πως θα προχωρήσει σε αύξηση...

Συνέχεια στα σενάρια για αύξηση της στρατιωτική θητείας δίνει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης, ο οποίος εδώ και καιρό διατυμπανίζει πως οι ένοπλες δυνάμεις έχουν ανάγκη από έμψυχο δυναμικό και από την άλλη δεν χάνει ευκαιρία να δηλώνει πως δεν έχει παρθεί απόφαση για αύξηση του χρόνου υπηρεσίας των στρατιωτών. Έχει αφήσει εδώ και καιρό να διαρρέει πως θα προχωρήσει σε αύξηση, μιας και οι μονάδες έχουν πρόβλημα στελέχωσης, ενώ από την άλλη για διάφορους λόγους δεν ξεκαθαρίζει την κατάσταση και συνεχώς διαψεύδει.

Αυτή τη φορά μέσω εγγράφου το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση σχετικής ερώτησης του βουλευτή της ΝΔ Αθανάσιου Δαβάκη ο κ. Μπεγλίτης παρείχε τη διαβεβαίωση ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για την αύξηση της στρατιωτικής θητείας.

«Δεν έχει ληφθεί και δεν πρόκειται να ληφθεί, εάν δεν ολοκληρωθεί με συντεταγμένο και σοβαρό τρόπο η διαδικασία της ανασυγκρότησης και της νέας δομής δυνάμεων καθώς και η αξιολόγηση των αναγκών εθνικής άμυνας», αναφέρει ο κ. Μπεγλίτης.

Όπως σημειώνει ο υπουργός, «το ζήτημα της στρατιωτικής θητείας εξετάζεται λεπτομερώς και οι οριστικές αποφάσεις για την ορθολογική αντιμετώπιση υπαρκτών προβλημάτων θα ληφθούν με σοβαρότητα και ευθύνη χωρίς καμία βιασύνη».

Ο βουλευτής της ΝΔ Αθανάσιος Δαβάκης αναφερόταν και σε σενάρια που κάνουν λόγο για απολύσεις Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) που ολοκλήρωσαν τον επταετή κύκλο παρουσίας τους στο στράτευμα.

Στην απάντησή του ο υπουργός επισημαίνει για τους ΕΠΟΠ ότι κρίνονται σύμφωνα με τη νομοθεσία, με βάση τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα τους από πενταμελές Συμβούλιο, για τη μονιμοποίησή τους. Διατηρούν δε δικαίωμα προσφυγής για επανάκριση σε δεύτερο βαθμό κρίσης, σε περίπτωση που κρίθηκαν αποστρατευτέοι και μη διατηρητέοι.
Ο κ. Μπεγλίτης σχολιάζοντας τα σενάρια περί μαζικών απολύσεων ΕΠΟΠ, τονίζει ότι «καταρρίπτονται από στατιστικά στοιχεία των αποστρατειών ΕΠΟΠ για το 2011 (42), οι οποίες είναι εμφανώς λιγότερες σε σχέση με τα έτη 2008 και 2009 (83 και 63 αντίστοιχα).