ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Αθήνα σήμερα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ

Στην Αθήνα σήμερα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ

Στην Αθήνα θα βρεθεί σήμερα Δευτέρα (25/09) ο επικεφαλής τουEurogroupΓερούν Ντάισελμπλουμ, ενόψει της έναρξης της γ' αξιολόγησης.

Η ΤΡΙΤΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΕΡΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ EUROGROUP

Ο πρόεδρος του Eurogroup θα έχει συνομιλίες με το οικονομικό επιτελείο αλλα και με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αυτή η επίσκεψη είναι η δεύτερη του Γερούν Ντάισελμπλουμ στην Αθήνα, μετά από εκείνη του Φεβρουαρίου του 2015, με τον τότε υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη.

Dijsselbloem

Κατά την επίσκεψή του, ο κ. Ντάισελμπλουμ θα συναντηθεί στις 13:15 με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Στις 15.00 θα έχει επαφές με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη στο υπουργείο Οικονομικών και αμέσως μετά θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου.

Αργότερα, ο κ. Ντέισελμπουμ θα μιλήσει σε εκδήλωση του Economist. Στις 20:00 έχει προγραμματιστεί η συνάντησή του με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη.

Βόμβα Ντάισελμπλουμ: Η Ελλάδα και μετά τα Μνημόνια θα είναι σε εποπτεία

Μία τελείως διαφορετική οπτική από εκείνη που υπόσχεται ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας είχε δώσει ο επικεφαλής του Eurogroup, μιλώντας στην εφημερίδα «Τα Νέα», καθώς αποκάλυψε πως ακόμα και μετά το τέλος του Μνημονίου, η Ελλάδα θα παραμείνει μία χώρα υπό εποπτεία.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έριξε τη βόμβα λέγοντας πως η Ελλάδα θα έχει πρόγραμμα εποπτείας και μετά τον Αύγουστο του 2018, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά «πόσο μάλλον όταν υπάρχουν δάνεια σε εκκρεμότητα, τα οποία έχουν μακρά περίοδο αποπληρωμής».

Για την έξοδο της Ελλάδας από τα Μνημόνια, ο κ. Ντάισελμπλουμ σε αντίθεση με την αισιοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης ξεκαθάρισε πως αυτός είναι ο στόχος όλων, αλλά προειδοποίησε πως για να συμβεί κάτι τέτοιο, η Ελλάδα θα πρέπει να είναι απόλυτα προετοιμασμένη.

Συγκεκριμένα όσον αφορά στην έξοδο της Ελλάδας από το τούνελ, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως για συμβεί αυτό θα πρέπει η ελληνική οικονομία να εισέλθει σε ανοδική πορεία, αλλά και σταθερότητα. Μάλιστα, διευκρίνισε πως θα πρέπει να επανέλθει η εμπιστοσύνη προς τη χώρα για να μπορεί να καταστεί οικονομικά ανεξάρτητη.

Όσον αφορά στο χρέος, ερωτηθείς ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως μετά το τέλος του προγράμματος θα εξεταστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Το πρόγραμμα Ντάσελμπλουμ περιλαμβάνει ακόμη συμμετοχή σε συζήτηση που οργανώνει ο Economist με συνομιλητές τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη και τον πρώην υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου.