ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πόθεν έσχες: Αυτές είναι οι νέες αποφάσεις της κυβέρνησης για τις ηλεκτρονικές δηλώσεις

Πόθεν έσχες: Αυτές είναι οι νέες αποφάσεις της κυβέρνησης για τις ηλεκτρονικές δηλώσεις

Πόθεν έσχες | Ειδήσεις: Σε έναν ιδιότυπο αγώνα δρόμου φαίνεται πως επιδίδεται πλέον ηκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛκαι σε μια προσπάθεια να παρακάμψει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ)που έκρινε παράνομη και αντισυνταγματική την ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων πόθεν έσχες για εκατοντάδες χιλιάδες υπόχρεους, εκδίδει νέες υπουργικές αποφάσεις στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης (ΦΕΚ), ώστε να ισχύσει κανονικά το μέτρο, με την προθεσμία κατάθεσης των δικαιολογητικών να λήγει το Σάββατο (21/10/2017).

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΡΑΚΑΜΠΤΕΙ ΤΟ ΣτΕ - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΦΕΚ

Επί της ουσίας, έγιναν πράξη τα όσα είχε πει την Πέμπτη (19/10/2017) ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, στον απόηχο της απόφασης του ΣτΕ, προαναγγέλλοντας νέες υπουργικές αποφάσεις.

Μετά και την εξέλιξη αυτή, εκδόθηκαν στο ΦΕΚ Οι αποφάσεις «Αριθμ. Πρωτ. 12391 τύπος και περιεχόμενο της Δήλωσης Περιουσιακής Κατάστασης (Δ.Π.Κ) και της Δήλωσης Οικονομικών Συμφερόντων (Δ.Ο.Σ) – Ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων αυτών» και «Αριθ. 1069 Τύπος και περιεχόμενο της Δήλωσης Περιουσιακής Κατάστασης (Δ.Π.Κ) και της Δήλωσης Οικονομικών Συμφερόντων (Δ.Ο.Σ) – Ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων αυτών».

Διαβάστε αναλυτικά τις αποφάσεις, όπως εκδόθηκαν στο ΦΕΚ, κάνοντας κλικ ΕΔΩ και ΕΔΩ

Εκτός των κειμένων περιέχονται οι οδηγίες συμπλήρωσης πεδίων των Δ.Π.Κ. και Δ.Ο.Σ., καθώς και όλοι οι πίνακες συμπλήρωσης στοιχείων.

Σημειώνεται ότι, στη νέα απόφαση (1069/19.10.2017) και συγκεκριμένα στο άρθρο 4 παρέμεινε η ακόλουθη περίπτωση:
« […] ε. Παραστατικά αγοράς ή πράξεις φορολογικής αρχής ή ασφαλιστήρια συμβόλαια για τα κινητά μεγάλης αξίας άνω των 30.000,00 €, όπως ειδικότερα αυτά προσδιορίζονται στο στοιχείο vi της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 2 του ν. 3213/2003 […]», ενώ το ΣτΕ σύμφωνα με την περίληψη που έχει δημοσιεύσει, κρίνει ότι η επιβαλλόμενη υποχρέωση να συμπεριληφθούν στη Δ.Π.Κ., ποσά σε μετρητά που υπερβαίνουν τα 15.000 ευρώ και φυλάσσονται εκτός πιστωτικών ιδρυμάτων ή εντός θυρίδων, καθώς και κινητά περιουσιακά στοιχεία, των οποίων η αξία υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ, αντίκειται στα άρθρα 5 παρ. 1, 9 παρ. 1 και 9Α του Συντάγματος, καθώς και στην αρχή της αναλογικότητας (άρθρο 25 παρ. 1 εδ. δ΄ του Συντάγματος).

Υπενθυμίζεται πως το Ανώτατο δικαστήριο ακύρωσε την προηγούμενη υπουργική απόφαση για τυπικούς λόγους, με το σκεπτικό ότι δεν είχαν δημοσιευθεί αυτές οι παραμετροι και το υπουργείο προχωρησε στη δημοσιευςή τους στο ΦΕΚ.

Πρόκειται για τις αποφάσεις : «αριθμ. Πρωτ. 12391 τύπος και περιεχόμενο της Δήλωσης Περιουσιακής Κατάστασης (Δ.Π.Κ) και της Δήλωσης Οικονομικών Συμφερόντων (Δ.Ο.Σ) - Ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων αυτών» και «Αριθ. 1069 Τύπος και περιεχόμενο της Δήλωσης Περιουσιακής Κατάστασης (Δ.Π.Κ) και της Δήλωσης Οικονομικών Συμφερόντων (Δ.Ο.Σ) - Ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων αυτών».

Δεν αλλάζει τίποτα σχετικά με τις προθεσμίες

Μια ημέρα πριν από τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή του πόθεν εσχες, η δημοσίευση αυτή δεν αλλάζει απολύτως τίποτα και συνεχίζουν να ισχύουν όλα όσα όφειλαν οι υπόχρεοι να πράξουν στη δήλωση περιπουσιακής καταστασης.

Απλώς το υπουργείο προχώρησε σε «επανανομιμοποίηση» της διαδικασίας με τη δημοσιευση των παραμέτρων, αλλά επί της ουσίας δεν υπάρχει καμία αλλαγή, ούτε καν στην προθεσμία υποβολής που λήγει το Σάββατο (21/10/2017). Κι αυτό γιατί η αποφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου δεν εχει καθαρογραφεί και συνεπώς το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν εχει ενημερωθεί επισήμως για τις τυχόν αλλαγές, στις οποίες πρέπει να προχωρήσει με βάση τα όσα έκριναν οι δικαστές.

Η απουσία δε επίσημου κειμένου από το δικαστήριο δεν δίνει τη δυνατότητα - τουλάχιστον μέχρι αυτή τη στιγμή - να δοθεί παράταση στην υποβολή, κάτι που φαντάζει δύσκολο να συμβεί με τα μέχρι τώρα δεδομένα.

Συνεπώς, συνεχίζει να υφίσταται η υποχρέωση των υπόχρεων να υποβάλουν τη δήλωση έως και το Σάββατο (21/10/2017).

Το είχε προαναγγείλει ο Παπαγγελόπουλος

Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης είχε επισημάνει ότι «λόγω εύλογης και μεγάλης αβεβαιότητας που δημιούργησε η δημοσιοποίηση μιας άτυπης περίληψης της υπ' αριθ. 2649/2017 απόφασης της ολομέλειας του ΣτΕ, οι αρμόδιοι υπουργοί θα προβούν σε επανέκδοση της σχετικής ΚΥΑ με την οποία ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες όσον αφορά στον τύπο και το περιεχόμενο των δηλώσεων με συνδημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως των παραμετρικών τιμών και των οδηγιών συμπλήρωσης πεδίων των δηλώσεων που περιλαμβάνονται στην ηλεκτρονική εφαρμογή ΠΟΘΕΝ».

Παράλληλα, ο κ. Παπαγγελόπουλος τόνισε ότι «η υπόθεση εκκρεμεί στο ΣτΕ από τον Νοέμβριο του 2016 και η απόφαση εκδόθηκε παραμονές της λήξης της προθεσμίας ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ για την χρήση 2016».

Εξάλλου, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι «η κυβέρνηση, μόλις η απόφαση καθαρογραφεί από το ΣτΕ και λάβει επίσημα γνώση όλου του περιεχομένου της, θα αποφασίσει για τις περαιτέρω ενέργειες με γνώμονα την πάταξη της διαφθοράς».

Στα χαρακώματα κυβέρνηση - ανώτατη Δικαιοσύνη

Παρά το γεγονός ότι το ΣτΕ έκρινε με την υπ’ αριθμ. 2649/2017 παράνομη, αντισυνταγματική και ουσιαστικά ανεφάρμοστη τη διάταξη που προβλέπει υποχρέωση για όλους τους υπόχρεους (δικαστές, δημοσιογράφοι, εκδότες, λιμενικοί κτλ.) να υποβάλουν δηλώσεις πόθεν έσχες, το υπουργείο Δικαιοσύνης μοιάζει να γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του τη δικαστική απόφαση, αφήνοντας την προθεσμία υποβολής να λήξει κανονικά το Σάββατο (21/10/2017).

Έκρινε δε, ειδικότερα, αντισυνταγματική την παράγραφο που αφορά στη συμπερίληψη στη Δ.Π.Κ, ποσών σε μετρητά που υπερβαίνουν τα 15.000 ευρώ και φυλάσσονται εκτός πιστωτικών ιδρυμάτων ή εντός θυρίδων, καθώς και κινητά περιουσιακά στοιχεία, των οποίων η αξία υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως επισημαίνουν νομικές και δικαστικές πηγές, είναι τουλάχιστον περίεργο, πώς είναι δυνατόν η πολιτική εξουσία να αγνοεί επιδεικτικά την απόφαση του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου της χώρας, όταν μάλιστα, όπως επισημαίνεται, είναι σαφής, μη επιδεχόμενη καμίας παρερμηνείας.

Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικότερα για την απόφαση του ΣτΕ

Αντιδράσεις και από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων

Την ίδια στιγμή και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, με γραπτή ανακοίνωσή που εξέδωσε την Πέμπτη (19/10/2017) χαρακτηρίζει πρακτικά ανεφάρμοστη την ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων πόθεν έσχες με την υφιστάμενη διαδικασία.

Αυτούσια η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών αναφέρει τα εξής:

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣτΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ

ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΣτΕ

ΕΝΩΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΕΝΩΣΗ ΜΕΛΩΝ Ν.Σ.Κ.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣτΕ

ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ

Με την απόφαση 2649/2017 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας έγινε δεκτή αίτηση ακυρώσεως που είχαν ασκήσει όλες οι δικαστικές ενώσεις και ακυρώθηκε στο σύνολό της η 1846/13.10.2016 κοινή απόφαση των Υπουργών Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Οικονομικών «Τύπος και περιεχόμενο της Δήλωσης Περιουσιακής Κατάστασης (Δ.Π.Κ.) και της Δήλωσης Οικονομικών Συμφερόντων (Δ.Ο.Σ.) – Ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων αυτών» (B’ 3300). Κατόπιν αυτού και βάσει των λόγων ακυρώσεως που έγιναν δεκτοί και αφορούσαν την αντίθεση προς το Σύνταγμα των σχετικών νομοθετικών διατάξεων, δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης και δηλώσεις οικονομικών συμφερόντων ετών 2016 και 2017 (χρήσεις 2015 και 2016) δεν είναι πλέον δυνατό να υποβληθούν με τη διαδικασία και ενώπιον της αρχής που προβλέπεται από τις διατάξεις αυτές.

Για κάθε περαιτέρω εξέλιξη επί του θέματος οι ενώσεις θα ενημερώσουν εγκαίρως τα μέλη τους.

Αθήνα, 19/10/2017

ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ

Χριστόφορος Σεβαστίδης, Πρόεδρος Πρωτοδικών

Ευθύμιος Αντωνόπουλος, Σύμβουλος Επικρατείας

Αγγελική Λαϊνιώτη, Πρόεδρος Εφετών Δ.Δ.

Δημήτριος Ασπρογέρακας, Εισαγγελέας Εφετών

Ασημίνα Σαντοριναίου, Σύμβουλος Ελεγκτικού Συνεδρίου»

Διαβάστε εδώ περισσότερα θέματα για το πόθεν έσχες

Σχετικές ειδήσεις