Σπυράκη: Δεν υπάρχει λύση όταν το Σύνταγμα των Σκοπίων έχει αλυτρωτικές αναφορές

Newsbomb

Σπυράκη: Δεν υπάρχει λύση όταν το Σύνταγμα των Σκοπίων έχει αλυτρωτικές αναφορές

Σκοπιανό | Μαρία Σπυράκη: «Επιμένουμε στην απάλειψη όλων των αλυτρωτικών αναφορών στο Σύνταγμα των Σκοπίων και δεν δεχόμαστε τεμαχισμό της λύσης», υπογράμμισε την Τρίτη (30/01) με παρέμβασή της στη προπαρασκευαστική συνεδρίαση της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Σκοπίων, στις Βρυξέλλες, η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μαρία Σπυράκη.

Η συνεδρίαση της ολομέλειας της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Σκοπίων έχει οριστεί για τις 7 και 8 Φεβρουαρίου στο Στρασβούργο, με τη συμμετοχή Ευρωβουλευτών και βουλευτών του Κοινοβουλίου της γείτονος.

Ενώπιον του επικεφαλής της σκοπιανής αντιπροσωπείας στην ΕΕ η κ. Σπυράκη τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι «υπέρ μιας λύσης μίας λύσης-πακέτο που θα περιλαμβάνει μία ονομασία έναντι όλων και θέτει ως προϋπόθεση αλλαγή του Συντάγματος, ώστε να διαγραφούν όλες οι αναφορές που θα μπορούσαν να εκληφθούν ως αλυτρωτικές, προκειμένου να έχουμε ξεκάθαρες ενδείξεις από τα Σκόπια ότι η χώρα - όλοι οι εμπλεκόμενοι στην πολιτική ζωή και όχι μόνο η παρούσα κυβέρνηση- είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί».

Η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ διευκρίνισε ότι «η Ελλάδα δεν πρέπει και δεν μπορεί να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις όσο υπάρχουν αναφορές στο φερόμενο ως "Μακεδονικό έθνος" όπως το επικαλέστηκε μάλιστα ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, ο πρέσβης Μάθιου Νίμιτς για άλλη μια φορά».

Κατέληξε τονίζοντας ότι «είναι οι πολίτες που καθορίζουν το μέλλον της χώρας τους και γράφουν την ιστορία της, και ο ελληνικός λαός έχει δείξει πάρα πολύ μεγάλη ευαισθησία στο θέμα αυτό. Συνεπώς επιμένουμε σε μία ολοκληρωμένη λύση η οποία θα περιλαμβάνει και θα επιλύει όλα τα παραπάνω θέματα μονομιάς και έναντι όλων».

Ολόκληρο το κείμενο της παρέμβασής της Μαρίας Σπυράκη στην Επιτροπή έχει ως εξής:

«Το θέμα του ονόματος ανάμεσα στην Ελλάδα και τα Σκόπια είναι ένα παλιό θέμα. Στην Ελλάδα, το κόμμα μου, η Νέα Δημοκρατία, είναι υπέρ μίας λύσης-πακέτου που θα περιλαμβάνει μία ονομασία έναντι όλων και θέτει ως προϋπόθεση αλλαγή του Συντάγματος, ώστε να διαγραφούν όλες οι αναφορές που θα μπορούσαν να εκληφθούν ως αλυτρωτικές, προκειμένου να έχουμε ξεκάθαρες ενδείξεις από τα Σκόπια ότι η χώρα - όλοι οι εμπλεκόμενοι στην πολιτική ζωή και όχι μόνο η παρούσα κυβέρνηση- είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί. Η κατάσταση όπως διαμορφώνεται προκαλεί σοβαρές ανησυχίες στον ελληνικό λαό πάνω σε τρία θέματα.

Πρώτον, το εύρος της χρήσης ενός κοινά αποδεκτού ονόματος. Σύμφωνα με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, πρέσβη Μάθιου Νίμιτς, το νέο όνομα θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί στο πλαίσιο της ένταξης των Σκοπίων στην ΕΕ και όχι πριν την ολοκλήρωση της ενταξιακής διαδικασίας.

Εν τω μεταξύ, ο κ. Νίμιτς επιμένει ότι η χρήση του νέου ονόματος θα πρέπει να περιοριστεί μόνο σε διεθνείς οργανισμούς και fora. Η επί μέρους χρήση του νέου ονόματος είναι μη αποδεκτή από εμάς στην Ελλάδα. Επιμένουμε σε μία ονομασία έναντι όλων “erga omnes”, ενώ ζητούμε από τα Σκόπια, ως προϋπόθεση, να αλλάξει το Σύνταγμά του.

Η Ελλάδα δεν πρέπει και δεν μπορεί να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις όσο υπάρχουν αναφορές στο φερόμενο ως «Μακεδονικό έθνος» όπως το επικαλέστηκε μάλιστα ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, ο πρέσβης Μάθιου Νίμιτς για άλλη μια φορά. Όπως γνωρίζει κάθε πολιτικός που σέβεται τον εαυτό του στη Δημοκρατία, είναι οι πολίτες που καθορίζουν το μέλλον της χώρας τους και γράφουν την ιστορία της, και ο ελληνικός λαός έχει δείξει πάρα πολύ μεγάλη ευαισθησία στο θέμα αυτό. Συνεπώς επιμένουμε σε μία ολοκληρωμένη λύση η οποία θα περιλαμβάνει και θα επιλύει όλα τα παραπάνω θέματα μονομιάς και έναντι όλων».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ό,τι συμβαίνει, σκάει και στο Instagram! Ακολούθησέ μας!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

TOP ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved