ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκάνδαλο Novartis - Πληροφοριοδότης: Πώς έδωσα τα στοιχεία στο FBI

Σκάνδαλο Novartis - Πληροφοριοδότης: Πώς έδωσα τα στοιχεία στο FBI

Σκάνδαλο Novartis | Ειδήσεις: Τα όσα συνέβαιναν στη φαρμακοβιομηχανία Novartis περιγράφει, μέσω οκτασέλιδης επιστολής του, η οποία δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Έθνος» ο Έλληνας υπάλληλος της εταιρείας, ο οποίος κατέθεσε στο αμερικανικό FBI, υπό το ψευδώνυμο «Πληροφοριοδότης Β’».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η συγκεκριμένη επιστολή υπό τον τίτλο «Γιατί έγινα πληροφοριοδότης», ελήφθη μέσω του δικηγόρου του, Παύλου Σαράκη, αποθηκευμένη σε USB στικάκι.

Όπως αναφέρει ο μάρτυρας, «ξέραμε πολύ καλά τι έπρεπε να κάνουμε για να λυτρωθούμε. Για ενάμιση χρόνο συγκέντρωνα στοιχεία. Θα κατήγγειλα στο Department of Justice (σ.σ. υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ) τη Novartis. Με ονόματα και στοιχεία. Η ηδονή που ένιωσα την στιγμή που παρέδωσα το στικάκι με τα απόρρητα αρχεία του υπολογιστή της εταιρείας, ήταν κορυφαία. Γι’ αυτό έγινα πληροφοριοδότης. Εν Ονόματι του Ελληνικού Λαού, ενώπιον της αμερικανικής Δικαιοσύνης. Και για τους συνένοχους διεφθαρμένους γιατρούς και πολιτικούς... κουκουλοφόρος».

Ο ίδιος σημειώνει επίσης: «Το πρώτο μέλημα της εταιρείας ήταν να μας μυήσει στους τρόπους αποφυγής των κυρώσεων της αμερικανικής νομοθεσίας για την διαφθορά και τις αθέμιτες πρακτικές για την κυριαρχία της αγοράς και τη χειραγώγηση του ιατρικού και πολιτικού συστήματος. Όχι της ευρωπαϊκής ή της ελληνικής νομοθεσίας. Αυτές δεν μας ενδιέφεραν. Τις είχαμε για την πλάκα μας, αφού πληρώναμε. Το πρόβλημά μας ήταν οι ΗΠΑ. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τους και το Υπουργείο Δικαιοσύνης τους».

«Η φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα μειώνονταν πλέον σταθερά και κατακόρυφα, με τις πληρωμές του δημοσίου να καθυστερούν κάθε φορά και περισσότερο. Η Novartis όμως έπρεπε να κερδίζει όσα και πριν. Έτσι, μέσα σ’ αυτό, το νέο μνημονιακό περιβάλλον, ο μόνος δρόμος διατήρησης της κυριαρχίας της εταιρείας περνούσε μέσα από την αύξηση των χορηγιών στα ΜΜΕ και της μίζας στο πολιτικό σύστημα», αναφέρει ο μάρτυρας, για τα χρόνια των μνημονίων.

«Μου πήρε επτά περίπου χρόνια να καταλάβω ότι ανήκα σε μια μοναδική κατηγορία Ελλήνων. Σε εκείνους που, τινάζοντας τα ασφαλιστικά ταμεία στον αέρα, περισσότερο ακόμη και από το PSI, καταφέραμε να ληστέψουμε τρεις ολόκληρες γενιές», προσθέτει ο πληροφοριοδότης.

Και συμπληρώνει: «Έτσι, μέσα σ’ αυτό, το νέο μνημονιακό περιβάλλον, ο μόνος δρόμος διατήρησης της κυριαρχίας της εταιρείας περνούσε μέσα από την αύξηση των χορηγιών στα ΜΜΕ και της μίζας στο πολιτικό σύστημα. Επιθετική πολιτική ήταν ο εύσχημος τίτλος...».

Παράλληλα, αναφερόμενος στον αντιπρόεδρο της Novartis, ο Έλληνας πληροφοριοδότης λέει: «Αυτός λοιπόν, ο Φρουζής, βραβεύθηκε το 2013 ως manager της χρονιάς. Πιο εύστοχο θα ήταν manager της διαφθοράς και της διαπλοκής. Ιατρικής και πολιτικής».
.
Όσο για τη φερόμενη ανάμειξη πολιτικών προσώπων στο σκάνδαλο, ο μάρτυρας αναφέρει: «Είδα και τους πολιτικούς που τα παίρνανε. Και τους δημοσιογράφους που τα τσέπωναν χοντρά. Αυτοί όμως ήταν ίδιοι και απαράλλαχτοι, όπως και στην κανονική τους ζωή, αφού συνέχιζαν να με κοιτούν με τον ίδιο ακριβώς υποκριτικό τρόπο που με κοιτούσαν τόσα χρόνια στα συνέδρια, στις πίτες, στις εκλογές, στα τσιγάρα, τα ποτά, τα ξενύχτια και τις μίζες».

Η ανακοίνωση του Μαξίμου

«Κάθε μέρα και νέα ανατριχιαστικά στοιχεία βγαίνουν στη δημοσιότητα σχετικά με τη διασπάθιση δημοσίου χρήματος μέσα από μίζες σε πολιτικούς και γιατρούς. Η επιστολή ενός εκ των προστατευόμενων μαρτύρων που δημοσιεύεται σήμερα στο "Έθνος" είναι κυριολεκτικά συγκλονιστική», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού με αφορμή τα νέα στοιχεία που αφορούν στην υπόθεση Novartis.

«Όσοι λοιπόν βιάζονται να θάψουν το σκάνδαλο, να απαξιώσουν τα στοιχεία, να μιλήσουν για ψευδομαρτυρίες και κουκουλοφόρους αναφερόμενοι σε μάρτυρες που το FBI έκρινε αξιόπιστους, καλό θα είναι να είναι πιο προσεκτικοί γιατί εκτίθενται», προσθέτει η ανακοίνωση.

Καταλήγοντας το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού τονίζει ότι «η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης και κυρίως η Δικαιοσύνη πρέπει να αφεθεί απερίσπαστη να κάνει τη δουλειά της αξιοποιώντας όλα τα στοιχεία και οι ένοχοι, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται, να τιμωρηθούν αυστηρά».

Αιχμές εναντίον της ΝΔ και από την Κουμουνδούρου

«Να αποφασίσει καλεί ο ΣΥΡΙΖΑ, τον πρόεδρο της ΝΔ για το εάν η υπόθεση Novartis είναι σκάνδαλο ή πολιτική σκευωρία». Αφορμή για την ανακοίνωση που εξέδωσε η Κουμουνδούρου στάθηκε τηλεοπτική συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, στην οποία χαρακτήρισε αυτονόητο ότι θα φύγει από το κόμμα όποιος έχει αγγίξει μαύρο χρήμα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει στην ανακοίνωση του «στη χθεσινή του συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της ΝΔ θεωρεί «αυτονόητο» πως όποιος αποδειχτεί από τη ΝΔ ότι έχει αγγίξει μαύρο χρήμα θα φύγει από το κόμμα. Οφείλουμε να τον συγχαρούμε για τη συγκεκριμένη δήλωση και να του επισημάνουμε πως αν αποδειχθεί κάτι τέτοιο η αποπομπή από το κόμμα θα είναι το λιγότερο που θα κληθεί να αντιμετωπίσει».

Καταλήγοντας τονίζει «ωστόσο, περιμένουμε από τον κ. Μητσοτάκη να απαντήσει πώς είναι δυνατόν να αφήνει παράθυρο κάποιος από τη ΝΔ να έχει αγγίξει μαύρο χρήμα στην υπόθεση Νοβάρτις, ενώ μέχρι χθες έκανε λόγο για "σκευωρία" και "πολιτική δίωξη"; Θα αποφασίσει; Υπάρχει σκάνδαλο ή πολιτική σκευωρία;».

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις στο σκάνδαλο Novartis

Σχετικές ειδήσεις