ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Παζάρι» μέχρις εσχάτων για το πολυνομοσχέδιο

«Παζάρι» μέχρις εσχάτων για το πολυνομοσχέδιο

Αν τα νομοσχέδια ψηφίζονταν στο εντευκτήριο της Βουλής τότε η κυβέρνηση θα είχε χάσει την δεδηλωμένη προ πολλού, για καλή της τύχη όμως οι σχετικές διαδικασίες πραγματοποιούνται στην αίθουσα της ολομέλειας, τον χώρο όπου απόλυτος νόμος είναι αυτός που επιβάλλει η κομματική γραμμή.

Υπο αυτά τα δεδομένα μπορεί εύκολα να εξηγηθεί το γεγονός ότι αν αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δήλωναν αγανακτισμένοι, σε απόγνωση και αδιέξοδο συμπληρώνοντας ότι θα καταψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο, τελικά εισήλθαν στην ολομέλεια και το υπερψήφισαν.

Είναι χαρακτηριστική η ατάκα γυναίκας βουλευτή, γνωστής για τον ευέξαπτο χαρακτήρα η οποία σε «συντροφικό» πηγαδάκι ξεκαθάριζε «ως εδώ και μη παρέκει... αυτό το τερατούργημα εγώ δεν το ψηφίζω». Δήλωση που έκανε αρκετούς να μειδιάσουν μιας και δεν ήταν η πρώτη φορά που την άκουγαν να απειλεί την συνοχή της ΚΟ του κυβερνώντος κόμματος.

Πάντως, το κοινοβουλευτικό επιτελείο του κυβερνώντος κόμματος βρισκόταν σε επιφυλακή γιατί εκτός της κυρίας Λούκας Κατσέλη – η οποία είχε ξεκαθαρίσει ότι θα καταψηφίσει – υποπτευόταν ορισμένους ακόμα βουλευτές ότι θα την ακολουθήσουν.

Συγκεκριμένα, τα «αφτιά» και τα «μάτια» του Μεγάρου Μαξίμου παρακολουθούσαν ανελλιπώς τις συνεδριάσεις της επιτροπής Οικονομικών η οποία επεξεργαζόταν το πολυνομοσχέδιο προκειμένου να εντοπίσει «ύποπτες» δηλώσεις. Παράλληλα, οι «πράκτορες» σάρωναν τους διαδρόμους της βουλής ώστε να ανακαλύψουν επικίνδυνα πηγαδάκια. Με τον τρόπο αυτό την Τετάρτη το βράδυ η δική τους αναφορά χρωμάτιζε με κόκκινο το άρθρο 37 και (εκτός απο το όνομα της κυρίας Κατσέλη) τα ονόματα των : Αννας Νταλάρα, Σοφίας Γιαννακά, Μίμη Ανδρουλάκη και Τόνιας Αντωνίου.

Η αναφορά κατέληξε στα χέρια της έμπιστης της κυρίας Ρεγγίνας Βάρτζελη, συνεργάτιδας του πρωθυπουργού, η οποία ξεκίνησε και τις επαφές. Συνοδευτικά, ο πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος καθώς και ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ κ. Βασίλής Εξαρχος πραγματοποιούσαν συναντήσεις με τους «ύποπτους» βουλευτές προκειμένου να τους πείσουν για την αναγκαιότητα της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου και των άρθρων του.

Την κρίσιμη Πέμπτη και λίγες ώρες πριν την ψηφοφορία ο λογαριασμός είχε κλείσει και το αποτέλεσμα έδινε πως μόνο η κυρία Κατσέλη θα καταψήφιζε, γι' αυτό και ανέλαβαν δράση ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος. Τελικά, η συνάντηση της βουλευτού με τον κ. Γιώργο Παπανδρέου κατέληξε σε αδιέξοδο το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες ήταν «επίπονο και για τους δύο». Οταν η κυρία Κατσέλη έκλεισε την πόρτα πίσω της, ο πρωθυπουργός κάλεσε τους συνεργάτες του και τους ζήτησε να συντάξουν την επιστολή διαγραφής της. Βασική διαφορά σε σχέση με τις προηγούμενες διαγραφές είναι ότι ο πρωθυπουργός στην συγκεκριμένη επιστολή επιχείρησε να δικαιολογήσει την απόφασή του. «Ισως» εκτιμούν ορισμένοι «γιατί ήξερε ότι η Λούκα είχε δίκιο».