ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τζανακόπουλος: Η Τουρκία έχει ξεπεράσει τα όρια – Δεν υπάρχει περίπτωση ανταλλαγής

Τζανακόπουλος: Η Τουρκία έχει ξεπεράσει τα όρια – Δεν υπάρχει περίπτωση ανταλλαγής

Ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί ενδεχόμενο ανταλλαγής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους οχτώ Τούρκους που αυτομόλισαν στη χώρας μας μετά το τουρκικό πραξικόπημα έστειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Μιλώντας στο ραδιοσταθμό Alpha 9.89, o κ. Τζανακόπουλος διεμήνυσε πως ανταλλαγή δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχθεί η Ελλάδα καθώς, κάτι τέτοιο θα συνιστούσε παραβίαση των δικαιοκρατικών αρχών αλλά και των ρυθμίσεων της ελληνικής και της διεθνούς έννομης τάξης.

«Μέχρι πριν λίγο καιρό η Τουρκία μας έλεγε ότι είναι ένα κράτος δικαίου και για αυτό θα πρέπει να περιμένουμε να ολοκληρωθούν οι έρευνες ώστε να υπάρξει η ετυμηγορία των τουρκικών δικαστηρίων. Οτιδήποτε πέρα από αυτό δεν ανήκει στη σφαίρα της διεθνούς νομιμότητας. Επομένως δεν μπορώ να καταλάβω με ποια λογική μπορεί κανείς να κάνει δηλώσεις για κυβερνητικές παρεμβάσεις πάνω στο θέμα αυτό», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο ίδιος τόνισε πως οι δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων μεσαίας βαθμίδας, δείχνουν περισσότερο μια νευρικότητα παρά εκφράζουν μια συγκροτημένη στρατηγική. «Προσωπικά προτιμώ να κρατήσω τη δήλωση του κ. Ερντογάν για την ανάγκη ειρηνικής επίλυσης των διμερών διαφορών αλλά και αυτών ΕΕ-Τουρκία», σημείωσε.

Για μια ακόμη φορά ο κ. Τζανακόπουλος υποστήριξε πως η Τουρκία έχει ξεπεράσει τα όρια και την κάλεσε να τηρήσει το νόμο και τις συμβάσεις. «Έχουμε κινητοποιήσει τις πολιτικές και διπλωματικές μας συμμαχίες. Εντείνουμε διαρκώς την πολιτική και διπλωματική πίεση προς την Τουρκία για να τηρεί τις υποχρεώσεις της όπως αυτές πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο».

Όσον αφορά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ και την αγορά των γαλλικών φρεγατών Fremm και την αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών F-16, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε πως υπάρχουν διερευνήσεις για μια σειρά από projects στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Το θέμα των 2 γαλλικών φρεγατών δε συζητήθηκε χθες στο ΚΥΣΕΑ. Αν υπάρξει συμφωνία για οποιοδήποτε τέτοιο θέμα θα υπάρξει και σχετική επίσημη ενημέρωση αλλά και σχετική συζήτηση στα αρμόδια όργανα.

Ερωτηθείς για τα ζητήματα της οικονομίας, ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε:

  • Προτεραιότητά μας είναι η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς (4η αξιολόγηση, χρέος, μεταπρογραμματική εποπτεία) για την επίτευξη της ολοκλήρωσης του προγράμματος με τους καλύτερους δυνατούς όρους, συζήτηση που θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το EG της 21/6.
  • Το πλεόνασμα 4,1%-4,2% που πέτυχε η ελληνική οικονομία μας οπλίζει με πολιτικό κεφάλαιο για να διαπραγματευθούμε με καλύτερους όρους την έξοδο από το πρόγραμμα.
  • Με το ΔΝΤ συζητούμε και προσπαθούμε να γεφυρώσουμε τις διαφορές στις δημοσιονομικές αλλά και στις αναπτυξιακές προβλέψεις. Σε ό,τι αφορά στο χρέος, έχει ήδη συμφωνηθεί πως δε θα αναχρηματοδοτείται με περισσότερο από 15% του ΑΕΠ το χρόνο. Επομένως η γνώμη μου είναι ότι δεν υπάρχει κάτι που θα επέβαλλε τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Σχετικές ειδήσεις