ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Μυτιλήνη ο Τσίπρας: «Αστακός» το νησί - Τι θα πει ο πρωθυπουργός

Στη Μυτιλήνη ο Τσίπρας: «Αστακός» το νησί - Τι θα πει ο πρωθυπουργός

Εν μέσω πληροφοριών για «θερμή» υποδοχή, ο πρωθυπουργός μεταβαίνει σήμερα (03/05) σε Λήμνο και Μυτιλήνη, στο πλαίσιο του 14ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση του Βορείου Αιγαίου.

Προσφυγικό, μεταφορικό ισοδύναμο και αποκατάσταση ζημιών στη Βρίσα στην ατζέντα - Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Λήμνο, ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί αρχικά το Δημαρχείο στη Μύρινα, όπου θα έχει συνάντηση με τον δήμαρχο, Δημήτρη Μαρινάκη και φορείς της πόλης. Στη συνέχεια, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην 130η Σμηναρχία Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας.

Στις 12:00 θα εκφωνήσει ομιλία στο Αγρόκτημα του Παλημνιακού Ταμείου στο Λιβαδοχώρι Λήμνου.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για τη Μυτιλήνη, όπου θα πάρει μέρος στις εργασίες του 14ου Περιφερειακού Συνεδρίου «Στο Πλευρό των Νησιών – Στο Ύψος των Ανθρώπων» για την παραγωγική ανασυγκρότηση των νησιών του βορείου Αιγαίου.

Συγκεκριμένα στις 18:00 θα πάρει μέρος σε σύσκεψη με τους υπουργούς που συμμετέχουν στο περιφερειακό συνέδριο και εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ στις 19:30 θα εκφωνήσει ομιλία στο Αίθριο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου.

Τι θα πει ο πρωθυπουργός

Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της ομιλίας του πρωθυπουργού, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα έχει δύο επίδικα.

Το πρώτο θα αφορά τα ζητήματα τοπικού ενδιαφέροντος, όπως το προσφυγικό, στο οποίο η έμφαση του πρωθυπουργού θα είναι στην αποσυμφόρηση του χώρου υποδοχής της Μόριας.

Μολονότι, ο κυβερνητικός στόχος είναι ο αριθμιτικός περιορισμός των εκεί φιλοξενουμένων να περιοριστεί σε 3.000 άτομα, δεν είναι βέβαιο αν ο Αλέξης Τσίπρας θα τον ανακοινώσει δημόσια. Αναλυτική αναφορά του πρωθυπουργού θα υπάρξει και για το μέτρο του μεταφορικού ισοδύναμου, με το οποίο η κυβέρνηση επιδιώκει να αντισταθμίσει την αύξηση του ΦΠΑ στο ανατολικό Αιγαίο και σε άλλα νησιά.

Επίσης, ο πρωθυπουργός θα μιλήσει για τις παρεμβάσεις που αφορούν την ανοικοδόμηση όσων περιοχών έχουν υποστεί ζημιές από τον σεισμό με επίκεντρο τη Βρίσα.

Τέλος, το δεύτερο σημείο ενδιαφέροντος στην ομιλία πρωθυπουργού αναμένεται να είναι οι αναφορές σχετικά με τη σύγκρουση της κυβέρνησης με τον εφοπλιστή και εκδότη Βαγγέλη Μαρινάκη, Πολλοί στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα επισημαίνουν ότι ο πρωθυπουργός είναι ανυποχώρητος στο θέμα αυτό και πρόκειται να κινηθεί σε υψηλούς τόνους.

Συλλαλητήριο και πορείες

Το Συντονιστικό όργανο των επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων της Λέσβου έχει κηρύξει για σήμερα 24ωρη απεργία, ενώ διοργανώνει συλλαλητήριο και πορείες διαμαρτυρόμενο για την κατάργηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου και για την αθέτηση των υποσχέσεων για την αποσυμφόρηση του νησιού από το μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών.

Σε συνέντευξη Τύπου που είχαν παραχωρήσει την περασμένοι εβδομάδα εκπρόσωποι του συντονιστικού οργάνου χαρακτήρισαν τις κινητοποιήσεις ως «ύστατη προσπάθεια πίεσης της κυβέρνησης να μην αυξήσει από την 1η Ιουλίου το ΦΠΑ στα νησιά» ενώ προειδοποίησαν πως την ημέρα της επίσκεψης του Πρωθυπουργού το νησί θα νεκρώσει και κανένας εκπρόσωπος δεν θα πάρει μέρος στις συνεδρίες που θα υπάρξουν στο πλαίσιο του συνεδρίου.

Φόβοι στην κυβέρνηση για προβοκάτσια

Στελέχη της κυβέρνησης δεν κρύβουν την ανησυχία τους για προβοκάτσια από ακροδεξιά στοιχεία του νησιού που ενδύονται τον ρόλο των «αγανακτισμένων πολιτών» με αφορμή τις προσφυγικές ροές.

Ωστόσο και επίσημοι φορείς αντιδρούν στην παρουσία του κ. Τσίπρα στο νησί εξαγγέλλοντας γενική απεργία, συλλαλητήριο και πορείες, ως «μέσο πίεσης προς την κυβέρνηση». Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια γεγονός που σχολίασε καυστικά η ΝΔ.

Την περασμένη Δευτέρα, ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, έστειλε μήνυμα-πρόσκληση στους φορείς του νησιού να δώσουν το παρών στις εργασίες του συνεδρίου καθώς θεωρεί πως μόνο με το διάλογο μπορούν να επιλυθούν τα πιεστικά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί.

Παράλληλα, ο κ. Βερναρδάκης μίλησε για «μικροπολιτικά συμφέροντα» που βρίσκονται πίσω από τις κινητοποιήσεις, «δείχνοντας» εμμέσως πλην σαφώς προς το κλιμάκιο της ΝΔ που είχε επισκεφθεί τις προηγούμενες ημέρες το νησί.

Όπως είχε επισημάνει o ίδιος, μιλώντας στο CNN Greece, το μποϋκοτάζ από φορείς μιας περιφέρειας στο συνέδριο είναι κάτι που δεν έχει προηγούμενο καθώς ακόμη και οι διαφωνούντες προσέρχονται στο τραπέζι του διαλόγου και πως οι διαφωνίες και η αντιπαραθέσεις αποτελούν μέρος μιας γόνιμης συζήτησης.

Σχετικές ειδήσεις