ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή - Υπόθεση Novartis: Αποχώρησε η αντιπολίτευση από την Ολομέλεια

Βουλή - Υπόθεση Novartis: Αποχώρησε η αντιπολίτευση από την Ολομέλεια

Σε τεταμένο κλίμα συνεχίζεται η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής επί του πορίσματος της ειδικής κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την υπόθεση Novartis, με τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμάτων της αντιπολίτευσης να αποχωρούν η μία μετά την άλλη.

ΜΕΤΩΠΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ NOVARTIS - ΑΠΟΧΩΡΗΣΑΝ ΣΥΣΣΩΜΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ - ΔΕΙΤΕ LIVE ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Την αρχή έκανε το ΚΚΕ, με την Κοινοβουλευτική Ομάδα να αποχωρεί από την αίθουσα αμέσως μετά από την ομιλία του γενικού γραμματέα του κόμματος Δημήτρη Κουτσούμπα.

Ακολούθησε η αποχώρηση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, με τη Φώφη Γεννηματά να καλεί την κοινοβουλευτικής της ομάδα σε αποχώρηση, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ομιλία της. Η ίδια φέρεται να είπε και στον Σταύρο Θεοδωράκη να αποχωρήσει από την Ολομέλεια αμέσως μετά την τοποθέτησή του.

Ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Κυριάκος Μητσοτάκης άσκησε δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση ενώ γνωστοποίησε πως το κόμμα του δεν θα συμμετάσχει στην ψηφοφορία και θα αποχωρήσει από την Ολομέλεια.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγορούν την κυβερνητική πλειοψηφία για πολιτικές μεθοδεύσεις. Η αντιπαράθεση χτύπησε «κόκκινο» με το… καλημέρα, με την αντιπολίτευση να αντιδρά έντονα τόσο για το γεγονός ότι θα στηθούν 10 κάλπες όσο και για τα ψηφοδέλτια που θα δοθούν στους βουλευτές.

Η Βουλή αποφασίζει την άσκηση ή τη μη άσκηση δίωξης κατά των πρώην πρωθυπουργών Αντώνη Σαμαρά και Παναγιώτη Πικραμμένου και εναντίον των πρώην υπουργών Δημήτρη Αβραμόπουλου, Ανδρέα Λοβέρδου, Μάριου Σαλμά, Ανδρέα Λυκουρέντζου, Άδωνι Γεωργιάδη, Γιάννη Στουρνάρα, Ευάγγελου Βενιζέλου, Γιώργου Κουτρουμάνη, για την ενδεχόμενη τέλεση των αδικημάτων της δωροληψίας πολιτικών αξιωματούχων, της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Δείτε LIVE εικόνα από την Ολομέλεια της Βουλής:

Σαμαράς: Εσείς, γι’ αυτά, θα πάτε σε Ειδικό Δικαστήριο

Σε μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση ήρθε ο Αντώνης Σαμαράς που διαμήνυσε ότι θα φθάσει την υπόθεση αυτή μέχρι τέλους, ώστε να αποκαλυφθεί η σκευωρία. «Σε ό,τι με αφορά, δηλώνω ότι το έγκλημα της “σκευωρίας” για το οποίο εγώ σας εγκαλώ, υπάγεται στέρεα στη δικαιοδοσία της Βουλής – και βεβαίως, και της επόμενης Βουλής. Εσείς, λοιπόν, γι’ αυτά, θα πάτε σε Ειδικό Δικαστήριο! Μην ανησυχείτε…», είπε απευθυνόμενος προς την πλειοψηφία και πρόσθεσε πως ο καλύτερος τρόπος για να αποδείξει την αθωότητά του, είναι η παραπομπή όλων όσοι ευθύνονται για τη σκευωρία εις βάρος του. «Αυτός είναι ο δρόμος ο ευθύς… Όπως λέτε κι εσείς: Αυτό «είναι δίκαιο και θα γίνει πράξη», είπε.

Βενιζέλος: Άνθρακες ο θησαυρός για την υπόθεση

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει υποστεί δικανική, πολιτική και θεσμική ήττα, και την κατηγόρησε ότι είπε και συνεχίζει να λέει ψέματα στη Βουλή, συνεχίζοντας να παίζει παιχνίδια εις βάρος της αντιπολίτευσης και ειδικότερα της δημοκρατικής παράταξης. «Στοχοποιείτε τα μη αρεστά σας πρόσωπα. Όλη η βάση της είναι κατά της συναλλαγής με τον ΣΥΡΙΖΑ», υποστήριξε ο κ. Βενιζέλος.

Μίλησε για σφετερισμό δικαστικών οργάνων και διαδικασιών, χαρακτήρισε απόλυτο φιάσκο τους χειρισμούς της κυβέρνησης και άκυρη όλη τη διαδικασία και τις καταθέσεις των ανωνύμων μαρτύρων. «Δεν θέλατε την πλήρη διερεύνηση για να μην αποκαλυφθούν οι μάρτυρες, να μην βγει η κουκούλα τους. Θα βγει όμως στην επόμενη Βουλή κι όλα θα κριθούν με βάση το Σύνταγμα, τους νόμους και όσα προβλέπονται από τις διαδικασίες του Κοινοβουλίου», είπε ο κ. Βενιζέλος.

Ακόμη άσκησε έντονη κριτική στον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή για τη επιλογή του να στείλει στη Βουλή το έγγραφο του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Αγγελή με το οποίο τίθενται στο αρχείο οι μηνύσεις που έχουν καταθέσει οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση, λέγοντας ότι παραβιάζει τη μυστικότητα των διαδικασιών.

Πικραμμένος: Δεν έχω καμία σχέση με το σκάνδαλο

Για ακόμη μια φορά, ο Παναγιώτης Πικραμμένος ξεκαθάρισε ότι δεν έχει καμία σχέση με το «αποκαλούμενο σκάνδαλο της Novartis». Την ίδια ώρα, ο υπηρεσιακός πρώην πρωθυπουργός ζήτησε την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης. Επεσήμανε δε, ότι δεν τον ενδιαφέρει ποιο όργανο θα κριθεί ως αρμόδιο για να εξετάσει την υπόθεση, αλλά η επί της ουσίας διερεύνηση της υπόθεσης και πως αν η υπόθεση συρθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα θα ενισχυθεί η άποψη ότι πρόκειται για πολιτική δίωξη.

Στουρνάρας: Φοβήθηκαν την αλήθεια και την αποκάλυψη της σκευωρίας

«Φοβήθηκαν στην αλήθεια και την αποκάλυψη της σκευωρίας», είπε με τη σειρά του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας για τη στάση της πλειοψηφίας και τόνισε ότι έπρεπε η Βουλή και η Προανακριτική Επιτροπή να ψάξει και εξετάσει τα πάντα. «Η πλειοψηφία σήκωσε ψηλά τα χέρια και παραδόθηκε στη συκοφαντία», ανέφερε και χαρακτήρισε την υπόθεση αυτή ως τη μεγαλύτερη σκευωρία της μεταπολίτευσης. Είπε ότι δέχθηκε δυσφήμιση η χώρα με την ερώτηση ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου για τον ίδιο και την υπόθεση αυτή και επιτέθηκε στο σύμβουλο του πρωθυπουργού για αναφορές στην υπόθεση που ρίχνουν νερό στο μύλο φασιζόντων μορφωμάτων.

Λυκουρέντζος: Άδικο και ανήθικο πολιτικοί να βρίσκονται υπό τυην αιχμαλωσία ύποπτων κύκλων

Παίρνοντας τον λόγο, ο κ. Λυκουρέντζος χαρακτήρισε «άδικο» και ανήθικο» πολιτικοί που υπηρέτησαν το δημόσιο βίο με διαφάνεια και εντιμότητα να βρίσκονται υπό την αιχμαλωσία ύποπτων κύκλων και ζήτησε να εξεταστεί αποκλειστικά και ως μεμονωμένη η περίπτωση του από ειδική επιτροπή βάσει του άρθρου 86 παρ. 5 του Συντάγματος. Επέμεινε ακόμη, πως ως υπουργός Υγείας δεν είχε αρμοδιότητα για την φαρμακευτική πολιτική και πως ουδεμία απόφαση υπέγραψε για τιμολόγηση φαρμάκων ή για εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Σχετικές ειδήσεις