ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας για Σκοπιανό: Η ψηφοφορία στη Βουλή θα έχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης

Τσίπρας για Σκοπιανό: Η ψηφοφορία στη Βουλή θα έχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης

Στο «καυτό» θέμα του Σκοπιανού και στην ιστορική συμφωνία που επετεύχθη με τον Ζόραν Ζάεφ, αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση επιδίωξε λύση με αμοιβαίο σεβασμό χωρίς να υποχωρήσει των εθνικών της θέσεων -Τι είπε για τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που αφέθηκαν ελεύθεροι, αλλά και για τους δύο Έλληνες που κρατούνται στην Αδριανούπολη

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός δεν δίστασε να εκφράσει την πεποίθησή του πως «ο Καμμένος δεν θα ρίξει την κυβέρνηση», αλλά και πως «αν η συμφωνία έρθει στη Βουλή, θα ψηφιστεί με μεγάλη πλειοψηφία».

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε μάλιστα σημαντική κατάκτηση το «Βόρεια Μακεδονία» και υπογράμμισε ότι η συμφωνία είναι επωφελής για τη χώρα και την περιοχή.

Δήλωσε δε, ευτυχής και τυχερός διότι ήταν πρωθυπουργός σε μια στιγμή που στη γειτονική χώρα υπήρξε μια σημαντική πολιτική αλλαγή. Αυτή η αλλαγή, όπως είπε, έδωσε στον ίδιο και τον Ζόραν Ζάεφ τη δυνατότητα να κάνουν μια ουσιαστική και επίμονη προσπάθεια προκειμένου να λύσουν ένα θέμα δεκαετιών.

«Προσπαθήσαμε να το λύσουμε με σεβασμό στις αξίες, τις βασικές γραμμές και την αξιοπρέπεια ο ένας του άλλου» είπε ο πρωθυπουργός, και συμπλήρωσε: «Το κρίσιμο από εδώ και πέρα είναι αν η άλλη πλευρά θα πετύχει όσα προβλέπονται».

Ο Αλέξης Τσίπρας εξήγησε επίσης ότι δημιουργείται ένα μομέντουμ για να νικηθούν οι έμποροι του πατριωτισμού και στις δύο πλευρές.

«Εμείς ως Ελλάδα έχουμε τη διακριτική ευχέρεια να τους αναφέρουμε είτε ως Βόρεια Μακεδονία είτε ως Severna Makedonija», συνέχισε ο Αλ. Τσίπρας, εξηγώντας ότι το όνομα δεν είναι αμετάφραστο, ενώ έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση του Montenegro, το οποίο αναφέρουμε ως Μαυροβούνιο.

Ο πρωθυπουργός είπε επίσης πως αν καταλήγαμε σε μια συμφωνία με αμετάφραστη ονομασία, που όλες οι χώρες θα έλεγαν «Severna Makedonija», εξαιτίας του δύσχρηστου χαρακτήρα της ονομασίας, αργά ή γρήγορα κανείς δεν θα χρησιμοποιούσε ολόκληρο το όνομα, αλλά σκέτο «Maκedonija», ενώ τώρα θα χρησιμοποιείται το «Βόρεια Μακεδονία» στη γλώσσα κάθε χώρας.

Τόνισε ακόμα ότι πρόκειται για «συμφωνία επωφελή για τη χώρα και την περιοχή, μια συμφωνία που μας δίνει πράγματα», ενώ ως προς τις κατηγορίες που δέχεται η κυβέρνηση είτε από δόλο είτε από ευαισθησία, ότι «πάμε να παραδώσουμε», σημείωσε: «Εγώ δεν βλέπω να δίνουμε κάτι, βλέπω μόνο να παίρνουμε».

«Βολές» κατά της αντιπολίτευσης

Σκληρά ήταν τα λόγια του πρωθυπουργού για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε τη συμφωνία. Ο Αλέξης Τσίπρας τού καταλόγισε «πολιτική τζογαδόρου» και χαρακτήρισε τη στάση του απέναντι στο εθνικό αυτό θέμα «ανεύθυνη».

Μάλιστα, ανέφερε πως τους τελευταίους μήνες ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης άλλαξε διάφορες θέσεις, τονίζοντας πως τους τελευταίους μήνες παρουσιάζει άλλες θέσεις στο εξωτερικό και άλλες στο εσωτερικό.

Εκτίμησε δε, ότι αν ο κ. Μητσοτάκης κρατούσε μια έντιμη στάση ως προς τις ιδέες του και επωφελή για τη χώρα, τότε θα αντιμετώπιζε μεγάλα προβλήματα στο εσωτερικό του κόμματός του.

«Πήρα χτες τον κ. Μητσοτάκη να τον ενημερώσω και μου είπε: “Δώσε μου τη συμφωνία, δεν θέλω να με ενημερώσεις”» είπε ο πρωθυπουργός, παραλληλίζοντας τη στάση του αυτή του Προέδρου των Σκοπίων Γκιόρκι Ιβάνοφ.

Διαβάστε περισσότερα στο cnn.gr

Σχετικές ειδήσεις