ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανασχηματισμός: Παππάς και Σκουρλέτης κρίνουν το νέο υπουργικό

Ανασχηματισμός: Παππάς και Σκουρλέτης κρίνουν το νέο υπουργικό

Γράφει και σβήνει ονόματα ο Τσίπρας – Ο κρίσιμος ρόλος των δύο έμπιστων υπουργών του και ο γρίφος του Τσακαλώτου – Πώς ο Τσίπρας θα διατηρήσει τις ισορροπίες σε κυβέρνηση και κόμμα

Την δύσκολη εξίσωση του ανασχηματισμού προσπαθεί να λύσει ο πρωθυπουργός, με τους παράγοντες πλέον να είναι πολλοί και να κρίνουν τις μετέπειτα πολιτικές εξελίξεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα θα ανακοινωθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας, μιας και ο πρωθυπουργός θέλει να πάει στη ΔΕΘ 2018, στις 8 Σεπτεμβρίου, πλαισιωμένος από τη νέα κυβέρνηση.

Το πολιτικό ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Η κρίσιμη συνεδρίαση είναι προγραμματισμένη για τις 16.00 το απόγευμα, με τις εργασίες να «ανοίγουν» με την ομιλία του πρωθυπουργού και προέδρου του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα.

Ο ίδιος επιθυμεί μια εκ βάθρων ανανέωση στο κυβερνητικό σχήμα, αλλά προς το παρόν οι «καραμπόλες» ανάμεσα σε αυτούς που θα φύγουν, σ’ αυτούς που θα έρθουν και σ’ αυτούς που θα αλλάξουν πόστο στο νέο υπουργικό σχήμα, μοιάζουν να έχουν αρκετές δυσκολίες.

Έχοντας μπροστά του κρίσιμα πολιτικά γεγονότα, ο πρωθυπουργός θέλει στο νέο υπουργικό σχήμα να υπάρχουν άτομα που να βρίσκονται υπό την απόλυτή επιρροή του, αλλά ταυτόχρονα να κρατήσει τις δύσκολες ισορροπίες στο κόμμα, στην ομάδα των 53+ αλλά και στους ΑΝΕΛ που συγκυβερνούν.

Σκουρλέτης και Παππάς οι κρίσιμοι παράγοντες

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, οι αλλαγές προσώπων θα έχουν ως κεντρικούς «πρωταγωνιστές» τον υπουργό Εσωτερικών, Παναγιώτη Σκουρλέτη και τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκο Παππά.

Είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός, εν όψει εκλογών, χρειάζεται δυο ισχυρά ονόματα να πλαισιώσουν το υπουργείο Εσωτερικών και την Κουμουνδούρου. Ο ένας για να «μαζέψει» το κόμμα και ο άλλος για να διενεργήσει τις εκλογικές αναμετρήσεις που θα είναι αρκετές (εθνικές, δημοτικές, ευρωεκλογές).

Οι πληροφορίες επιμένουν ότι ο πρωθυπουργός θέλει τον Σκουρλέτη στο κόμμα για μία σειρά από λόγους. Από την άλλη μεριά ο Σκουρλέτης δεν εμφανίζεται ιδιαίτερα ικανοποιημένος από αυτή την επιλογή, αφού θεωρεί την επιστροφή του στην Κουμουνδούρου υποβάθμιση...

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα σενάρια που θέλουν τον Σκουρλέτη να αρνείται πεισματικά και να προχωράει σε «επιθετικές» κινήσεις, το πιθανότερο είναι πως δεν έχουν βάση αληθείας. Ο νυν υπουργός Εσωτερικών θεωρείται άνθρωπος της απολύτου εμπιστοσύνης και δεν έχει «κρεμάσει» πολιτικά ποτέ τον Τσίπρα.

Από την άλλη μεριά ο Νίκος Παππάς, ακόμα και αν δεν αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών, θα παραμείνει πολύ κοντά στο γραφείο του Πρωθυπουργού, αναλαμβάνοντας κρίσιμο πόστο.

Τι θα γίνει με τον Τσακαλώτο

Αρκετοί θεωρούν ότι η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να αλλάξει τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και την ηγεσία του Υπουργείου να την αναλάβει το δίδυμο Χουλιαράκη - Λιάκου, είναι δεδομένη.

Το σενάριο έχει βεβαίως κάποια βάση, πλην όμως αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Τσακαλώτος θεωρείται από τους θεσμούς ως «επιτυχημένος» υπουργός, ενώ είναι απολύτως βέβαιον ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θέλει να έχει ένα «δυσαρεστημένο» Τσακαλώτο, ειδικά στον κομματικό μηχανισμό, στον οποίο ο νυν υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται ως ο επικεφαλής των λεγόμενων «53+».

Συνεπώς, αν ο πρωθυπουργός επιχειρήσει τη μετακίνηση του Τσακαλώτου, αυτό θα πρέπει να γίνει... αναίμακτα.

Ο ίδιος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, πάντως, απουσιάζει διακριτικά από οποιαδήποτε εξέλιξη τον τελευταίο καιρό, μηδέ εξαιρουμένης και αυτής της «Ιθάκης» με το αιτιολογικό ότι «είναι σε διακοπές», το οποίο χρησιμοποίησε επίσης σαν άλλοθι να μην συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα όταν του μεταφέρθηκε η επιθυμία του πρωθυπουργού για μια συνάντηση προκειμένου να συζητήσουν το μέλλον του στη κυβέρνηση.

Διαβάστε επίσης:

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Με καταιγίδες και νεροποντές η Δευτέρα - Φόβοι για πλημμύρες (pics)