ΠΟΛΙΤΙΚΗ

"Ήρεμος και νηφάλιος" ο Πετσάλνικος

"Ήρεμος και νηφάλιος" ο Πετσάλνικος

Πρόσωπο που είχε τις «ευλογίες» τόσο του κ. Γιώργου Παπανδρέου όσο και του κ. Αντώνη Σαμαρά αποτέλεσε ο Πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος για την ανάληψη πρωθυπουργικών καθηκόντων, κανείς τους όμως δεν υπολόγισε τις αλυσιδωτές αντιδράσεις που θα ξεσπούσαν στις Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Αναλυτικά, σύμφωνα με πληροφορίες ΠαπανδρέουΣαμαράς στις αλλεπάλληλες τηλεφωνικές συνομιλίες που είχαν το πρωί της Τετάρτης, αποφάσισαν ότι η καλύτερη λύση για την πρωθυπουργία είναι ένα πρόσωπο που θα κατέχει θεσμική ιδιότητα.

Βάζοντας κάτω τις επιλογές, κατέληξαν στον Πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος για την συγκεκριμένη θέση ψηφίστηκε από το σύνολο της Ολομέλειας και επιπλέον εκφράζει το σύνολο του κοινοβουλίου.

Υπό αυτά τα δεδομένα, το μεσημέρι της Τετάρτης ο κ. Παπανδρέου κάλεσε τον κ. Πετσάλνικο στο γραφείο του και του ανακοίνωσε ότι «μετά από συνεννόηση με τον Σαμαρά» αποφασίσθηκε μία «θεσμική λύση που να ενώνει» και του ζήτησε να αναλάβει το αξίωμα του πρωθυπουργού σ’ αυτή τη μεταβατική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τους στενούς συνεργάτες του προέδρου «η συναίνεση των πολιτικών αρχηγών και η επιμονή του πρωθυπουργού τον οδήγησαν στο να αποδεχθεί την πρόταση, γνωρίζοντας τις τεράστιες ευθύνες που αναλαμβάνει για τη χώρα».

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι «Ο πρόεδρος ουδέποτε επεδίωξε να αναλάβει τα καθήκοντα του πρωθυπουργού. Ούτε καν το είχε σκεφτεί. Για αυτό και κατηγορηματικά είχε δηλώσει το βράδυ της Τρίτης ότι είναι και θα είναι Πρόεδρος της Βουλής. Η δήλωση δεν ήταν για να θολώσει τα νερά, ήταν μία πραγματικότητα».

Πάντως, μετά τις οργισμένες αντιδράσεις των βουλευτών που εμπόδισαν τελικά τον συγκεκριμένο σχεδιασμό να ευοδωθεί και «τσαλάκωσαν» το προφίλ του προέδρου, ο ίδιος λέει ότι «δεν θέλει να κάνει κανένα σχόλιο» και προσθέτει ότι τώρα «μετά τη θύελλα» αισθάνεται «ήρεμος και νηφάλιος».

Οσο για το νέο κυβερνητικό σχήμα και τον κ. Λουκά παπαδήμο εύχεται να « επιτύχουν στην αποστολή τους».