ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεμάτη η ατζέντα του Αλέξη Τσίπρα: Συναντήσεις στο Μαξίμου και μετά... Σάλτσμπουργκ

Γεμάτη η ατζέντα του Αλέξη Τσίπρα: Συναντήσεις στο Μαξίμου και μετά... Σάλτσμπουργκ

Στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας μεταβαίνει αύριο, Τετάρτη (19/09), ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για να λάβει μέρος στις εργασίες της άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την Τετάρτη στις 17.00 (τοπική ώρα) θα πάρει μέρος στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES) και στις 19.30 στο δείπνο εργασίας των ηγετών των κρατών μελών της Ε.Ε με θέμα το μεταναστευτικό.

Την Πέμπτη από τις 09.30-13.00 (τοπική ώρα) θα πάρει μέρος στις εργασίες της Ολομέλειας της άτυπης Συνόδου Κορυφής με θέμα την εσωτερική ασφάλεια και στις 13.00-15.00 στο γεύμα εργασίας με θέμα το Brexit.

Πριν το ταξίδι του στην Αυστρία, ο κ. Τσίπρας θα έχει διαδοχικές επαφές το πρωί της Τετάρτης με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό του Κατάρ και με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Ειδικότερα, στις 10 π.μ. είναι προγραμματισμένη συνάντηση με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ-Θάνι και ακολούθως στις 11:00 π.μ. ο πρωθυπουργός θα υποδεχτεί στο Μέγαρο Μαξίμου τον Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Και οι δυο συναντήσεις θα γίνουν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μεταναστευτικό, ασφάλεια και Brexit στο επίκεντρο

Μεταναστευτικό, ασφάλεια και Brexit θα βρεθούν στο επίκεντρο της άτυπης Συνόδου Κορυφής, αύριο και μεθαύριο, 19 και 20 Σεπτεμβρίου, στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας.

Οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων της ΕΕ δεν αναμένεται να λάβουν κάποια απόφαση, ωστόσο, στόχος είναι να υπάρξει κάποια πρόοδος σε επίπεδο συντονισμού, τόσο στο μεταναστευτικό, όσο και στο Brexit.

«Το ζήτημα του τερματισμού της μεταναστευτικής κρίσης είναι κοινό καθήκον όλων των κρατών-μελών και των θεσμικών οργάνων της ΕΕ. Εάν ορισμένοι θέλουν να λύσουν την κρίση, ενώ άλλοι θέλουν να τη χρησιμοποιήσουν, θα παραμείνει άλυτη», σημειώνει στην πρόσκληση που απέστειλε στους 28 αρχηγούς ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, αναγνωρίζοντας ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού επανεμφανίστηκαν οι «εντάσεις» μεταξύ των κρατών-μελών, σε ό,τι αφορά τις ροές των μεταναστών.

Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της ΕΕ, οι προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας για την αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου παραμένουν αδιέξοδες, ενώ και η ιδέα για τη δημιουργία «πλατφορμών» αποβίβασης σε τρίτες χώρες δεν βρίσκει την ανταπόκριση που επιθυμούσαν κάποιοι αρχηγοί.

Ωστόσο, σύμφωνα με την πρόσκληση του κ. Τουσκ, αναμένεται να συζητηθούν στο αυριανό δείπνο η περαιτέρω συνεργασία της ΕΕ με την Αίγυπτο, αλλά και η πρωτοβουλία για τη διοργάνωση μίας Συνόδου Κορυφής ΕΕ και Λίγκας Αραβικών Χωρών στις αρχές του 2019.

Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, η οποία θα είναι το πρώτο θέμα της δεύτερης ημέρας της Συνόδου Κορυφής, θα εξεταστεί η πρόοδος που έχει επιτευχθεί σχετικά με την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των αστυνομικών και δικαστικών Αρχών των κρατών-μελών, την ενδυνάμωση της ασφάλειας των συνόρων και τη διασφάλιση της προστασίας στον κυβερνοχώρο.

Η Σύνοδος θα ολοκληρωθεί με ένα γεύμα εργασίας των 27 αρχηγών (χωρίς, δηλαδή, τη Βρετανίδα πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι) όπου θα συζητηθούν η πρόοδος στις συνομιλίες για το Brexit και τα επόμενα βήματα, παρουσία του επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ.

«Με μόλις έξι μήνες περιθώριο πριν από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, μπαίνουμε στις τελευταίες εβδομάδες των διαπραγματεύσεων» προειδοποιεί ο κ. Τουσκ στην επιστολή του, τονίζοντας ότι θα πρέπει να αποφασιστεί ενδεχόμενη έκτακτη Σύνοδος Κορυφής το Νοέμβριο για την τελική φάση των διαπραγματεύσεων.

Επί της ουσίας, ανοιχτό παραμένει το ζήτημα της αποφυγής «σκληρών» συνόρων μεταξύ της Ιρλανδίας και της Β. Ιρλανδίας (που ανήκει στην βρετανική επικράτεια) μετά το Brexit, ενώ, σύμφωνα με τον κ. Τουσκ, οι «27» θα πρέπει να καταλήξουν σε μία «κοινή θέση» σε ό,τι αφορά την «κοινή πολιτική δήλωση», στην οποία θα περιγράφεται η μελλοντική εταιρική σχέση της ΕΕ με το Ηνωμένο Βασίλειο.