ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκος Νικολόπουλος: Το Ελληνικό Φάρμακο κινδυνεύει άμεσα, δεν έχει άλλες αντοχές

Νίκος Νικολόπουλος: Το Ελληνικό Φάρμακο κινδυνεύει άμεσα, δεν έχει άλλες αντοχές

Για την ανάγκη μιας νέας εθνικής στρατηγικής για το φάρμακο μίλησε την Πέμπτη (27/09/2018) σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, σχολιάζοντας τη χθεσινή συζήτηση στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής -στην οποία είναι και ο ίδιος μέλος- μεταξύ των εκπροσώπων των κομμάτων και του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού.

Ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε στη Διακομματική Επιτροπή «σε στρεβλώσεις του συστήματος υγείας και σε οριζόντια εισπρακτικά μέτρα για τη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης». Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος έχει να πει στην κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας: «Μην χτυπάτε άλλο το Ελληνικό Φάρμακο! Τα γενόσημα πρέπει να εξαιρεθούν άμεσα από το δυσβάσταχτο clawback, το οποίο απειλεί ευθέως τη βιωσιμότητα των ελληνικών φαρμακευτικών επιχειρήσεων».

Η ποιότητα των ελληνικών φαρμάκων είναι αδιαμφισβήτητη, καθώς τα ελληνικά φάρμακα παράγονται στη χώρα μας από μεγάλες αναγνωρισμένες ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες και έχουν εμπορικό όνομα, ώστε να ξέρει ο ασθενής τι αγοράζει και σε ποιον εμπιστεύεται την υγεία του. Τα ελληνικά φάρμακα κυκλοφορούν στην ελληνική και διεθνή αγορά με απόλυτη επιτυχία εδώ και δεκαετίες.

Το ελληνικό φάρμακο προσφέρει επενδύσεις, συμβάλλει στα κρατικά έσοδα, κατοχυρώνει τεχνογνωσία, δημιουργεί θέσεις εργασίας και αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης που, ωστόσο, κινδυνεύει άμεσα, γιατί δεν έχει άλλες αντοχές.

Επίσης είπες πως: «Πάγια θέση του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος είναι ότι η στήριξη του ελληνικού φαρμάκου είναι εθνική προτεραιότητα, καθώς με μια Εθνική Πολιτική Φαρμάκου και κατάλληλα κίνητρα σε γιατρούς και φαρμακοποιούς, το κράτος μπορεί να μειώσει τις άσκοπες εισαγωγές ακριβών φαρμάκων, να περιορίσει το έλλειμμα στο ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών στα φάρμακα και έτσι να εξοικονομήσει πόρους για τα καινοτόμα φάρμακα που πραγματικά χρειαζόμαστε».

Ο Νίκος Νικολόπουλος κατέληξε: «Σε μια περίοδο που η οικονομική δραστηριότητα στη χώρα μας έχει μειωθεί δραματικά, καλούμαστε όλοι, ο καθένας από τη θέση του, να καταθέσουμε υπεύθυνα προτάσεις για τις αναγκαίες συνθήκες που θα κινήσουν την αναπτυξιακή διαδικασία της ελληνικής οικονομίας την επόμενη δεκαετία. Είναι ξεκάθαρο ότι η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία αποτελεί κλάδο με σημαντική αναπτυξιακή διάσταση και προοπτικές, επενδύοντας σε σύγχρονη τεχνολογία, στην έρευνα, στην παραγωγική υποδομή και στο ανθρώπινο δυναμικό με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».