ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σάλος με τα απόρρητα πρακτικά του Σκοπιανού και τις συναντήσεις Σπυράκη – Ζάεφ

Σάλος με τα απόρρητα πρακτικά του Σκοπιανού και τις συναντήσεις Σπυράκη – Ζάεφ

Τα επίμαχα δημοσιεύματα που επικαλούνται έγγραφα από πρακτικά συνεδριάσεων των πολιτικών αρχηγών στη γειτονική χώρα, αποδίδουν στην κ. Σπυράκη να μεταφέρει αυτοπροσώπως στον κ. Ζάεφ την πρόθεση της Νέας Δημοκρατίας να στηρίξει μία συμφωνία για επίλυση του Σκοπιανού, υπό τον όρο συναίνεσης και του Πάνου Καμμένου.

«Η ηγεσία των Σκοπίων ήξερε ότι δεν θα έβρισκε πιο βολική ελληνική κυβέρνηση - Είχε δεχθεί και το Μακεδονία του Ίλιντεν», υποστηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση και καταμετρά «πέντε ψέματα του κ. Τσίπρα» - Πόσες φορές και γιατί συναντήθηκε η Σπυράκη με τον Ζάεφ, «απαντά» η κυβέρνηση

Η απάντηση από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού στην ανακοίνωση – «φωτιά» της ΝΔ για τη δημοσιοποίηση των εγγράφων από τις συσκέψεις πολιτικών αρχηγών στα Σκόπια, ήταν άμεση και «αιχμηρή».

«Η ΝΔ δεν είπε τίποτα για την ταμπακιέρα», αναφέρει χαρακτηριστικά το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού απαντώντας στη ΝΔ, και επαναλαμβάνει τα ερωτήματα προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ζητώντας απαντήσεις.

«Η ΝΔ χρειάστηκε 282 λέξεις για να μας υπενθυμίσει:

- ότι συμπορεύεται με τους πλέον αντιδραστικούς και εθνικιστικούς κύκλους στη γείτονα,

- ότι πηγαίνει χέρι-χέρι με όσους όλα αυτά τα χρόνια ονειρεύονται Μεγαλέξανδρους, αλυτρωτισμούς και με όσους επιδιώκουν την κατάρρευση της συμφωνίας, ώστε να επαναφέρουν όλα τα εθνικιστικά μυθεύματα στη γειτονική χώρα».

Αφού σχολιάζει, δε, πως «η ΝΔ δεν είπε όμως τίποτα για την ταμπακιέρα», προσθέτει:

«Τα ερωτήματα λοιπόν είναι απλά:

- Πόσες φορές συνάντησε κρυφά η κα Σπυράκη ως ειδική απεσταλμένη του Κυριάκου Μητσοτάκη τον Ζόραν Ζάεφ;

- Τι ακριβώς του μετέφερε εκ μέρους του αρχηγού της ΝΔ στις κατ' ιδίαν συναντήσεις τους;

- Ποιος ακριβώς ήταν ο σκοπός των μυστικών συναντήσεων, ακόμα και πριν ξεκινήσουν καν οι διαπραγματεύσεις των δύο κυβερνήσεων για το ονοματολογικό;».

«Περιμένουμε συγκεκριμένες απαντήσεις», τονίζει το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

Ανακοίνωση «κόλαφος» της ΝΔ για τα πρακτικά του Σκοπιανού που διέρρευσαν

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση - «φωτιά» της ΝΔ με «πυρά» κατά της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ξεκαθαρίζοντας για μία ακόμη φορά πως δεν θα συναινέσει σε μια συμφωνία όπως αυτή των Πρεσπών.

«Τα πρακτικά των συσκέψεων των πολιτικών αρχηγών των Σκοπίων που δημοσιεύθηκαν σήμερα στον Τύπο επιβεβαιώνουν πλήρως πόσο ερασιτεχνικά, αλλά και τυχοδιωκτικά αντιμετώπισαν από την πρώτη στιγμή οι κ. Τσίπρας και Κοτζιάς το εθνικό ζήτημα των Σκοπίων», ανέφερε η Πειραιώς, συμπληρώνοντας:

«Επιβεβαιώνεται, πλέον, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι η κυβέρνηση στο πρώτο στάδιο της μυστικής διαπραγμάτευσης συμφώνησε στο απαράδεκτο όνομα “Μακεδονία του Ίλιντεν”. Και υπαναχώρησε μόνο μετά τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης ότι το όνομα αυτό αποτελούσε την επιτομή του αλυτρωτισμού της γειτονικής χώρας.

Επιβεβαιώνεται ότι η θέση της Νέας Δημοκρατίας ήταν από την πρώτη στιγμή σε όλους ξεκάθαρη καθώς είχε γίνει απολύτως αντιληπτό, όχι μόνο στη διεθνή κοινότητα, αλλά και στην ηγεσία των Σκοπίων. ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν επρόκειτο να συναινέσει σε μια συμφωνία όπως αυτή των Πρεσπών, είτε σήμερα, είτε -πόσο μάλλον- ως επόμενη κυβέρνηση. Είναι, δε, τραγική ειρωνεία ότι η επιβεβαίωση αυτή συμπίπτει με τη νέα θρασύτατη επίθεση της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου στη Νέα Δημοκρατία.

Το σημαντικότερο όλων, όμως, από τις σημερινές αποκαλύψεις της Καθημερινής είναι ότι σύσσωμη η ηγεσία των Σκοπίων διαπιστώνει ότι η χώρα τους δεν θα βρει πιο βολική ελληνική κυβέρνηση από αυτή του κ. Τσίπρα. Είναι πραγματικά απίστευτο ότι η Κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου παρουσιάζεται πρόθυμη να κλείσει μια συμφωνία άρον-άρον παραχωρώντας “μακεδονική” εθνότητα και γλώσσα στους Σκοπιανούς. Και φυσικά η κυβέρνηση των Σκοπίων έσπευσε να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία εφαρμόζοντας την τακτική: “τώρα που γυρίζει”.

Από όλα τα παραπάνω, γίνεται ξεκάθαρο πια γιατί οι ανεύθυνοι χειρισμοί των κ. Τσίπρα και Κοτζιά είχαν ως κατάληξη μια εθνικά επιζήμια συμφωνία για τη χώρα. Όπως γίνεται ξεκάθαρη και η απόλυτη συνενοχή του κ. Καμμένου που τους έδωσε το στυλό για να υπογράψουν τη συμφωνία των Πρεσπών, παριστάνοντας τον διαφωνούντα ενώ μέχρι και σήμερα στηρίζει απόλυτα την κυβέρνηση».

«Τα ψέματα Τσίπρα που αποκαλύπτουν τα πρακτικά του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών στα Σκόπια»

Παράλληλα, για «πέντε ψέματα του κ. Τσίπρα» κάνουν λόγο στη ΝΔ, που αποκαλύπτονται, όπως λένε χαρακτηριστικά, από τα πρακτικά του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών στα Σκόπια, που ήρθαν στη δημοσιότητα.

Στη ΝΔ επισημαίνουν πως ο Αλέξης Τσίπρας:

1. Συμφώνησε στην ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν».

Χ. Μιτσκόσκι (επικεφαλής της αντιπολίτευσης): «Η ερώτηση του δημοψηφίσματος είναι ‘συμφωνείτε με μία αλλαγή του Συντάγματος, να αλλάξει το όνομα σε δημοκρατίας της Μακεδονίας του Ίλιντεν’

Ν. Ντιμιτρόφ: «H συμφωνία έχει κυρωθεί».

2. Υποσχέθηκε έναρξη διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την Ε.Ε και μεσολάβησε στον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμ. Μακρόν ώστε να κάνει τα στραβά μάτια για τα κριτήρια που δεν πληρούν τα Σκόπια.

Ζ. Ζάεφ: «O Τσίπρας μου υποσχέθηκε ‘θα μιλησω με τον Μακρόν. Δεν είναι δίκαιο να μην έχετε ημερομηνία για διαπραγματεύσεις’».

3. Έδωσε «μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα.

Ζ. Ζάεφ: «Από την ενδιάμεση συμφωνία και μετά, το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης ήταν το όνομα. Τώρα προστίθεται η γλώσσα και η ταυτότητα. Νομίζω ότι πρέπει να λύσουμε το ζήτημα όσο έχουμε ακόμη την ευκαιρία».

4. Αγνόησε τις ευαισθησίες των Ελλήνων και έκλεισε τα μάτια μπροστά στον αλυτρωτισμό όσων ανιστόρητα θέλουν να αυτοαποκαλούνται «Μακεδόνες»

Ζ. Ζάεφ: «Όσον αφορά την ταυτότητα, ο Τσίπρας είπε ότι δεν αναφέρεται στην ταυτότητα των ανθρώπων αλλά αποτελεί περιγραφή της υπηκοότητας και της γλώσσας».

5. Δεν φρόντισε ούτε καν να συμπεριλάβει ως πρόβλεψη στην εθνικά επιζήμια συμφωνία που υπέγραψε ότι θα παγώσει η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ εάν επανέλθει στην αρχική του εκδοχή το Σύνταγμα τους.

Ζ. Ζάεφ: «Του είπα, τι θα γίνει αν ανέβει στην εξουσία πάλι το VMRO-DPMNE και ζητήσει να επιστρέψει στην αρχική του μορφή το Σύνταγμα».

Μαξίμου: Οι μυστικές συναντήσεις Σπυράκη δείχνουν ανευθυνότητα του Μητσοτάκη

Νωρίτερα, σφοδρή επίθεση εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, με αφορμή δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για συνάντηση της εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, Μαρίας Σπυράκη, με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ.

Σε μια δηκτική ανακοίνωση, το Μαξίμου τονίζει πως η αποκάλυψη της FAZ για τις συναντήσεις της κ. Σπυράκη ως «ειδικής απεσταλμένης του κ. Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων κ. Ζάεφ αναδεικνύουν την εθνική ανευθυνότητα του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

«Την ώρα που κατηγορούσε την κυβέρνηση για μυστική διπλωματία, ήταν η εκπρόσωπος τύπου του κόμματός του που συναντούσε μυστικά την ηγεσία της γειτονικής χώρας, πριν καν ξεκινήσει ο κύκλος των επαφών της ελληνικής κυβέρνησης για το ζήτημα της ονομασίας» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, και συμπληρώνει: «Την ώρα που στο εσωτερικό παρίστανε τον Μακεδονομάχο, ήταν η εκπρόσωπος τύπου του κόμματος του που εξηγούσε στον κ. Ζάεφ, ότι η αντίθεση της ΝΔ στη συμφωνία ήταν προσχηματική και είχε να κάνει με τις δεσμεύσεις του κου Μητσοτάκη στους ακροδεξιούς του κόμματος του».

ΝΔ σε Μαξίμου: Λέμε τα ίδια πράγματα με το ίδιο λεξιλόγιο σε όλους τους συνομιλητές

Η Νέα Δημοκρατία μετά από τη δηκτική ανακοίνωση του Μαξίμου για τα περί συναντήσεων της Μαρίας Σπυράκη με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ, πέρασε στην αντεπίθεση.

Σε ανακοίνωσή της, η αξιωματική αντιπολίτευση τονίζει ότι απαντά «στη δειλία του κ. Τσίπρα» στέλνοντας στο Μαξίμου βίντεο της ομιλίας της Μαρίας Σπυράκη από το βήμα της Βουλής των Σκοπίων στο πλαίσιο της διακοινοβουλευτικής επιτροπής Ε.Ε. και Σκοπίων.

«Δυστυχώς για το Μαξίμου, η Νέα Δημοκρατία λέει ακριβώς τα ίδια πράγματα, με το ίδιο λεξιλόγιο, σε όλους τους συνομιλητές της στο εσωτερικό και το εξωτερικό, σε αντίθεση με τους κ. Τσίπρα και Καμμένο που παριστάνουν στα λόγια ότι διαφωνούν, αλλά υπέγραψαν και υλοποιούν μαζί την εθνικά επιζήμια συμφωνία για την πατρίδα μας» υπογραμμίζει επίσης η ανακοίνωση της ΝΔ.

Σκοπιανό: Στο «φως» τα απόρρητα πρακτικά των συνομιλιών

Όλα όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης – Οι αναλύσεις των Σκοπιανών για τη στάση Τσίπρα, Μητσοτάκη, αλλά και… Θεοδωράκη – Πώς κατέληξαν στην συμφωνία των Πρεσπών - Τα όσα αποκαλύπτονται είναι άκρως συγκλονιστικά.

Τα πρακτικά δυο συσκέψεων των πολιτικών αρχηγών στα Σκόπια υπό τον πρόεδρο Γκιόργκι Ιβάνοφ έρχονται στο φως της δημοσιότητας και αποκαλύπτουν το παρασκήνιο της διαπραγμάτευσης με την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», πρόκειται για δυο συσκέψεις που έγιναν στις 27 Ιανουαρίου, δυο βδομάδες πριν την έναρξη της διαδικασίας υπό τον Μάθιου Νίμιτς, και στις 19Μαϊου 2018 όταν πλέον είχε πέσει στο τραπέζι η πρόταση για Μακεδονία του Ίλιντεν.

Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτονται, στο ρεπορτάζ που υπογράφουν οι Τάσος Τέλογλου, Βασίλης Νέδος και Ξένια Κουναλάκη, μεγάλο μέρος των λεπτομερειών είχε ήδη συμφωνηθεί, έμεναν ωστόσο ακανθώδη ζητήματα που αφορούσαν το όνομα, την ταυτότητα και τη γλώσσα.

Το δημοσίευμα υποστηρίζει πως στην πρώτη σύσκεψη, παρουσία του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, του προέδρου της χώρας Γκιόργκι Ιβανόφ, του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Μπουγιάρ Οσμάνι και του υπουργού Εξωτερικών Νικόλα Ντιμιτρόφ, προκύπτει ότι στην πλευρά των Σκοπίων τον Ιανουάριο δεν υπήρχε καν θέμα συνταγματικής αναθεώρησης, ενώ ήταν πιο κοντά στο erga omnes.

Με βάση τα όσα συζητούσε η ηγεσία των Σκοπίων, η Ελλάδα έμοιαζε από τον πρώτο γύρο να έχει παραχωρήσει το θέμα της ταυτότητας και λίγο αργότερα και της γλώσσας.

Μάλιστα από τα πρακτικά προκύπτει ότι οι Σκοπιανοί “έβλεπαν” ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήθελε να κλείσει γρήγορα το θέμα της συμφωνίας έτσι ώστε να πάει σε εκλογές εκμεταλλευόμενος το θέμα της εξόδου της Ελλάδας από τα μνημόνια.

Την ίδια ώρα, οι πολιτικοί ηγέτες των Σκοπίων, ενώ τον Ιανουάριο «διάβαζαν» ως μάλλον θετική τη στάση της ΝΔ, η άποψη αυτή αλλάζει τον Ιούνιο και θεωρούν ότι συμφωνία με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν μπορεί να υπάρξει.

Από τα πρακτικά προκύπτει ότι οι Σκοπιανοί είχαν εικόνα για τους πολιτικούς συσχετισμούς στην Ελλάδα καθώς, ο Ζόραν Ζάεφ προέβλεπε ότι «αν δεν υπάρξουν συνταγματικές αλλαγές ο Τσίπρας δεν μπορεί να σχηματίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία και αυτή δεν θα προέλθει από τις ψήφους του Καμμένου, αλλά από το Ποτάμι».

Ο Τσίπρας, ο Παπανδρέου, ο Καμμένος και το Ποτάμι

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της χώρας χαρακτήριζε τον Αλέξη Τσίπρα πιο θετικό στο θέμα από τον Γ. Παπανδρέου, λέγοντας μάλιστα ότι «θέλει λύση» και πως «δεν ορκίστηκε ενώπιον της Εκκλησίας, είναι πιο ελεύθερος».

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νικολά Ντιμιτρόφ, εκτιμούσε ότι «η Ελλάδα στο Σούνιο έκανε μια σημαντική παραχώρηση» , λέγοντας ότι από τη συνάντηση αυτή φαινόταν «έτοιμη να ονομάσει τη “μακεδονική γλώσσα” ως μακεδονική γλώσσα και την υπηκοότητα “μακεδονική/πολίτες της δημοκρατίας της Μακεδονίας του Ίλιντεν». Κάτι που ως φαίνεται άλλαξε μόνο ως προς το σκέλος του ονόματος που επελέγη τελικά καθώς, το “Μακεδονία του Ίλιντεν”… κάηκε σ την πορεία.

Ο Ντιμιτρόφ εκτιμούσε επίσης πως «τον Αύγουστο τελειώνει το οικονομικό πρόγραμμα στην Ελλάδα και αν θεωρηθεί επιτυχημένο, ο Τσίπρας θα πάει σε πρόωρες εκλογές. Θα είναι οι τελευταίες στις οποίες ο νικητής κερδίζει επιπλέον 50 έδρες».

Για το λόγο αυτό ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας πίεζε συνεχώς να βρεθεί λύση άμεσα… «Πώς θα είναι η Ελλάδα μετά τις εκλογές; Στην εξουσία θα είναι η Νέα Δημοκρατία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έχει σπουδάσει στη Δύση. Πρέπει να βιαστούμε. Όσο τσακωνόμαστε τα πράγματα γίνονται πιο εύκολα για τους Έλληνες».

Ο αντιπρόεδρος της σκοπιανής κυβέρνησης μοιάζει να επιθυμεί «αξιοπρεπή λύση» το συντομότερο δυνατό, ψάχνοντας τρόπο να “περάσει” αυτή η συμφωνία στον κόσμο. Στα πρακτικά εμφανίζεται να αναφέρει πως «δεν υπάρχει άλλη ευκαιρία πέραν του 2018. Η επόμενη θα είναι σε δέκα χρόνια. Ή τώρα ή ποτέ. Πρέπει να διαλέξουμε ένα δύο σημεία από την πρόταση Νίμιτς στα οποία δεν θα υποχωρήσουμε. Για εμάς, είναι το όνομα και το εύρος χρήσης».

Μετά τη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε. – Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια, το Σάββατο 19 Μαΐου, ο υπουργός Εξωτερικών, Νικόλα Ντιμιτρόφ παρουσιάζει στους πολιτικούς ηγέτες και παράγοντες των Σκοπίων την άποψή του με βάση την πρόταση που περιελάμβανε την ονομασία Μακεδονία του Ίλιντεν.

Εδώ ο Ντιμιτρόφ εμφανίζεται να λέει ότι «σε ό,τι αφορά στην ταυτότητα είχαμε συμφωνήσει από τον α’ γύρο των διαπραγματεύσεων. Ωστόσο η διαδικασία κόλλησε στους επόμενους γύρους στο εύρος χρήσης» και προβλέπει ότι σε διαφορετική περίπτωση, χωρίς το erga omnes η ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να βρει την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να περάσει τη συμφωνία.

Σε ότι αφορά στην πρόταση για Μακεδονία του Ίλιντεν ο Ντιμιτρόφ αναφέρει ότι η ελληνική πλευρά δεχόταν μετάφραση σε όλες τις γλώσσες και υπηκοότητα “Μακεδονική”, λέγοντας ότι ο Νίκος Κοτζιάς αρκούνταν σε μια σαφή διαφοροποίηση ανάμεσα στην ελληνική και τη “δική τους” Μακεδονία.

Μάλιστα όπως εμφανίζεται να λέει στα πρακτικά ο Ντιμιτρόφ οι δυο πλευρές είχαν συμφωνήσει και στο ζήτημα της χρήσης των αρχικών MK και MKD.

Στην ίδια σύσκεψη ο Ντιμιτρόφ εμφανίζεται να υποστηρίζει την erga omnes χρήση του ονόματος υποστηρίζοντας ότι αυτό θα ήταν το “διαβατήριο” για είσοδο σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε.

Κάπου εδώ φαίνεται ότι πέφτει στο τραπέζι και η αλλαγή του Συντάγματος της χώρας με τον υπουργό Εξωτερικών να προειδοποιεί και πάλι ότι μια αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα θα φέρει προβλήματα, καθώς θα έρθει πάλι η ΝΔ στην εξουσία και σε αυτή «κυριαρχεί η σκληρή πτέρυγα γύρω από τον Σαμαρά».

Διαβάστε επίσης:

«Φωτιά» στα Βαλκάνια! Η Ρωσία απειλεί με βέτο στον ΟΗΕ για τη Συμφωνία των Πρεσπών