ΠΟΛΙΤΙΚΗ

H ξαφνική αγάπη των Πασόκων και της Φώφης για τη ΝΔ

H ξαφνική αγάπη των Πασόκων και της Φώφης για τη ΝΔ

Για όσους δεν το έχετε προσέξει, μετά τις αποκαλύψεις για Γιάννο Παπαντωνίου και Σημίτη, τόσο η Φώφη, όσο και το λεγόμενο εκσυγχρονιστικό μπλοκ επιδεικνύουν ένα στενό τετ α τετ με τη ΝΔ…

Υπόγειες ζυμώσεις στο χώρο της «γαλάζιας» παράταξης με στελέχη του ΠΑΣΟΚ και όχι μόνο

Η ενέργεια που δείχνει τις προθέσεις της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης είναι ο πόλεμος που ανοίγει το ΚΙΝ.ΑΛ. και η πρωτοβουλία της Φώφης Γεννηματά να καταθέσει επίκαιρη ερώτηση για «θάψιμο» ενός βουλεύματος που αφορά την καραμανλική περίοδο διακυβέρνησης, προκειμένου να «στοιχειοθετηθεί» η κατηγορία του Κινήματος Αλλαγής προς την κυβέρνηση για υπόγεια σύμπλευση με το «καραμανλικό» στρατόπεδο.

Η πρωτοβουλία του Κινήματος Αλλαγής ήρθε αμέσως μετά την αποκάλυψη για ελέγχους στους λογαριασμούς του Κώστα Σημίτη και την πλήρη κάλυψη που έτυχε ο πρώην Πρωθυπουργός από τη Φώφη Γεννηματά.

Η ευθεία επίθεση του ΚΙΝΑΛ στους «καραμανλικούς» Προκόπη Παυλόπουλο, Χρήστο Μαρκογιαννάκη και Βύρωνα Πολύδωρα, δεν είναι αυτή καθαυτή που έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη δυσφορία στην πτέρυγα του «κοινωνικού φιλελευθερισμού» της ΝΔ, όσο η παντελής αφωνία και έμμεση σύμπλευση της ηγεσίας της και του Κυριάκου Μητσοτάκη με την επιχειρηματολογία της Χαριλάου Τρικούπη.

Την ίδια στιγμή υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια στο καραμανλικό στρατόπεδο μετά και την αποκάλυψη του «μυστικού δείπνου» στο σπίτι του Βασίλη Κοντογιαννόπουλου την ημέρα που άνοιγαν οι λογαριασμοί του Κώστα Σημίτη από την Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, στο οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Κώστας Σημίτης είχαν την ευκαιρία να τα πουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Το φλερτ του Κυριάκου Μητσοτάκη προς την Πασοκική πτέρυγα και προς το Ποτάμι δεν είναι καθόλου τυχαίο. Στο παρασκήνιο διεξάγονται απίστευτες ζυμώσεις με πρόσωπα από τον κεντρώο, φιλελεύθερο και εκσυγχρονιστικό χώρο (βλέπε Πέτρος Τατσόπουλος για ξεκίνημα), παρά την έντονη δυσαρέσκεια αρκετών δεξιών που κάνουν λόγο για κίνδυνο «πασοκοποίησης» και σύνδεσης με αρκετά στελέχη που έχουν συνδεθεί με το μπλοκ του Σημίτη.

Η κίνησή του Κυριάκου Μητσοτάκη - προ μηνών - να καλέσει τον στενό συνεργάτη της Αννας Διαμαντοπούλου, Γιώργο Μαστρογεωργίου και να τον ορίσει, αδιαφορώντας για τις εσωτερικές γκρίνιες και την δυσφορία των «καραμανλικών», γενικό διευθυντή του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής», εκτός του ότι προκάλεσε αίσθηση, έδειξε σαφέστατα την στρατηγική του επιδίωξη.

Το τελευταίο διάστημα, στη σκιά των διαφόρων σεναρίων για τη δημιουργία κόμματος στα δεξιά της Ν.Δ., αλλά και ενός ακόμα με κεντροδεξιό πρόσημο (σ.σ. με πρωταγωνιστές τον Νίκο Καραχάλιο, την Κατερίνα Παπακώστα και τον Ευάγγελο Αντώναρο) έχουν πυκνώσει οι επαφές και οι ζυμώσεις της ηγεσίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του Κυρ. Μητσοτάκη και άλλων κεντρικών στελεχών, με παράγοντες από άλλους χώρους, πολιτικούς, ακαδημαϊκούς και άλλους.

Η κύρια πηγή από την οποία, ο Μητσοτάκης αναμένεται να αντλήσει στελέχη είναι το Ποτάμι. Από το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη, αναμένεται να προέλθουν στελέχη προς τη ΝΔ. Εκεί σύμφωνα με πληροφορίες γίνονται διερευνητικές επαφές από ορισμένα πρόσωπα όπως η εξαδέλφη του Κυρ. Μητσοτάκη, η Αντιγόνη Λυμπεράκη, ο σύντροφος της οποίας, ο καθηγητής Πλάτων Τήνιος, είναι από τους συμβούλους του προέδρου της ΝΔ.

Και δεν είναι ο μόνος καθηγητής που είναι στην ευρύτερη ομάδα και συνεργάζεται και συνομιλεί με τον Κυρ. Μητσοτάκη.

Λέγεται ότι και ο στενός συνεργάτης του πρώην Πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου, ο Γιώργος Παγουλάτος είναι στα πρόσωπα που είναι στο ευρύτερο περιβάλλον.

Βέρος εκσυγχρονιστής, φλέρταρε επί καιρό με την ιδέα να είναι εκ των ηγετικών στελεχών σε κίνηση για την επανίδρυση της κεντροαριστεράς, άλλαξε ρότα εσχάτως και η επιδίωξή του ήταν η ενσωμάτωση ή συμπόρευση με τη ΝΔ.

Ο Γ. Παγουλάτος παραμένει πάντα ένας από τους ανθρώπους που έχει αναφορές στον Κ. Σημίτη και τη δική του πολιτική και ιδεολογική τάση.

Επίσης και άλλα στελέχη έχουν κάνει το άλμα προς τη ΝΔ, διάβηκαν το Ρουβίκωνα και εμφανίζονται στην Πειραιώς και δεν είναι υπερβολή να πει κανείς σήμερα, ότι στην αξιωματική αντιπολίτευση, αντί για την κυριαρχία των καραμανλικών, κυριαρχούν, οι σαμαρικοί, οι εκσυγχρονιστές κυρίως συνοδοιπόροι του Κώστα Σημίτη και φίλα προσκείμενοι στον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Στο επιτελείο του προέδρου της ΝΔ είναι π.χ. ο Θανάσης Κοντογεώργης που την περίοδο 2009-2012 διετέλεσε σύμβουλος στρατηγικής στις κυβερνήσεις Παπανδρέου και Παπαδήμου, στη συνέχεια συνεργάστηκε με τον Γ. Στουρνάρα, ενώ κάποιοι παλαιότεροι τον θυμούνται ως στέλεχος του think tank ΟΠΕΚ του Κ. Σημίτη.

Σχέση με τον Κυρ. Μητσοτάκη λέγεται ότι έχει και ο Μάριος Θεμιστοκλέους που όταν εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο Βαγγέλης Βενιζέλος ήταν μεταξύ των προσώπων που τον πλαισίωναν και αποτέλεσε μέλος της ομάδας που επεξεργάστηκε το λεγόμενο «Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης».

Ο κατάλογος έχει αρκετούς νεοφερμένους, όπως τον Γ. Μαστρογεωργίου που ήταν έως πρότινος συνεργάτης της Άννας Διαμαντοπούλου, σύμβουλός της στο υπουργείο Παιδείας και μέχρι πρότινος ήταν διευθυντής στο Δίκτυο που είχε ιδρύσει η άλλοτε σιδηρά κυρία του ΠΑΣΟΚ με αντικείμενο τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις.

Ακόμα και η τοποθέτηση της Μαρίας Σπυράκη ως εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ ήταν ένα σημάδι από νωρίς. Η δημοσιογράφος και πρώην σκληρό στέλεχος της ΠΑΣΠ έχει θητεύσει και πάλι στην ίδια θέση, επί Αντώνη Σαμαρά –δεν συνδέεται πλέον στενά με τον πρώην Πρωθυπουργό- παραμένει και στην Ευρωβουλή, απόφαση η οποία έχει προκαλέσει μεγάλη οργή στο εσωκομματικό σύστημα της Ν.Δ.

Ιδιαίτερα ενοχλημένοι είναι οι καραμανλικοί για τα περισσότερα νέα μέλη του επιστημονικού συμβουλίου του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής», του επίσημου think tank της ΝΔ.

Οι καραμανλικοί υπενθυμίζουν τη σχέση ορισμένων εκ των νέων μελών με το εκσυγχρονιστικό ή ακόμη και το βαθύ ΠΑΣΟΚ και συγκεκριμένα αναφέρονται μεταξύ άλλων στον πολιτικό φίλο του Ευάγγελου Βενιζέλου Θεόδωρο Πελαγίδη, τον καθηγητή Γιώργο Γεραπετρίτη, καθώς και τον Γιώργο Πρεβελάκη που είχε στενές επαφές με το σύστημα του Γιώργου Παπανδρέου.

Διαβάστε επίσης:

Κομισιόν: «Πράσινο φως» για προϋπολογισμό - «Κόκκινο» στις μεταρρυθμίσεις