ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: «Πράσινο φως» για προϋπολογισμό - «Κόκκινο» στις μεταρρυθμίσεις

Κομισιόν: «Πράσινο φως» για προϋπολογισμό - «Κόκκινο» στις μεταρρυθμίσεις

«Μαστίγιο και καρότο» από την Ευρωπαίκή Επιτροπή - Εγκρίθηκε η μη περικοπή των συντάξεων - Τι αναφέρει για την ελάφρυνση χρέους - «Αγκάθι» οι μεταρρυθμίσεις

«Καρότο και μαστίγιο» επεφύλασσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ελλάδα, καθώς ενέκρινε τον προϋπολογισμό του 2019 και τη μη περικοπή των συντάξεων, αλλά την ίδια στιγμή επεσήμανε πως η Ελλάδα καταγράφει καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις.

Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την πρώτη έκθεση στο πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα, το οποίο θεσπίστηκε κατόπιν ολοκλήρωσης του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας στις 20 Αυγούστου 2018.

Η σχετική έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το σχέδιο δημοσιονομικού προγράμματος που υπέβαλε η Ελλάδα για το 2019 εξασφαλίζει τη συμμόρφωση με τη δέσμευσή της να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5 % του ΑΕΠ. Ωστόσο η ΕΕ εμφατικά τονίζει πως «η πρόοδος όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις σε άλλους τομείς είναι μέτρια και οι αρχές θα πρέπει να επισπεύσουν την υλοποίησή τους για να επιτευχθούν οι στόχοι τους».

Στη βάση αυτή υπενθυμίζει πως για να λάβει την συμφωνημένη ελάφρυνση χρέους η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει με τις συμφωνημένες διαθρωτικές αλλαγές.

«Η ενεργοποίηση των μέτρων για το χρέος, η οποία θα εξαρτάται από την εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών, και συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της σημαντικής δέσμης μέτρων για το χρέος που συμφωνήθηκαν κατά τη συνεδρίαση της Ευρωομάδας της 22ας Ιουνίου 2018, θα εξαρτηθεί από τη θετική αξιολόγηση στη δεύτερη έκθεση που θα συνταχθεί βάσει του πλαισίου ενισχυμένης εποπτείας», σημειώνεται σχετικά στην ανακοίνωση της Κομισιόν.

Να σημειωθεί πως η πρώτη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα θα δημοσιευθεί στις αρχές του 2019.

Μοσκοβισί: Ισορροπημένος ο προϋπολογισμός

Σύμφωνο με τις κατευθυντήριες γραμμές του ευρωπαϊκού δημοσιονομικού πλαισίου και ισορροπημένο σε ό,τι αφορά τους συμπεφωνημένους οικονομικούς και δημοσιονομικούς στόχους χαρακτηρίζει ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, το προσχέδιο του ελληνικού προϋπολογισμού για το 2019.

Αναφερόμενος στον ελληνικό προϋπολογισμό, σε συνέντευξή του στον ιστότοπο capital.gr, ο κ. Μοσκοβισί κάνει λόγο για «καλή αρχή», κάτι που – όπως αναφέρει - αποτελεί «ανταμοιβή για τον ελληνικό λαό» αλλά και «απόδειξη ότι μπορείς να έχεις ταυτόχρονα μεταρρυθμίσεις που να σε οδηγούν σε βιώσιμα δημόσια οικονομικά και μετά να έχεις κοινωνικό πρόγραμμα και να επιστρέφεις στην ανάπτυξη»

Ερωτηθείς σχετικά με τις συντάξεις ο Ευρωπαίος Επίτροπος επισημαίνει πως αν υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος και οι δημοσιονομικοί στόχοι γίνονται σεβαστοί, τότε αυτό θα ανοίξει το δρόμο για να αποφευχθούν οι προ-νομοθετημένες μειώσεις.

«Εφόσον τελικά υπάρχει δημοσιονομικός χώρος θεωρώ ότι το συνολικό πακέτο ανοίγει τον δρόμο για να αποφύγουμε την προ-νομοθετημένη μείωση» αναφέρει, θυμίζοντας ότι ο ίδιος δεν ήταν ποτέ υπέρ της μείωσης, διότι αυτό «θα οδηγούσε σε μείωση 14% κατά μέσο όρο για 1,4 εκατομμύρια συνταξιούχους και τεράστια αύξηση των συνταξιούχων στα όρια της φτώχειας».

Δηλώνει επίσης ότι δεν κατανόησε ποτέ αυτούς που άσκησαν κριτική στην Κομισιόν και στη δική του προσωπική θέση για την αποφυγή των περικοπών και εκφράζει τη βεβαιότητα ότι το Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου θα αποδεχθεί το προτεινόμενο πακέτο

«Δεν είναι προς το συμφέρον των πιστωτών, πέντε μήνες μετά το τέλος του προγράμματος να επιμένουν σε περικοπές συντάξεων που θα συμβάλουν στην αποσταθεροποίηση» σημειώνει, ενώ διευκρινίζει ότι «μιλάμε για κατάργηση, όχι για αναβολή» του μέτρου.

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει χώρος για την κατάργηση και του δεύτερου μέτρου του ΔΝΤ, αυτού της μείωσης του αφορολόγητου, απαντά ότι είναι «πολύ νωρίς για να μιλάμε για το 2020». Όπως παρατηρεί, το 2020 είναι πολύ μακριά. είναι ένας άλλος κόσμος, με μια άλλη Κομισιόν, ένα άλλο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, θα έχουν γίνει εκλογές στην Ελλάδα και πρέπει να δούμε ποια θα είναι τα ως τότε αποτελέσματα αυτού του προϋπολογισμού, η εκτέλεσή του κτλ».

Σημειώνει πάντως πως όταν ένα μέτρο δεν είναι αναγκαίο, και υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο που να σου δίνει το χώρο να μην το εφαρμόσεις, τότε αυτό είναι κάτι θεμιτό για μια χώρα που έχει ανακτήσει την κυριαρχία στην οικονομική της πολιτική.

Ο Επίτροπος τονίζει ακόμη ότι για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας πρέπει να υπάρχουν επενδύσεις και επισημαίνει ότι η Ελλάδα πρέπει να φτιάξει ένα περιβάλλον φιλικό στις επενδύσεις.

Υπογραμμίζει τέλος ότι στόχος είναι η πρόσβαση της χώρας στις αγορές και ότι γι’ αυτό πρέπει να κινηθούμε βήμα-βήμα. «Και το σημερινό βήμα είναι ένα καλό βήμα» καταλήγει.

Διαβάστε επίσης:

Κι όμως! Το Mega παίζει ακόμα – Δείτε ΕΔΩ live

Προσοχή! Σε αυτά τα αυτοκίνητα έχουν ανέβει κατακόρυφα οι κλοπές

Δίπλωμα οδήγησης - Ανατροπή: Αλλάζουν τα όρια ηλικίας για τους οδηγούς