ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοινωνικό μέρισμα: Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία - Τι θα ανακοινώσει ο Τσίπρας

Κοινωνικό μέρισμα: Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία - Τι θα ανακοινώσει ο Τσίπρας

Πότε θα δοθεί στους δικαιούχους – Στα 710 εκατ. ευρώ το συνολικό ποσό - Επίσημες ανακοινώσεις σήμερα από τον Τσίπρα

Στο Κοινοβούλιο κατατέθηκε το πρωί της Τετάρτης (28/11) η τροπολογία για το κοινωνικό μέρισμα.

Την προαναγγελία είχε κάνει λίγα λεπτά νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος επισημαίνοντας ότι η παροχή θα είναι περίπου στα ίδια με πέρυσι.

Όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, πρόκειται για 710 εκατ. ευρώ, τα οποία θα διανεμηθούν με κριτήρια αντίστοιχα με τα περσινά και σύμφωνα με πληροφορίες θα έχει κατατεθεί στους λογαρισμούς των δικαιούχων μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου.

Η τροπολογία αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Διανομή Κοινωνικού Μερίσματος

1. Κατά το έτος 2018 καταβάλλεται ποσό 710 εκατ. ευρώ για την εφάπαξ παροχή κοινωνικού χαρακτήρα, ως διανομή Κοινωνικού Μερίσματος προς στήριξη των οικονομικά αδύναμων προσώπων και ευάλωτων νοικοκυριών.

2. Το κοινωνικό μέρισμα, είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη στη Φορολογική Διοίκηση και στο υπόλοιπο Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

3. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης το καταβαλλόμενο ποσό δύναται να αυξηθεί, εφόσον το επιτρέπουν οι δημοσιονομικές συνθήκες κατά τον χρόνο έκδοσής της.

Με την ίδια ή όμοια απόφαση καθορίζονται τα κριτήρια εισοδήματος, περιουσίας, διαμονής ή άλλα για την καταβολή του Κοινωνικού Μερίσματος, οι κατηγορίες των δικαιούχων, η βάση, ο τρόπος υπολογισμού και το ακριβές ποσό του διανεμόμενου Κοινωνικού Μερίσματος ανά κατηγορία δικαιούχου, οι προϋποθέσεις, ο φορέας, οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες και οι επιμέρους αρμοδιότητές τους, η διαδικασία, ο χρόνος και ο τρόπος καταβολής, ο χρόνος και ο τρόπος ελέγχου των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για τη χορήγησή του ανά κατηγορία δικαιούχων, καθώς και κάθε άλλο ζήτημα τεχνικού ή λεπτομερειακού χαρακτήρα.

Η αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει την τροπολογία αναφέρει πως «με την προτεινόμενη διάταξη καταβάλλεται κατά το έτος 2018 ποσό 710 εκατ. ευρώ για την εφάπαξ παροχή κοινωνικού χαρακτήρα προς στήριξη των οικονομικά αδύναμων προσώπων και ευάλωτων νοικοκυριών. Η επιτυχής εκτέλεση του προϋπολογισμού κατά το έτος 2018 και η σημαντική υπέρβαση του δημοσιονομικού στόχου επιτρέπουν τη διανομή κοινωνικού μερίσματος στη βάση αυστηρών και καλά στοχευμένων εισοδηματικών, περιουσιακών και άλλων κριτηρίων και με στόχο την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των οικονομικά ασθενέστερων.

Στη Βουλή και ο Τσίπρας για τις ανακοινώσεις

Αποφασισμένος να… γυρίσει επικοινωνιακά το πολιτικό παιχνίδι είναι ο Αλέξης Τσίπρας, ανακοινώνοντας δέσμη μέτρων, φοροελαφρύνσεις και παροχές που θα δώσουν ανάσα στα νοικοκυριά.

Με αφορμή το τρίτο, κατά σειρά, «θετικό μέτρο» που κατατέθηκε χθες για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων (σ.σ. έχουν προηγηθεί τα αναδρομικά στα ειδικά μισθολόγια και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών), ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στη Βουλή για να ανακοινώσει και το ύψος του κοινωνικού μερίσματος.

Πηγές της Κουμουνδούρου αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται ο κ. Τσίπρας να αναφερθεί και στην ημερομηνία καταβολής των αναδρομικών για τα ειδικά μισθολόγια.

Κατά τον σχεδιασμό, οι δικαιούχοι θα δουν τα ποσά να μπαίνουν στους λογαριασμούς τους μετά τις 10 Δεκμβρίου.

Τέλος, ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί και στο νομοσχέδιο για τη μη περικοπή των συντάξεων, ο οποίος θα φτάσει στη Βουλή μετά το Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Διαβάστε επίσης:

Κοινωνικό μέρισμα: Ποιοι θα εισπράξουν από 250 έως 1.400 ευρώ - Ποιοι το χάνουν