ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπουργικό Συμβούλιο: 15.000 προσλήψεις, παράταση του νόμου Κατσέλη και εκλογές τον Οκτώβριο

Υπουργικό Συμβούλιο: 15.000 προσλήψεις, παράταση του νόμου Κατσέλη και εκλογές τον Οκτώβριο

Ένα εικοσιτετράωρο μετά την υπερψήφιση του Προϋπολογισμού στη Βουλή και σε μια προσπάθεια να κρατήσει ζωντανή την κυβέρνηση και να διασκεδάσει τα όποια σενάρια είχαν ακουστεί το τελευταίο διάστημα περί πρόωρων εκλογών, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε την Τετάρτη (19/12/2018) ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου και ζήτησε από τα μέλη του να «ανεβάσουν στροφές» σε ό,τι αφορά την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου.

ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

«Έχουμε πολλή δουλειά μποροστά μας και πρέπει να επιταχύνουμε το κυβερνητικό έργο και να εντείνουμε τις προσπάθειές μας με ορίζοντα εννεαμήνου μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2019», διεμήνυσε ο κ. Τσίπρας προς τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, το οποίο συνεδρίασε κεκλεισμένων των θυρών.

Κατά τα λοιπά, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την πρόσληψη 15.000 ατόμων στην εκπαίδευση και την παροχή μικρής παράτασης σε ό,τι αφορά το νόμο Κατσέλη.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες αποφασίστηκε να γίνουν 15.000 προσλήψεις στην εκπαίδευση την τριετία 2019-2021. Από αυτές, οι 4.500 θα γίνουν το 2019 στην Ειδική Αγωγή και θα ακολουθήσουν 5.250 προσλήψεις το 2020 και 5.250 προσλήψεις το 2021.

Ειδικότερα, οι διορισμοί των εκπαιδευτικών θα γίνουν με βάση το θεσμικό πλαίσιο που ορίζεται από το Σύνταγμα και τις αποφασεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώ οι άξονες της πρότασης είναι: η ανάληψη ευθύνης της διαδικασίας από το ΑΣΕΠ με σύστημα μοριοδότησης κριτηρίων, η ισχύς ενός ενιαίου συστήματος μοριοδότησης και κατάταξης για μόνιμους διορισμούς, αλλά και για προσλήψεις μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών όπου χρειάζεται.

Παράλληλα, το σύστημα μοριοδότησης έχει τρεις πυλώνες: την αναγνώριση της προϋπηρεσίας των αναπληρωτών, τα ακαδημαϊκά προσόντα και τα κοινωνικά κριτήρια.

Σε ό,τι αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας, το Υπουργικό Συμβουλίου αποφάσισε πως αν χρειαστεί, θα δοθεί μικρή παράταση των πρστατευτικών διατάξεων του νόμου Κατσέλη-Σταθάκη, ενώ όπως είπε ο πρωθυπουργός προετοιμάζεται ένας νέος νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Επιπλέον, επισημάνθηκε ότι υπολείπεται ακόμα να ψηφιστεί το στεγαστικό επίδομα ύψους 410 εκατ. ευρώ, προς τα τέλη Γενάρη θα υλοποιηθούν οι εξαγγελίες για τον κατώτατο μισθό και θα προετοιμαστούν κάποια σχήματα ρυθμίσεων για παλαιές οφειλές.

«Υλοποιήσαμε μεγάλο μέρος των δεσμεύσεων της ΔΕΘ», τόνισε ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της εισήγησής του, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση απέτρεψε μειώσεις συντάξεων και ψήφισε τον πρώτο επεκτατικό προϋπολογισμό, μετά από δέκα χρόνια.

Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας διεμήνυσε προς τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου πως «έχουμε πολλή δουλειά μποροστά μας και πρέπει να επιταχύνουμε το κυβερνητικό έργο και να εντείνουμε τις προσπαθειές μας με ορίζοντα εννεαμήνου μέχρι και τον Σεπτεμβριο του 2019».

Όσον αφορά τη συμφωνία με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για τις σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας, ο πρωθυπουργός φέρεται να είπε πως «ο διάλογος με την Εκκλησία συνεχίζεται».

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε άλλο σημείο της εισήγησής του ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως με βάση την ήδη θεσμοθετημένη δίχρονη προσχολική υποχρεωτική εκπαίδευση ή αλλιώς τη θεσμοθέτηση της πρόσβασης όλων των παιδιών 4-6 ετών στο δημόσιο νηπιαγωγείο εκκινεί η λειτουργία του θεσμού από τη νέα σχολική χρονιά 2019-2020 σε 300 δήμους.

«Προχωράμε από την επόμενη σχολική χρονιά στη μείωση του μέγιστου αριθμού μαθητών ανά τμήμα από τους 25 μαθητές, που είναι σήμερα για το νηπιαγωγείο και το δημοτικό στους 22 και στη θεσμοθέτηση του μέγιστου αριθμού 25 μαθητών σε κάθε τμήμα της Γ΄ Λυκείου», φέρεται να είπε ο κ. Τσίπρας.

Υπενθυμίζεται ότι από τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου απείχε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ο οποίος είχε γράψει στο Twitter ότι δεν θα μπορέσει να παρευρεθεί καθώς θα βρίσκεται σε προγραμματισμένη επίσκεψη στα ακριτικά φυλάκια, εν όψει των Χριστουγέννων.

Διαβάστε επίσης:

Εβδομάδα πληρωμών: Πότε θα καταβληθούν συντάξεις, ΚΕΑ, επίδομα παιδιού, αναδρομικά

Αναδρομικά ειδικών μισθολογίων: Σοκ στα ΑΤΜ - Ποιοι θα δουν «κούρεμα» έως 75%