ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μανιφέστο Μουρμούρα κατά Προϋπολογισμού 2012

Μανιφέστο Μουρμούρα κατά Προϋπολογισμού 2012

Σαφείς αποστάσεις από τις αισιόδοξες εκτιμήσεις του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου για την αποτελεσματικότητα του προϋπολογισμού 2012 επιχείρησε να κρατήσει ο υφυπουργός Οικονομικών Γιάννης Μουρμούρας, καταρρίπτοντας έναν προς έναν τους βασικούς θετικούς στόχους.

Αναλυτικά, ο κ. Μουρμούρας παρέθεσε τις τέσσερις μεταβλητές που ενδεχομένως να εκτρέψουν τον προϋπολογισμό:

1η Μεταβλητή - Πρωτογενές πλεόνασμα 1,1%

Ο υφυπουργός είπε ότι «αποτελεί σίγουρα φιλόδοξο στόχο που προσδίδει πράγματι θετική προοπτική για τα δημοσιονομικά πράγματα της χώρας μας. Θα πρέπει όμως να επισημανθεί η αβεβαιότητα για το κλείσιμο του ελλείμματος το 2011, καθώς και το βάθος της ύφεσης το 2011, η οποία θα ξεπεράσει τις εκτιμήσεις και θα φτάσει κοντά στο 6%. Αυτό δημιουργεί προφανείς δυσκολίες».

2η Μεταβλητή - Επιτυχία του PSI

Ο κ. Μουρμούρας εξήγησε πως «προβλέπεται πως θα μειώσει τις δαπάνες για τόκους κατά 5 δισ. ευρώ, αλλά η καθαρή του ωφέλεια θα είναι 3,6 δισ. ευρώ το χρόνο, ενώ το χρέος της γενικής κυβέρνησης μειωμένο στο 146% του ΑΕΠ (50 δισ. ευρώ) στο τέλος του 2012. Περιμένουμε να ξεκαθαρίσουν και οι τελικοί όροι (αν θα διέπονται απ’ το αγγλικό δίκαιο) και κατά πόσον θα ενσωματώνονται οι ρήτρες συλλογικής δράσης στα νέα. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να παραμείνει ο εθελοντικός του χαρακτήρας και να αποφύγουμε πιστωτικό γεγονός. Στα μελλοντικά εγχειρίδια θα καταγράφεται πάντως ως συντεταγμένη χρεοκοπία».

3η Μεταβλητή - Κοινωνικές αντιδράσεις

«Η εκτέλεση ενός Προϋπολογισμού δεν είναι πείραμα σε εργαστήρι, όταν μάλιστα είναι και προϋπολογισμός λιτότητας».

4η Μεταβλητή - Ευρωπαϊκή κρίση χρέους

«Η μετάδοση της κρίσης έχει περάσει πλέον στον πυρήνα της ευρωζώνης. Η κρίση έχει περάσει από μας, στην Ιταλία, Ισπανία, αλλά και Γερμανία (δημοπρασία ομολόγων). Όλοι αναγνωρίζουμε πως η προτεινόμενη λύση, η αύξηση των κεφαλαίων του EFSF είναι περιορισμένης εμβέλειας. Έρχονται λοιπόν στο προσκήνιο: α) Ποσοτική χαλάρωση, β) Έκδοση κοινών ευρωομολόγων που είτε θα αντικαταστήσουν τα εθνικά, είτε θα δοθούν εγγυήσεις. Έτσι ίσως λυθεί μεσοπρόθεσμα το πρόβλημα της διαχείρισης του δημοσίου χρέους».

Επιπλέον, ο υφυπουργός μίλησε και για τον «άγνωστο χ» που είναι η ένταση της ύφεσης, ενώ για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας είπε ότι σύντομα θα στελεχωθεί η σχετική γενική γραμματεία του υπουργείου.