ΠΟΛΙΤΙΚΗ

LIVE – Συμφωνία των Πρεσπών: «Αίμα και άμμος» στη Βουλή

LIVE – Συμφωνία των Πρεσπών: «Αίμα και άμμος» στη Βουλή

Έτοιμοι για τη μητέρα των μαχών Τσίπρας και Μητσοτάκης - Ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταθέσει η ΝΔ πρόταση μομφής

Σε εξέλιξη βρίσκεται στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί του σχεδίου νόμου για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, που πήρε χθες το «πράσινο φως» από την Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων.

ΔΕΙΤΕ LIVE:

Ένταση με το… καλημέρα στη Βουλή

Το κλίμα είναι ήδη πολωμένο, όπως φάνηκε και από τις συνεδριάσεις της Επιτροπής Εξωτερικών.

Να φέρει άμεσα η κυβέρνηση στο ελληνικό Κοινοβούλιο τις αλλαγές στο Σύνταγμα των Σκοπίων ζήτησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η Νέα Δημοκρατία, δια του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της, Νίκου Δένδια, ζήτησε εκ νέου από την κυβέρνηση να καταθέσει το πλήρες νέο Σύνταγμα των Σκοπίων, ενώ το ίδιο ζήτησε και το ΠΑΣΟΚ, ζητώντας να έρθει το Σύνταγμα επίσημα, δια της διπλωματικής οδού, και όχι όπως στην Επιτροπή Εξωτερικών, όπου ο Γιώργος Κατρούγκαλος το κατέβασε από... ιστοσελίδα.

Παράλληλα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος, είπε πως «οι Σκοπιανοί εκ του πονηρού δεν πέρασαν τις αλλαγές στο Σύνταγμά τους, αλλά θα το κάνουν αφού υπογραφεί το πρωτόκολλο ένταξης της FYROM στο ΝΑΤΟ».

Η Χρυσή Αυγή, δια του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της, Ηλία Κασιδιάρη, είπε πως οι αλλαγές των Σκοπιανών στο Σύνταγμά τους είναι άκυρες, καθότι δεν έχουν υπογραφεί, όπως προβλέπεται, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γκιόργκι Ιβάνοφ.

Ο Πάνος Καμμένος, από την πλευρά του, είπε πως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες κατέθεσαν αίτηση αντισυνταγματικότητας για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Παράλληλα, αναφέρθηκε με σκληρές αιχμές σε όσα είπε χθες ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ότι οι Σκοπιανοί θα μπορούν να αυτοαποκαλούνται «Μακεδόνες».

Κυβέρνηση: Δεν φέρνουμε το σκοπιανό Σύνταγμα στη Βουλή - «Όχι» στην πρόταση αντισυνταγματικότητας

Ένσταση αντισυνταγματικότητας, βασισμένη σε κείμενο και επιχειρηματολογία του συνταγματολόγου Γ. Κασιμάτη, πρόβαλαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες στη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Το κείμενο ανέγνωσε στην Ολομέλεια ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος.

Σε αντιστοιχία με παρέμβασή του που είχε κάνει και στην Επιτροπή και Άμυνας ο κ. Καμμένος κάλεσε τον παριστάμενο αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, να απαντήσει αν επιμένει ότι ο κάθε λαός έχει δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού. Διότι αν επιμένει, όπως είπε, τότε δεν υπάρχει λόγος η Βουλή να ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ κατηγόρησε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ότι σε χθεσινή του συνέντευξη ικανοποιεί τις αξιώσεις του «Ουράνιου Τόξου» και επέμεινε ότι πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή το ενιαίο τελικό κείμενο του Συντάγματος της γείτονος, καταγγέλλοντας ότι παραβιάζεται το ελληνικό Σύνταγμα.

Ωστόσο, η ένσταση απορρίφθηκε τόσο από τους βουλευτές της κυβέρνησης όσο και από αυτούς της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ.

Η απάντηση του Πάνου Καμμένου ήταν άμεση και μέσω Twitter:

Κατρούγκαλος: Με τη Συμφωνία πήραμε το 110% όσων παγίως ζητούσαμε

Την άποψη ότι έχουν κατατεθεί όλα τα έγγραφα που υπάρχουν κατέθεσε ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος κατηγορώντας την αντιπολίτευση για πόλεμο εντυπώσεων και απόπειρα αποφυγής της συζήτησης ουσίας.

Απορρίπτοντας το αίτημα της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι η Συμφωνία προβλέπει ότι πρώτα θα τελειώσουν τις υποχρεώσεις τους οι γείτονες και μετά θα έρθει σε εμάς.

«Η συμφωνία και αυτό είναι επιτυχία της διαπραγμάτευσής μας ήθελε πρώτα να ολοκληρώσουν αυτοί τις δικές τους υποχρεώσεις και μετά θα έρθει η συμφωνία. Αυτό που προέβλεψαν ότι αν εμείς δεν εκπληρώσουμε τις δικές μας υποχρεώσεις δεν θα ολοκληρώσουν είναι αυτονόητο. Και οι δύο δεσμευόμαστε από τη Συμφωνία», είπε ο κ. Κατρούγκαλος.

Εξηγώντας την κίνησή του να καταθέσει το κείμενο στα αγγλικά ο Υπουργός υποστήριξε ότι ο λόγος είναι ότι στη δική τους συνταγματική τάξη δεν ενσωματώνουν τις τροποποιήσεις στο συνολικό κείμενο. «Αυτό που ζητάτε δεν υπάρχει γιατί δεν προβλέπεται από τη συνταγματική τους τάξη» είπε. Αναφερόμενος μάλιστα στη Συμφωνία είπε ότι πήραμε το 110% όσων ζητούσαμε παγίως.

Η απάντηση Κατρούγκαλου προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας με τον Νίκο Δένδια να υποστηρίζει ότι η συζήτηση δεν μπορεί να διεξαχθεί καθώς η κυβέρνηση εξαπάτησε τη Βουλή.

Οι «πρόθυμοι» και η πρόταση μομφής

Αν όλα εξελιχθούν όπως τα σχεδιάζει η κυβέρνηση, η Συμφωνία θα εγκριθεί το βράδυ της Πέμπτης με μια σαφή πλειοψηφία, αφού στους 151 βουλευτές που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση- οι γνωστοί 6 πρόθυμοι συν οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- θα προστεθούν και οι 3 βουλευτές του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, Σπύρος Λυκούδης και Γιώργος Μαυρωτάς και ο διαγραφείς από το ΚΙΝΑΛ πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Aκόμα και αν, όπως όλα δείχνουν, ο συνεργαζόμενος με τους ΑΝΕΛ Κώστας Ζουράρις, ένας από τους 6 πρόθυμους, αρνηθεί να ψηφίσει την συμφωνία των Πρεσπών, ακόμα και αν υπάρξει έκπληξη της τελευταίας στιγμής από τον βουλευτή και υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης- πρώην ΑΝΕΛ- Βασίλη Κόκκαλη, η Συμφωνία των Πρεσπών θα εγκριθεί χωρίς κανένα πρόβλημα. Με 153 ή με 154 ψήφους.

Η συζήτηση αναμένεται να κινηθεί σε πολύ υψηλούς τόνους με την Αντιπολίτευση και ειδικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, να κατηγορούν την κυβέρνηση ότι νομοθετεί σε αντίθεση με τη λαϊκή βούληση-όπως εκφράστηκε στο συλλαλητήριο και όπως προκύπτει και από τις έρευνες της κοινής γνώμης- και ότι αποδεχόμενη την μακεδονική γλώσσα και εθνότητα, δίνει έδαφος ώστε να εκδηλωθούν στο μέλλον αλυτρωτικές βλέψεις από τους Σκοπιανούς.

Στο ίδιο μήκος κύματος αναμένεται να κινηθεί και η τοποθέτηση της Φώφης Γεννηματά.

Η Νέα Δημοκρατία μάλιστα, εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Γνωρίζει ότι οι πιθανότητες να εγκριθεί η πρόταση δυσπιστίας είναι ελάχιστες, πλην όμως θα καταθέσει πιθανότατα την πρόταση και για να περάσει το μήνυμα ότι κάνει ο,τι μπορεί για να αποτρέψει την κύρωση της συμφωνίας και για να εκθέσει τους έξι πρόθυμους, που θα φέρουν την ευθύνη για την προώθησης της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Αν τελικά η ΝΔ καταθέσει πρόταση μομφής, τότε η συζήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών διακόπτεται και ξεκινά τριήμερη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας.

Τόσο η κυβέρνηση όσο και ο ίδιος ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης έχουν δηλώσει πως η συζήτηση θα οργανωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να δοθεί η δυνατότητα να μιλήσουν όλοι οι βουλευτές που θα εγγραφούν στον κατάλογο των ομιλητών. Στο πνεύμα αυτό η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής εισηγείται κατ΄αρχήν στην Ολομέλεια, οι συνεδριάσεις να γίνουν Τετάρτη και Πέμπτη, να ξεκινούν στις 10:00 το πρωί και να διαρκούν όσο χρειαστεί, ακόμη και τις πρώτες πρωινές ώρες.

Διαβάστε επίσης:

Γιάννης Μήτσιος στο Newsbomb.gr: Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι επικίνδυνη για την Ελλάδα

Σχετικές ειδήσεις