ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνταγματική αναθεώρηση: Υπερψηφίστηκε το άρθρο για τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας

Συνταγματική αναθεώρηση: Υπερψηφίστηκε το άρθρο για τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας
EUROKINISSI

Συνταγματική αναθεώρηση | Ειδήσεις: Παρά τις αρχικές πληροφορίες ότι το άρθρο 3 του Συντάγματος καθώς και άλλες επί μέρους διατάξεις δεν ψηφίστηκαν στη Βουλή, τελικώς ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ανακοίνωσε αργά το απόγευμα της Πέμπτης (14/02/2019) ότι αυτές τελικώς υπερψηφίστηκαν.

Όπως ανέφερε ο κ. Βούτσης, με 151 ψήφους υπέρ πέρασε το άρθρο 3, παρ. 1 για την αναθεώρηση του άρθρου για τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας. Όπως έγινε γνωστό, φαίνεται πως είχε γίνει λάθος κατά τη διαδικασία της καταμέτρησης.

Αρχικά, υπενθυμίζεται πως υπήρξαν πληροφορίες ότι η παρ. 1 του άρθρου 3 δεν είχε «περάσει», έχοντας λάβει 150 ψήφους.

Δείτε το βίντεο με την ανακοίνωση του αποτελέσματος της πρώτης ψηφοφορίας:

Τι αναφέρει το άρθρο 3 (Σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας) του Συντάγματος

1. Eπικρατούσα θρησκεία στην Eλλάδα είναι η θρησκεία της Aνατολικής Oρθόδοξης Eκκλησίας του Xριστού. H Oρθόδοξη Eκκλησία της Eλλάδας, που γνωρίζει κεφαλή της τον Kύριο ημών Iησού Xριστό, υπάρχει αναπόσπαστα ενωμένη δογματικά με τη Mεγάλη Eκκλησία της Kωνσταντινούπολης και με κάθε άλλη ομόδοξη Eκκλησία του Xριστού τηρεί απαρασάλευτα, όπως εκείνες, τους ιερούς αποστολικούς και συνοδικούς κανόνες και τις ιερές παραδόσεις. Eίναι αυτοκέφαλη, διοικείται από την Iερά Σύνοδο των εν ενεργεία Aρχιερέων και από τη Διαρκή Iερά Σύνοδο που προέρχεται από αυτή και συγκροτείται όπως ορίζει ο Kαταστατικός Xάρτης της Eκκλησίας, με τήρηση των διατάξεων του Πατριαρχικού Tόμου της κθ΄ (29) Iουνίου 1850 και της Συνοδικής Πράξης της 4ης Σεπτεμβρίου 1928.

2. Tο εκκλησιαστικό καθεστώς που υπάρχει σε ορισμένες περιοχές του Kράτους δεν αντίκειται στις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου.

3. Tο κείμενο της Aγίας Γραφής τηρείται αναλλοίωτο. H επίσημη μετάφρασή του σε άλλο γλωσσικό τύπο απαγορεύεται χωρίς την έγκριση της Aυτοκέφαλης Eκκλησίας της Eλλάδας και της Mεγάλης του Xριστού Eκκλησίας στην Kωνσταντινούπολη.

Πώς ψήφισαν τα κόμματα της Βουλής - Οι «απουσίες»

Η πρώτη ονομαστική ψηφοφορία για τις αναθεωρητέες διατάξεις του Συντάγματος ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα της Πέμπτης (14/02/2019), έπειτα από μια «μαραθώνια» διαδικασία καταμέτρησης.

Οι βουλευτές ψήφισαν τις αναθεωρητέες διατάξεις του Συντάγματος σε ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο, το οποίο περιλάμβανε τρία τετραγωνίδια (ΝΑΙ, ΟΧΙ και ΠΑΡΩΝ) δίπλα σε κάθε πρόταση, ώστε οι βουλευτές να ψηφίσουν αναλόγως.

Στην ψηφοφορία μετείχαν συνολικά 274 βουλευτές, ενώ απείχαν οι βουλευτές της ΔΗΣΥ εκτός του Ανδρέα Λοβέρδου, οι βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων πλην του Γιάννη Σαρίδη.

Εξάλλου, δεν ψήφισαν ο Πάνος Καμμένος, ο Αριστείδης Φωκάς, ο Γιώργος Κασαπίδης και ο Στάθης Παναγούλης.

Για την καταμέτρηση των ψήφων συγκροτήθηκαν δέκα τριμελείς εφορευτικές επιτροπές. Κάθε επιτροπή ήταν υποχρεωμένη να σχηματίσει πρωτόκολλο καταμέτρησης και στο τέλος συνυπολογίστηκε στο αποτέλεσμα κάθε επιτροπής.

Με την ολοκλήρωση της σημερινής ψηφοφορίας, αρχίζει να κυλά αυτομάτως ο χρόνος αντίστροφα έως την δεύτερη ψηφοφορία, η οποία θα επαναληφθεί σε ακριβώς ένα μήνα. Σε εκείνη την ψηφοφορία οι διατάξεις του Συντάγματος κριθούν αναθεωρητέες, εφόσον υπερψηφιστούν από τουλάχιστον 151 βουλευτές καθεμία από αυτές.

Δείτε ΕΔΩ πώς ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ

Πώς ψήφισε η Νέα Δημοκρατία

Η Νέα Δημοκρατία υπερψήφισε συνολικά πέντε από τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ:

  • Δύο παραγράφους του άρθρου 32 για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας
  • Το άρθρο 62 για το ακαταδίωκτο των βουλευτών (περιορισμός της βουλευτικής ασυλίας αποκλειστικά στα αδικήματα που σχετίζονται με τη βουλευτική ιδιότητα εντός ή εκτός Βουλής)
  • Το άρθρο 86 (Ποινική ευθύνη υπουργών)
  • Το άρθρο 101Α (Περιορισμός της ίδρυσης Ανεξάρτητων Αρχών)

Πώς ψήφισε το ΚΚΕ

Σε ό,τι αφορά το Κομμουνιστικό Κόμμα, οι βουλευτές του υπερψήφισαν 15 από τις διατάξεις που περιλάμβανε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ (οι δέκα από την αρχική πρόταση και οι υπόλοιπες πέντε από τις συμπληρωματικές), που αφορούν σε 11 άρθρα του Συντάγματος και άλλα δύο διατάξεις από την πρόταση της ΝΔ που αφορούν σε δύο άρθρα.

Οι διατάξεις αυτές είναι:

  • Το άρθρο 86 (Ποινική ευθύνη υπουργών)
  • Το άρθρο 5 παράγραφος 2 (Εναντίωση στις διακρίσεις λόγω φύλου, ταυτότητας φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού),
  • Το άρθρο 22 (διασφάλιση της «ίσης αμοιβής για ίση εργασία»)
  • καθώς και τη διάταξη του Συντάγματος για την απαγόρευση επίταξης απεργών (άρθρο 23)
  • Το άρθρο 24Α (περί προστασίας των ζώων)

Γεννιά: «Ψευδή και ανυπόστατα όσα γράφτηκαν ότι καταψήφισα το άρθρο 3 του Συντάγματος»

Εν τω μεταξύ, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γεωργία Γεννιά, με γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα της Πέμπτης (14/02/2019) διέψευσε δημοσιεύματα που είχαν αναφέρει ότι η ίδια είχε καταψηφίσει το άρθρο 3 του Συντάγματος.

Αυτούσια η δήλωση της κυρίας Γεννιά έχει ως εξής:

«Αναφορικά με τα δημοσιεύματα που με συκοφαντούν, ότι καταψήφισα το άρθρο 3, δηλώνω υπεύθυνα ότι είναι ψευδή και ανυπόστατα. Έχω υπερψηφίσει όλες τις κυβερνητικές προτάσεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος και είναι ορθότερο να διασταυρώνονται οι πληροφορίες προτού δημοσιεύονται».

Διαβάστε επίσης:

Αποκάλυψη: «Αυτή είναι η ημερομηνία των εθνικών εκλογών 2019 - Το αποφάσισε ο Τσίπρας»

«Βόμβα» Καμμένου: Πρωθυπουργός ο Κώστας Καραμανλής σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας

Πάτρα: Έπαθαν ΣΟΚ όταν ανακάλυψαν ποιος είναι ο διαχειριστής τους!