ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανασχηματισμός που δείχνει… κάλπες: Η νέα γενιά, τα «γραμμάτια» και η παπανδρεϊκή συνιστώσα

Ανασχηματισμός που δείχνει… κάλπες: Η νέα γενιά, τα «γραμμάτια» και η παπανδρεϊκή συνιστώσα

Πού στοχεύουν οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα - Πώς ο Τσίπρας δημιούργησε παπανδρεϊκό μπλοκ μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ

Σε συγκεκριμένες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα που φανερώνουν πως η πλάστιγγα γέρνει προς τις πρόωρες εκλογές προχώρησε ο πρωθυπουργός την Παρασκευή (15/02).

Βασικά συστατικά του τελευταίου πιθανότατα ανασχηματισμού της συγκεριμένης κυβέρνησης είναι το σύνηθες, πλέον, άνοιγμα στην Κεντροαριστερά, τα πρόσωπα από τη νέα γενιά του ΣΥΡΙΖΑ και οι... επιστροφές.

Κύρια αλλαγή είναι η αναβάθμιση του Γιώργου Κατρούγκαλου, καθώς, όπως σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των διαδικασιών για τη θέση σε ισχύ της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο πρωθυπουργός όπως εξάλλου είχε δηλώσει, δεν κρίνει σκόπιμο να διατηρήσει ο ίδιος το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Εξωτερικών και έτσι το παραχωρεί στον κ. Κατρούγκαλο ο οποίος τίθετια πλέον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.

Ας δούμε όμως αναλυτικά τα νέα πρόσωπα στο κυβερνητικό σχήμα:

Στο Υπουργείο Εξωτερικών νέος Υπουργός ορίζεται ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Αναπληρώτρια Υπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητα την Ευρωπαϊκή Πολιτική ορίζεται η Σία Αναγνωστοπούλου.

Στο Υπουργείο Εσωτερικών Υφυπουργός με αρμοδιότητα Μακεδονίας – Θράκης ορίζεται η Ελευθερία Χατζηγεωργίου.

Στο Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης υφυπουργός ορίζεται ο Κωνσταντίνος Μπάρκας.

Στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών υφυπουργός ορίζεται ο Θάνος Μωραϊτης

Τέλος στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής Υφυπουργός ορίζεται ο Άγγελος Τόλκας.

Η ορκωμοσία των υπουργών θα γίνει τη Δευτέρα, μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από το Μόναχο.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Το «παιδομάζωμα»

Ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να χρησιμοποιήσει στο νέο σχήμα δύο πρόσωπα που έγιναν γνωστά στο ευρύ κοινό από τη συμμετοχή τους στη κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου. Έτσι, το «άνοιγμα στην Κεντροαριστερά», που είχε προαναγγελθεί μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, γίνεται μέσω πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ από την «Παπανδρεϊκή» τάση και όχι μέσω προσώπων, μεγαλύτερης ηλικίας, που διαδραμάτισαν ρόλο σε κυβερνήσεις του Κώστα Σημίτη.

Θάνος Μωραϊτης και Άγγελος Τόλκας είναι πρόσωπα που δεν είχαν μέχρι σήμερα ακουστεί στα σενάρια για τον ανασχηματισμό. Με την ανακοίνωση των ονομάτων τους πολλοί έκαναν λόγο για «παιδομάζωμα» των «ορφανών» του ΠΑΣΟΚ. Ο πρώτος, στενός συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου τον ακολούθησε στο ΚΙΔΗΣΣΟ ενώ διατηρούσε στενή συνεργασία και με τη Φ. Γεννηματά. Τον περασμένο Οκτώβριο, ο κ. Μωραϊτης, με επιστολή του, ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος του Κινήματος Αλλαγής, προειδοποιούσε ότι το κόμμα βρίσκεται σε οριακό σημείο και υποστήριζε ότι ο ίδιος «παραμένει υπέρμαχος ενός προοδευτικού πόλου».

Ο Άγγελος Τόλκας ήταν μέχρι τον Οκτώβριο γραμματέας αυτοδιοίκησης του ΚΙΝΑΛ, θέση από την οποία παραιτήθηκε μετά την απόφαση του Κινήματος Αλλαγής να μην τον στηρίξει για τη θέση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας.

Ουσιαστικά ο κ. Τσίπρας επιχειρεί αφενός να ξεπληρώσει τα γραμμάτια της στήριξης του Γιώργου Παπανδρέου στη Συμφωνία των Πρεσπών και αφετέρου να ανοιχτεί και επίσημα προς την Κεντροαριστερά με βασικό στόχο όχι μόνο τη διεύρυνση αλλά και το διεμβολισμό του ΚΙΝΑΛ. Απλώνει ανοικτά πλέον τα «δίχτυα» του προς το κέντρο και στέλνει μήνυμα πως ακόμα κι αν χάσει τις επόμενες εκλογές θα έχει δημιουργήσει μια ισχυρή Κεντροαριστερά με ισχυρό παίκτη τον ίδιο και το κόμμα του, το οποίο φυσικά ξεφεύγει και επίσημα από το χώρο της «καθαρής» Αριστεράς.

Πλέον, εκτός από τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τον Θάνο Μωραΐτη και τον Αγγελο Τόλκα στο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται ουσιαστικά και ο Γιάννης Ραγκούσης, ένα ακόμη στέλεχος που είδε την πολιτική του καριέρα να εκτοξεύεται επί των ημερών του Γιώργου Παπανδρέου. Το γεγονός αυτό οδηγεί τους πρώην «συντρόφους» να μιλούν για... παπανδρεϊκή συνιστώσα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η νέα γενιά

Ελευθερία Χατζηγεωργίου και Κώστας Μπάρκας σηματοδοτούν την επιμονή του Αλέξη Τσίπρα να εμπιστεύεται πρόσωπα από τη νέα γενιά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Με αυτόν τον τρόπο ο Πρωθυπουργός ετοιμάζει ουσιαστικά μια νέα γενιά κομματικών στελεχών οι οποίοι θα μπορέσουν να αναλάβουν πολιτικές ευθύνες ανεξαρτήτως αποτελέσματος στις εκλογές.

Ο Αλέξης Τσίπρας, άλλωστε, γνωρίζει ότι αν η επόμενη μέρα των εκλογών βρει τον ΣΥΡΙΖΑ στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα χρειαστεί ένα γερό λίφτινγκ στη Κουμουνδούρου προκειμένου το κόμμα να ανακάμψει γρήγορα και να γυρίσει σελίδα μακριά από αγκυλώσεις του παρελθόντος και... βαρίδια που κρατούν εδώ και χρόνια το κόμμα πίσω.

Διαβάστε επίσης:

Ραγδαίες εξελίξεις: Στήνει κάλπες ο Τσίπρας - Η ημερομηνία των εκλογών και το «μυστικό» σχέδιο

Σχετικές ειδήσεις