Στα Σκόπια σήμερα ο Τσίπρας με πλήθος επιχειρηματιών - Ποιες συμφωνίες θα υπογράψει με τον Ζάεφ

Με το μισό υπουργικό συμβούλιο και πλήθος επιχειρηματιών μεταβαίνει σήμερα, Τρίτη 2 Απριλίου 2019, ο Αλέξης Τσίπρας στα Σκόπια. Βασικός στόχος του Έλληνα πρωθυπουργού είναι να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα που επικρατεί μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και να αποδείξει πως έχουν ανοίξει νέες αναπτυξιακές προοπτικές και για τις δυο χώρες.
Στα Σκόπια σήμερα ο Τσίπρας με πλήθος επιχειρηματιών - Ποιες συμφωνίες θα υπογράψει με τον Ζάεφ
Αναλυτικά το πρόγραμμα της επίσκεψης
EUROKINISSI
5'

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα του ταξιδιού, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα φτάσει στο αεροδρόμιο των Σκοπίων, θα μεταβεί στο κυβερνητικό Μέγαρο, όπου θα υπάρξει επίσημη τελετή υποδοχής και στη συνέχεια θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Ζόραν Ζάεφ και θα συνομιλήσει με τον πρόεδρο της Βουλής της γειτονικής χώρας, Ταλάτ Τζαφέρι.

Το πρωί θα κάνει «πρεμιέρα» το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας που θα συνεδριάσει υπό την παρουσία των δύο πρωθυπουργών, ενώ οι δύο άνδρες θα συμμετάσχουν σε επιχειρηματικό φόρουμ που διοργανώνει ο Οργανισμός Enterprise Greece.

Τσίπρας: Η Συμφωνία των Πρεσπών είχε πολιτικό κόστος

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών και το πολιτικό κόστος που φέρει μίλησε στο πρακτορείο MIA ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μια ημέρα πριν από την επίσημη επίσκεψή του στα Σκόπια.

Όπως ανέφερε, η Συμφωνία ενέπνευσε πολλούς που υποστήριζαν πως είναι δυνατό να επιλυθούν οι διαφορές των δύο χωρών με αμοιβαίο σεβασμό, χωρίς η μια πλευρά να ταπεινώσει την άλλη.

Υπογράμμισε παράλληλα ότι υπάρχει πολιτικό κόστος που απορρέει από τη Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς μέρος των Ελλήνων παραμένει επιφυλακτικό απέναντί της.

«Ευθύνη μου και του Ζόραν Ζάεφ είναι να δείξουμε στους λαούς μας ότι έχουν μόνο να κερδίσουν από το μονοπάτι που ανοίγεται», είπε ο πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας παράλληλα ιστορικής σημασίας την αυριανή επίσκεψή του στα Σκόπια.

«Αν η κυβέρνησή μου φοβόταν το πολιτικό κόστος, δεν θα ήταν σε θέση να βγάλει τη χώρα από την κρίση και τα οικονομικά προγράμματα, να βρει μια λύση στο ασφαλιστικό σύστημα, να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση, να επιλύσει το ζήτημα της ονομασίας, ούτε να προωθήσει τον απαραίτητο διάλογο με την Τουρκία παρά τις μεγάλες δυσκολίες, ούτε επιπλέον να πραγματοποιήσει ριζοσπαστικές αλλαγές που ήταν απαραίτητες στο πεδίο των ανθρωπιστικών δικαιωμάτων», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, ερωτηθείς σχετικά.

Ανέφερε δε, πως Ελλάδα και Σκόπια οφείλουν να είναι συνεργάτες και σύμμαχοι, καθώς η χώρα μας έχει ανάγκη από έναν σταθερό και ασφαλή βόρειο γείτονα και τα Σκόπια χρειάζονται έναν ισχυρό γείτονα να στηρίξει τα βήματά τους και την ευρωπαϊκή προοπτική τους.

Δέκα υπουργοί και πάνω από 140 επιχειρηματίες

Τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα θα συνοδεύσουν τουλάχιστον δέκα υπουργοί, ανάμεσα στους οποίους θα είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθακης, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Σια Αναγνωστοπούλου. Την αποστολή συντονίζει ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Γιώργος Τσίπρας.

Επίσης, τον πρωθυπουργό θα συνοδεύσουν περισσότεροι από 140 επιχειρηματίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των επιχειρηματιών που θα συμμετάσχουν στο ταξίδι είναι και οι ακόλουθοι:

 1. Ιωάννης Μαυρουδής, CEO της Γαία Επιχειρείν ΑΕ (αγροτοδιατροφικός τομέας)
  2. Ιωάννης Κουφουδάκης, CEO της Neuropublic ΑΕ (συστήματα υψηλής τεχνολογίας στον αγροτοδιατροφικό τομέα)
  3. Εμμανουήλ Παναγιωτάκης, πρόεδρος και CEO της ΔΕΗ.
  4. Nicola Battilana, CEO της ΔΕΣΦΑ (φυσικό αέριο)
  5. Motor Oil με διευθυντικό στέλεχος της
  6. Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος του Ομίλου Μυτιληναίου (ενέργεια, μέταλλα, κατασκευές)
  7. Γιώργος Περιστέρης, CEO της ΤΕΡΝΑ (ενέργεια κατασκευές)
  8. Δημήτρης Καλλιτσάντσης, CEO της ΕΛΛΑΚΤΩΡ
  9. Γ Αψούρης, Ν. Μαυρούλιας, Σ. Γρίβας και I. Γερουλάνος από τα ΕΛΠΕ
  10. Μανώλης Μελαμπιανάκης, CEO της Ευριπίδης ΑΕ (παραγωγή, τυποποίηση, συσκευασία ελαιολάδου)
  11. Χριστίνα-Άντζελα Παπανδρέου, GFO Elbisco ΑΕ (βιομηχανία τροφίμων)
  12. Νίκος Καλημέρης, γενικός διευθυντής Zitoluks (βιομηχανία τροφίμων).
  13. Γιάννης Μπαϊρακτάρης, γενικός διευθυντής Elea Creta Ltd
  14. Κωνσταντίνος Κόκκαλης, αντιπρόεδρος Intracom
  15. Θεοχάρης Βλαχοπαναγιώτης, CEO Rhoe Urban Technologies PC, startup σπουδαστών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
  16. Κωνσταντίνος Δερδεμέζης, διευθυντής Ομίλου Τσιμέντων Τιτάν
  17. Μιχάλης Κωνστανπνίδης, Αντώνης Κοντολέων, στελέχη ΣΙΔΕΝΟΡ
  18. Δημήτρης Κοντομηνάς, πρόεδρος DEMKO (ασφάλειες)
  19. Δημήτρης Κούτρας, πρόεδρος ΙΝΤΡΑΚΑΤ
  20. Αθανάσιος Σαββάκης, πρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (πρώην Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος) και αντιπροσωπεία επιχειρηματιών μελών του συνδέσμου
  21. Νικόλαος Στασινόπουλος, πρόεδρος ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ
  22. Νικόλαος Δημαρέλης, γεν. διευθυντής Παυλίδης ΑΕ (μάρμαρα γρανίτες)
  23. Παναγιώτης Νετίδης, ιδιοκτήτης της NGP (εταιρεία διανομών βιομηχανικών, ναυτιλιακών και καταναλωτικών προϊόντων με έδρα στη Θεσσαλονίκη)
  24. Αντιπροσωπείες επιμελητηρίων.

Οι συμφωνίες που θα υπογράψουν Τσίπρας-Ζάεφ

 • Συμφωνία αμυντικής συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του υπουργείου Άμυνας των Σκοπίων.
 • Συμφωνία σχετικά με την εγκατάσταση συνοριακού σημείου διέλευσης μεταξύ των δύο χωρών, συνδέοντας τους Προμάχους στην Ελληνική Δημοκρατία με το Majden στα Σκόπια.
 • Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Γραμματείας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της κυβέρνησης των Σκοπίων για την επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
 • Πρώτη Προσθήκη στο Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ της εταιρείας ΔΕΣΦΑ και της εταιρείας MER της 14ης Οκτωβρίου 2016.
 • Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας των Σκοπίων.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Ζάεφ: Τεράστια τα οικονομικά οφέλη από τη Συμφωνία των Πρεσπών

Τα Σκόπια θα αποκομίσουν «τεράστια οικονομικά οφέλη» από τη Συμφωνία των Πρεσπών, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Έρχονται (σ.σ. μαζί με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας) μεγάλες επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών δισεκατομμυρίων», σημείωσε ο Ζάεφ, αναφέροντας ενδεικτικά τη Motor Oil και τον όμιλο Μυτιληναίου. Εξήγησε επίσης ότι ελληνικές εταιρείες έχουν ήδη υποσχεθεί ότι θα επενδύσουν «περισσότερα από 500 εκατομμύρια ευρώ» στον ενεργειακό τομέα των Σκοπίων, εκτός των άλλων επενδύσεων στα τσιμέντα και τη γεωργία.

Στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών, τα Σκόπια δεσμεύτηκαν επίσης να εξετάσουν και να αναθεωρήσουν τα μνημεία που παραπέμπουν στην ελληνική ιστορία. Στη συνέντευξή του ο Σκοπιανός πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι σε ορισμένα σημεία θα τοποθετηθούν μεταλλικές πλάκες όπου θα αποσαφηνίζεται «το γεγονός ότι αποτελούν τμήμα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς».

Αναλυτικά το πρόγραμμα του πρωθυπουργού (τοπική ώρα, -1):

Ο Αλέξης Τσίπρας θα αφιχθεί στο διεθνές αεροδρόμιο των Σκοπίων στις 09:30. Στις 10:00 θα μεταβεί στο κτήριο της κυβέρνησης όπου θα πραγματοποιηθεί η τελετή επίσημης υποδοχής και στις 10:10 θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ.

Στις 10:55 πραγματοποιείται η Ολομέλεια Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας και θα ακολουθήσει στις 12:00 η υπογραφή διμερών συμφωνιών. Στις 12:30 οι κ.κ. Τσίπρας και Ζάεφ θα προχωρήσουν σε κοινές δηλώσεις προς τους εκπροσώπους του Τύπου.

Εν συνεχεία, στις 13:30 ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο των Σκοπίων. Στις 16:30 ο κ. Τσίπρας θα συμμετέχει και θα απευθύνει χαιρετισμό στο επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας και Σκοπίων, ενώ η επίσκεψη του πρωθυπουργού ολοκληρώνεται με το επίσημο δείπνο το οποίο έχει προγραμματιστεί για τις 18:30.

Διαβάστε επίσης:

Πέθανε ο δημοσιογράφος Βασίλης Λυριτζής

Καιρός – ΠΡΟΣΟΧΗ: Πλησιάζει νέα κακοκαιρία με ισχυρά φαινόμενα – Πού και πότε θα «χτυπήσει»

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή