ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λεπτό προς λεπτό η ομιλία Σαμαρά για τον προϋπολογισμό

Λεπτό προς λεπτό η ομιλία Σαμαρά για τον προϋπολογισμό

Για την ανάγκη να υπάρξει ανάκαμψη στη χώρα έκανε λόγο κατά την ομιλία του για τον προϋπολογισμό του 2012 ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς.

19:35 Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι παρίας της Ευρώπης. Πρέπει να είναι πρωταγωνιστής. Η ΝΔ είναι ο ρυθμιστής των εξελίξεων, είναι εγγυητής της ομαλότητας και εγγυητής ότι θα ανακτήσουμε εκείνα που χάσαμε από την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και θα ανακτήσουμε την εθνική μας αξιοπρέπεια και κυριαρχία.

19:34 Δουλεύουμε για να ανακτήσουμε την κυριαρχία μας. Για να πάρουμε την Ελλάδα στα χέρια μας. Αλλά χρειάζεται ανάκαμψη, από την οποία εξαρτάται μεσοπρόθεσμα η ανάκτηση της κυριαρχίας μας.

19:33 Η ώρα της αλλαγής πλησιάζει. Όλα θα αλλάξουν, κι εδώ και στην Ευρώπη. Με την πολιτική και τις επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης, η Ελλάδα έχει χάσει μεγάλο μέρος της κυριαρχίας της, δημοσιονομικά κυρίως. Το νέο σχέδιο θέλει μια χώρα που εκλιπαρεί για τη δόση της κάθε τρίμηνο, μια εξαρτημένη χώρα. Αυτήν την κατάσταση θέλουμε να προλάβουμε.

19: 32 Στηρίζουμε την κυβέρνηση Παπαδήμου για να επωφεληθεί η Ελλάδα από μια κρίση που δεν ξέρουμε πού θα καταλήξει.

19: 31 Η ΝΔ έχει ήδη δικαιωθεί σε όσα υποστήριξε τον τελευταίο ενάμισι χρόνο. Κάποιοι δυσκολεύονται να το καταλάβουν. Τους λέμε να μην κουράζονται. Τέτοια πιστοποιητικά δεν μας χρειάζονται. Γίνεται σεισμός στην Ευρώπη κι έχουμε την υποχρέωση να βιαστούμε ως Ελλάδα.

19: 30 Όσοι από το ΠΑΣΟΚ μας ρωτάνε για "αντισυμπολίτευση" κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν. Αν εμείς λέγαμε τα μισά από όσα είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης, τι θα μας έλεγαν;

19: 29 Όλες οι τομές στην πολιτική έγιναν από ισχυρές πλειοψηφίες κι όχι από συνοθυλεύματα κομμάτων που αλληλοϋπονομεύονται.

19: 28 Η προσδοκία των εκλογών λειτουργεί ως βαλβίδα ασφαλείας. Αν πάψει η κοινωνία να προσδοκά εκλογές, η κοινωνική έκρηξη θα είναι πολύ πιθανή. Ο τόπος χρειάζεται ομαλότητα. Κι αυτό που την εξασφαλίζει είναι εκλογές άμεσα και ισχυρή λαϊκή εντολή.

19: 27 Ζούμε τη μετάβαση στην εποχή των έντιμων σχέσεων της πολιτικής με τους πολίτες.

19:26 Οι εκλογές πλησιάζουν, κάτι που αποκαθιστά και την ομαλότητα στη χώρα. Κάποιοι θέτουν το ψευτοδίλημμα, αν είμαστε συμπολίτευση ή αντιπολίτευση. Σε τι; Αυτή είναι προσωρινή μεταβατική κυβέρνηση, δεν είναι συγκυβέρνηση. Δεν δίνουμε συγχωροχάρτι για τις αμαρτίες της προηγούμενης κυβέρνησης. Όσα πρέπει να αλλάξουμε θα τα αλλάξουμε, αλλά με την εντολή του ελληνικού λαού. Η ΝΔ είναι ο ρυθμιστικός παράγοντας των εξελίξεων και το απέδειξε. Δεν είναι ούτε συμπολίτευση, ούτε αντιπολίτευση.

19: 25 Σε ένα χρόνο, η ευρωπαϊκή πραγματικότητα θα αλλάξει. Μαζί με τις μεγάλες αλλαγές, συνειδητοποιούνται και τα λάθη που έγιναν. Κι η Ελλάδα βρίσκεται σε μεταβατική φάση, με μια μεταβατική κυβέρνηση, που εμείς πρωταγωνιστήσαμε να γίνει. Η προηγούμενη κυβέρνηση δημιούργησε τον κίνδυνο εκδίωξης της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

19: 24 Η εθνική επιτυχία στο Βουκουρέστι παραμένει. Η Ελλάδα έχει "κόκκινες γραμμές" και τις τηρεί.

19: 23 Με συνετή πολιτική, θα σταθεροποιήσουμε τη χώρα. Δεν θα σταματήσω να λέω ότι χρειαζόμαστε ανάκαμψη. Θα καταργήσουμε το νόμο για την ιθαγένεια. Θα ανακηρύξουμε την ΑΟΖ. Η Ελλάδα πρέπει να βρει τον εαυτό της. Πρέπει η Ελλάδα να αξιοποιήσει τον πλούτο της και τα δικαιώματά της και να παραμερίσει οριστικά τους μόνιμους κήρυκες της ηττοπάθειας και της μοιρολατρίας.

19: 22 Λόγω της κρίσης, η Ελλάδα κινδυνεύει να εισαγάγει αστάθεια στην Ευρώπη.

19: 21 Το Ζάππειο ΙΙ είχε θεωρηθεί θανάσιμο αμάρτημα. Τώρα συζητιέται. Με ανάκαμψη θα πετύχουμε αυτό που δεν πέτυχε η προηγούμενη κυβέρνηση με ισοπεδωτική πολιτική.

19: 20 Η ανεργία σε δυο χρόνια αυξήθηκε κατά εννέα ποσοστιαίες μονάδες. Δεν δίνω εύκολες υποσχέσεις, αλλά ό, τι υπόσχομαι το κάνω. Δύο πράγματα υποσχέθηκα, να άρω τις αδικίες σε χαμηλοσυνταξιούχους και θα το κάνω. Έχω τις προτάσεις για να καμφούν οι αντιρρήσεις. Η υπερφορολόγηση πρέπει να σταματήσει. Με μικρότερους συντελεστές, μπορούμε να αντλήσουμε περισσότερα έσοδα.

19: 19 Ψηφίζουμε τον προϋπολογισμό για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους και για να ζητήσουμε ανάκαμψη.

19: 18 Τα μέτρα του προϋπολογισμού δεν αποφασίζονται σήμερα. Έχουν αποφασιστεί από το Μεσοπρόθεσμο. Εμείς σε πολλά από αυτά και στο μείγμα πολιτικής, διαφωνούμε. Οι διαφωνίες μας παραμένουν. Αλλά προέχει να τακτοποιηθεί το χρέος της χώρας για να βγούμε από την κρίση. Δεν διαφωνούμε με τους στόχους της προσαρμογής. Αλλά προσθέτουμε το σπουδαιότερο: Ανάκαμψη τώρα.

19: 17 Ο προϋπολογισμός του 2012 διέπεται από την πολιτική των δύο προηγούμενων ετών. Χωρίς πολιτικές ανάκαμψης, το έλλειμμα θα αυξηθεί. Όλα αυτά θα εκτοξεύσουν τα λουκέτα, θα ανεβάσουν τον πυρετό της ανεργίας και οι στόχοι δεν θα επιτευχθούν.

19: 16 Πρωτογενή πλεονάσματα δεν μπορεί να επιτευχθούν χωρίς ανάκαμψη. Το έλλειμμα αυξήθηκε.

19:15 Τρίτη προτεραιότητα η ανάκαμψη. Αν η Ελλάδα δεν βγει από την ύφεση, θα βρίσκεται σε αυτήν την πορεία για πέντε χρόνια. Κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει μεταπολεμικά σε όλη την Ευρώπη. Αυτό δεν είναι ύφεση, λέγεται κατάρρευση.

19: 14 Υπάρχουν προτεραιότητες στην Ελλάδα. Πρώτον, η εθελοντική συμμετοχή ιδιωτών στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων. Δεύτερον, να εξασφαλιστεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και των ασφαλιστικών ταμείων. Η απόφαση της 26ης Οκτωβρίου δεν προβλέπει τίποτα για τα ταμεία, που θα χάσουν 600 εκατ. ευρώ το χρόνο.

19: 13 Αν η Ευρώπη ξαναμπεί σε ύφεση, τα ελλείμματα και τα χρέη θα εκτοξευθούν. Και μια συμφωνία στις Βρυξέλλες θα αποδειχθεί ανεπαρκής. Και τότε θα γίνει πραγματικότητα το τέλος της ευρωζώνης.

19: 12 Ο κίνδυνος δεν θα ξεπεραστεί. Γιατί υπάρχει κι άλλος ένας παράγοντας ανησυχίας. Με τα προγράμματα μονομερούς λιτότητας, η Ευρώπη κατευθύνεται σε γενικευμένη ύφεση. Και με πιθανότητα να παρασύρει τον υπόλοιπο κόσμο. Κινδυνεύει να γίνει αυτό που έγινε σ' εμάς. Λιτότητα χωρίς μέτρα ανάκαμψης.

19: 11 Η Ευρώπη επέδειξε αδυναμία να φτιάξει αναχώματα. Πλέον δεν αρκούν ούτε τα ευρωομόλογα ούτε η παρέμβαση στις αγορές. Θα πρέπει να υπάρξει ενίσχυση της ρευστότητας. Θα πρέπει η ΕΚΤ να βγάλει το "μπαζούκα", το υπερόπλο της. Αλλά δεν το θέλει η Γερμανία, που φοβάται τον πληθωρισμό από τα ιστορικά τραύματα που υπέστη. Τα πράγματα έφτασαν στο απροχώρητο. Ακόμη κι η Γερμανία δυσκολεύεται να δανειστεί με τα χαμηλά επιτόκια που δανειζόταν.

19: 10 Έχουμε μια ευρωζώνη 17 χωρών. Η ΕΚΤ δεν μπορεί να λειτουργήσει ως δανειστής έσχατης ανάγκης, δεν μπορεί να εκδώσει ευρωομόλογα και δεν μπορεί να αγοράσει ομόλογα. Από τη Σύνοδο στο Ντοβίλ, η ρευστότητα έγινε είδος εν ανεπαρκεία στην Ευρώπη.

19: 09 Είχαμε μια κυβέρνηση που άσκησε μια πολιτική ολέθρια. Και κατέρρευσε αφού έχασε κάθε ίχνος αξιοπιστίας.

19:08 Η κρίση δεν έχει σχέση με εμάς. Συμπίπτει με την κρίση στην Ευρώπη. Έχουμε πρωτοφανή αποσταθεροποίηση του περίγυρού μας.

19: 07 Δεν έχουμε αλλάξει απόψεις στη ΝΔ. Και να θέλαμε, θα ήταν αδύνατον. Οι εξελίξεις μας δικαιώνουν.