ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προγραμματικές δηλώσεις - Γεννηματά: Χρειάζονται καθαρές απαντήσεις και συγκεκριμένες δεσμεύσεις

Προγραμματικές δηλώσεις - Γεννηματά: Χρειάζονται καθαρές απαντήσεις και συγκεκριμένες δεσμεύσεις
EUROKINISSI

Τα βέλη της στους υπουργούς έστρεψε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ κατηγορώντας τους πως, όπως και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εμφανίστηκαν στη Βουλή με κλειστά χαρτιά.

«Η Κυβέρνηση άφησε πολλά θέματα ακάλυπτα, εκκρεμή και αναπάντητα» είπε κατά τη δευτερολογία της στις προγραμματικές δηλώσεις, τονίζοντας πως «για να πάει η χώρα μπροστά, για να βγει η Ελλάδα οριστικά από την κρίση χρειάζονται καθαρές απαντήσεις και συγκεκριμένες δεσμεύσεις».

«Η Ελλάδα χρειάζεται συγκεκριμένο σχέδιο, ελληνικής ταυτότητας και ιδιοκτησίας, σχέδιο μέσα από το οποίο θα ανακτήσουμε αξιοπιστία, εμπιστοσύνη και τελικά τη χαμένη κυριαρχία. Σχέδιο μέσα από το οποίο θα ωφεληθεί η μεγάλη πλειοψηφία του Ελληνικού λαού» είπε η Φώφη Γεννηματά.

Απευθυνόμενη στα υπουργικά έδρανα έθεσε τρεις ερωτήσεις, για τις μειώσεις φόρων, το υπερταμείο και η μέριμνα για τους εργαζομένους.

«Ο πρόεδρος του ESM, ο κύριος Ρέγκλιγκ, τις προηγούμενες μέρες, προειδοποίησε δημόσια ότι για να έχει αντίκτυπο στην ανάπτυξη η δημοσιονομική χαλάρωση, πρέπει ο δημοσιονομικός χώρος που εξοικονομείται να πηγαίνει όχι μόνο σε φοροελαφρύνσεις, αλλά και σε επενδύσεις. Εσείς έχετε στ’ αλήθεια καμιά πρόταση ενίσχυσης των δημοσίων επενδύσεων, των υποδομών, των εξαγωγικών επιχειρήσεων και της παραγωγής; Ή απλώς περιμένετε το θαύμα; Oι φόροι που μειώνετε να ειδοποιήσουν την ανάπτυξη να καταφθάσει; Πώς θα αποφύγετε κύριε Πρωθυπουργέ το φιάσκο του 2006, που και τότε η ΝΔ ελάττωσε την φορολογία των επιχειρήσεων και τους φόρους περιουσίας, αλλά ανάπτυξη δεν εμφανίστηκε. Μόνο αυξήθηκαν τα εταιρικά κέρδη, μειώθηκαν τα έσοδα και μετά πήραμε την κατηφόρα» είπε χαρακτηριστικά.

«Ο χαρακτήρας του Υπερταμείου είναι απαξιωτικός για την χώρα και πρωτοφανής για τα θεσμικά δεδομένα της ΕΕ. Είναι ακραίος ακόμα και για όρους αποικιοκρατίας. Χρειάζεται να πάρουμε ξανά τον εθνικό έλεγχο του Υπερταμείου και να πάψει να λειτουργεί ως λογαριασμός υποθήκης της δημόσιας περιουσίας στους πιστωτές. Στόχος πρέπει να είναι η εξέλιξη του σε ένα Ταμείο Εθνικής Περιουσίας, όπου η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας γίνεται με ένα μείγμα επενδύσεων, αποκρατικοποιήσεων και ανάπτυξης» συνέχισε.

«Δεν ακούσαμε κανένα σχέδιο αποκατάστασης των εισοδημάτων. Πολύ λίγα ακούστηκαν για τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τους ανάπηρους» είπε η Φώφη Γεννηματά απευθυνόμενη αυτή τη φορά στον Πρωθυπουργό: «Ρωτάμε και πάλι: Επιμένετε στις εξαγγελίες σας στο περσινό συνέδριο του ΣΕΒ για την καταστρατήγηση των κλαδικών συμβάσεων και την αφαίρεση εργασιακών δικαιωμάτων; Θα ισχύσει ΝΑΙ ή ΟΧΙ η υποχρεωτικότητα και η καθολική εφαρμογή των κλαδικών συμβάσεων; Θα επανέλθει ΝΑΙ ή ΟΧΙ η ευθύνη καθορισμού και αύξησης, του κατώτερου μισθού στους Κοινωνικούς εταίρους με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας; Ποια είναι τα μέτρα σας για να βρουν οι άνεργοι δουλειά; Θα υιοθετήσετε την πρότασή μας ώστε για κάθε 100 ευρώ που ξοδεύει μια ιδιωτική επιχείρηση για την πρόσληψη νέων ανέργων σε σταθερές θέσεις εργασίας, να φοροαπαλλάσσεται για 150;».

Όσον αφορά την στάση που θα τηρήσει το ΚΙΝΑΛ είπε πως «θα ασκήσουμε αντιπολίτευση μαχητική, προγραμματική και υπεύθυνη. Μαχητική, ώστε να εκφράζεται πραγματικά μέσα και έξω από την Βουλή, η φωνή των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των μικρομεσαίων, των αγροτών, της γυναίκας, των νέων ανθρώπων. Απέναντι στις πολιτικές που διαφωνούμε, για την υπεράσπιση ιδιαίτερα των πιο αδύναμων.
Προγραμματική, με την προβολή και διεκδίκηση των δικών μας επεξεργασμένων εναλλακτικών θέσεων και προτάσεων, που έχουν ήδη συζητηθεί με τους αρμόδιους φορείς και την Κοινωνία. Προτάσεις όχι αποσπασματικές, αλλά ενταγμένες στο σχέδιο Ελλάδα.
Υπεύθυνη, γιατί δεν διστάζουμε να υπερψηφίσουμε ότι είναι αναγκαίο για την χώρα και τον λαό -όπως πράξαμε και με την προηγούμενη Κυβέρνηση – και θα συμβάλλουμε στην Εθνική Συνεννόηση για τα Εθνικά Θέματα, για την αλλαγή των αρνητικών δεσμεύσεων με την Ε.Ε., και να δούμε πως μπορούμε να φτάσουμε σε ένα δίκαιο Εκλογικό Νόμο, για την Συνταγματική Αναθεώρηση».

Δείτε ολόκληρη την ομιλία

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Σεισμός: «Βόμβα» σεισμολόγων για το ρήγμα των Αλκυονίδων