Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: «Νέα μέρα για την Ελλάδα με ισχυρή λαϊκή εντολή»

Newsbomb

Με λόγο ρεαλιστικό και πίστη στο πρόγραμμα που έχει κάνει γνωστό από την παρουσία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο Αλέξης Τσίπρας, παραχώρησε την πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη στον ΣΚΑΪ, μετά τις Ευρωεκλογές.

Και με κατηγορηματικό τρόπο, ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος δεν είναι και δεν πρόκειται να γίνει... Αντώνης Σαμαράς, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να καταστήσει σαφείς τις προθέσεις του, ως ηγέτη σήμερα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για βασικά, αλλά αυτονόητα δεδομένα.

Δεδομένα που οφείλουν να γνωρίζουν οι Ελληνες πολίτες, που δεν αποκλείεται σύντομα να κληθούν να επιλέξουν τη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας, καθώς το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών είναι πιο πιθανό από ποτέ.

Ο Αλέξης Τσίπρας διεμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση ότι η «βόμβα» στην Ελλάδα έχει σκάσει ήδη, κάνοντας λόγο για περίπτωση αποτυχίας και όχι επιτυχίας. Και ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να μπει στη λογική να ζητήσει την... άδεια της Ανγκελα Μέρκελ ή να της επιτρέψει να του αρνηθεί μια συνάντηση, διότι δεν πρόκειται να της ζητήσει κάτι τέτοιο. Οπως ξεκαθάρισε και ότι δεν πρόκειται να βάλει την υπογραφή του, πιστεύοντας απόλυτα στην εφαρμογή μιας διαφορετικής στρατηγικής έναντι των δανειστών και της Γερμανίας.

Διευκρίνισε, δε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει στόχο να αρπάξει την εξουσία, αλλά να ανταποκριθεί στην απαίτηση του λαού για μια αλλαγή πολιτικής. Και απέδωσε στον κ. Αντώνη Σαμαρά την επιλογή πόλωσης του κλίματος και εκτεταμένης αντιπαράθεσης, τονίζοντας ότι οι εκλογές θα είναι λυτρωτικές και για το σημερινό πρωθυπουργό. Παράλληλα, μίλησε για αποστασίες που πρέπει να προκύψουν για να καταφέρει η σημερινή κυβέρνηση να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ακόμα και για κλίμα εκβιασμών. «Υπάρχει ένα όργιο φημών και ο κ. Σαμαράς επί 4 μήνες τώρα διεκδικεί την αποστασία βουλευτών. Για κάτι που κρίνει την πολιτική του τόπου, την εξέλιξη του τόπου. Οταν δηλώνει δημόσια ότι έχει μαξιλάρι βουλευτών, τότε θεωρώ ότι ποντάρει την εξέλιξη της πολιτικής του τόπου σε ένα πλαίσιο αποσταθεροποίησης» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ξεκαθάρισε ότι ακόμα και αν υπάρξει αυτή η πύρρειος όπως την χαρακτήρισε νίκη της κυβέρνησης, θα έχει ως μόνο αποτέλεσμα η ΝΔ να συρρικνωθεί στα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ σήμερα και ο κ. Σαμαράς να έχει την τύχη του Παπανδρέου. Χαρακτήρισε ως έντιμη, την επιλογή της προσφυγής στην κάλπη από την πλευρά του κ. Σαμαρά και διευκρίνισε γύρω από το ενδεχόμενο συναίνεσης και πολιτικής συνεννόησης: «Έχουμε ένα πρωθυπουργό που δεν αντέχει την πολιτική συνεννόηση. Ο πρωθυπουργός δεν με καλεί γιατί φοβάται μην του πω να παραιτηθεί; Το τι θα του πω είναι δικό μου θέμα. Μήπως το θέμα είναι ότι έχουμε έναν πρωθυπουργό που δεν αντέχει τη συνεννόηση;».

Αναφερόμενος στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ για τη συναίνεση, ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε: «Έχω τη βαθιά πεποίθηση ότι για να έχει αποτέλεσμα και επιτυχία η νέα μέρα, βασική προϋπόθεση είναι να συσχετιστεί με την ισχυρή εντολή μέσα από τη λαϊκή ετυμηγορία. Μην υποτιμάται τον λαϊκό παράγοντα».

Οσο για το στόχο του ΣΥΡΙΖΑ: «προϋπόθεση είναι να έχουμε ελεύθερα τα χέρια μας στην κατεύθυνση υλοποίησης του προγράμματος της Θεσσαλονίκης, που έφερε ένα ρεύμα νίκης του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχουμε τη λογική της αυτοδυναμίας, όπως τα κόμματα παλαιότερα. Ακόμα και να έχουμε αυτοδυναμία θα διεκδικήσουμε συνεργασίες. Αν είμαστε όμηροι πολιτικών δυνάμεων που θέλουν να μας οδηγήσουν σε μια κατεύθυνση, αυτό δεν θα είναι καθόλου καλό» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, διαβεβαιώνοντας τους Ελληνες ότι οι καταθέσεις τους στις ελληνικές τράπεζες είναι και θα είναι ασφαλείς.

Aναλυτικά οι δηλώσεις του κ. Τσίπρα

Για τη σκλήρυνση της στάσης των δανειστών

«Τι θα κάνει ο Σαμαράς όταν η τρόικα σκληρύνει τη στάση της προς την κυβέρνηση. Την είχα προβλέψει αυτή τη στάση. Βλέπει ότι ο πολιτικός χρόνος της κυβέρνησης τελειώνει. Για την τρόικα ο κ. Σαμαράς τελειώνει. Η σκλήρυνση της στάσης δεν αφορά τον κ. Σαμαρά αφορά την Ελλάδα», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Να πούμε αλήθεια στον ελληνικό λαό. Η βόμβα έχει σκάσει ήδη, Η Ελλάδα εδώ και δύο χρόνια είναι περίπτωση αποτυχίας όχι επιτυχίας. Το δημόσιο χρέος υπερβαίνει το 185% του ΑΕΠ, και έχουμε και ένα τραπεζικό σύστημα ασταθές και από αυτό το πρόβλημα δεν μπορούμε να ξεφύγουμε. Οι αγορές θα είναι επιθετικές όσο το πρόβλημα δεν λύνεται. Πρέπει να βρούμε μια συμφωνία βιώσιμο και για εμάς και για τους εταίρους.»

Το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, είναι ευρωπαϊκό

«Η ΕΚΤ πράγματι θέλει τα κράτη να βρίσκονται σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ με την κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί ένα πρόγραμμα που δεν έχει στον πυρήνα τη διάλυση και την υποτίμηση, αλλά θα έχει στον πυρήνα του την ανάπτυξη», ανέφερε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Τι θα κάνω αν ο Σόιμπλε ζητήσει την υπογραφή μου

«Ας έρθει ο κ. Σόιμπλε να ζητήσει την υπογραφή μου. Αλλά πρέπει να ξεκαθαρίσω, θέλουν πριν έρθει η επόμενη κυβέρνηση να σκουπίσει το τραπέζι, δηλαδή να πάρει όσα μπορέσει να πάρει. Και να καθυποτάξει τον επόμενο. Αυτό έκανε και με τον κ Σαμαρά. Και ο Σαμαράς έλεγε άλλα στην αρχή για τη Γερμανία. Εγώ όμως δεν είμαι Σαμαράς. Πέρα από τα ζητήματα της οικονομίας και της πολικής υπάρχει ηθικό πρόβλημα. Η κρίση είναι πρωτίστως ηθικό πρόβλημα.

Δεν θα ισχυριστώ ότι είμαι πιο έξυπνος ή πιο τσαμπουκαλής. Έχω, όμως, διαφορετική στρατηγική και πριν την υποχώρηση του Σαμάρα το 2011 υπήρξε ένα παρασκήνιο. Το παρασκήνιο των κανόνων. Μέσα σε μια νύχτα ο κ. Σαμαράς άλλαξε άποψη και μέσα σε ένα τρίωρο ταξίδι ο κ. Βενιζέλος έκανε την κωλοτούμπα», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Για την κρίση δεν είναι μόνο οι εταίροι μας υπεύθυνοι

«Ισχυρίζομαι ότι το χρέος είναι ένα όπλο. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα είναι σε δύσκολή θέση. Προφανώς για όλα αυτά είμαστε υπεύθυνοι και εμείς. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να υποστούμε μια πολιτική καταστροφική και μια άρση της κυριαρχίας μας», ανέφερε στη συνέντευξη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να υποστούμε λόγω της δύσκολης θέσης μας μια πολιτική καταστροφή.

«Υπάρχει το Plan A και είναι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης το οποίο είναι μέσα σε ένα πλαίσιο δημοσιονομικής οικονομίας. Αν δεν υπάρξει συμφωνία εμείς θα συνεχίσουμε υλοποιώντας το πρόγραμμά μας. Οι αγορές είναι ήδη εχθρικές. Το πρόγραμμά μας είναι ευρωπαϊκό».

Δεν πήγαμε στο Λονδίνο να δώσουμε εξετάσεις – Ξεκινήσαμε τη διαπραγμάτευση

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην επίσκεψή του στο Λονδίνο, τονίζοντας ότι δεν θα επιτρέψει στη Μέρκελ να απορρίψει αίτημα για συνάντηση, "Στο Λονδίνο πήγαμε γιατί η διαπραγμάτευση έχει ήδη ξεκινήσει. Για εμάς αυτό που έχει σημασία είναι να εφαρμόσουμε το Plan Α, να προστατέψουμε την κοινωνία. Η Γερμανία είναι μία από τις 28 χώρες. Δεν πρόκειται να δώσω χαρά στην Μέρκελ να απορρίψει αίτημα για συνάντηση. Και αντιστρέφω το ερώτημα. Αν πουν όχι οι χώρες του Νότου η κα. Μέρκελ τι θα κάνει;».

Το σενάριο του τρόμου για έξοδο από το ευρώ έχουν τελειώσει από το 2012

«Το κυρίαρχο σήμερα είναι τα θύματα μια πολιτικής παράλογης. Είμαστε υποχρεωμένοι να διεκδικήσουμε τη σωτηρία μας ακόμα και αν αυτό έχει ρίσκο. Δεν έχει ρίσκο αυτό που κάνει τώρα ο κ. Σαμαράς; Το μεγαλύτερο είναι ότι να αποδεχθεί ότι δεν θα έχει φωνή. Η ίδια η Μέρκελ είπε ότι αν έφευγε η Ελλάδα από το ευρώ τότε η κατάσταση θα ήταν «κλάφτα Χαράλαμπε». Το σενάριο του τρόμου για έξοδο από το ευρώ έχουν τελειώσει από το 2012.», ανέφερε.

Στην ερώτηση για το εάν έχει εναγκαλιστεί κομμάτι από το παλιό πολιτικό σύστημα απάντησε ότι ο «ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει εναγκαλιστεί κανέναν που τα έχει αρπάξει κάτω από το τραπέζι. «Εγώ δεν θεωρώ ότι όλοι όσοι βρέθηκαν στο ΠΑΣΟΚ είναι λαμόγια. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΔΕΝ θα μείνει περιχαρακωμένος στο χώρο του 4%. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκφράσει τον βαθύ πόθο του λαού. Δεν θα γίνουμε κολυμπήθρα του Σιλωάμ».

Δεν περιμένω ένα δρόμο σπαρμένο με ροδοπέταλα

Ο Αλέξης Τσίπρας σε ερώτηση για το αν είναι λίγο πιο αισιόδοξος από ότι θα έπρεπε, απάντησε, «είμαι ρεαλιστής και πραγματιστής. Όλα έχουν να κάνουν με τις εναλλακτικές που έχει ο καθένας. Με προσκαλούν έξω για να εκφράσω την διαφορετική άποψη που δεν μπορούν οι ίδιοι να πουν. Εμείς δεν λέμε ότι θα είναι ένας δρόμος σπαρμένος με ροδοπέταλα», και συνέχισε τονίζοντας ότι το παιχνίδι που είναι επικίνδυνο για την σταθερότητα της οικονομίας είναι θεμιτό να το παίζουν οι έξω από την χώρα αλλά είναι ανήθικο και άθλιο να το παίζουν εκπρόσωποι της κυβέρνησης.

«Είναι άθλιο να βγαίνει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας και να λέει ότι θα πάρει τα λεφτά του και είναι άθλιες οι καφενειακού τύπου δηλώσεις στο καφενείο της Βουλής από τον πρωθυπουργό. Και είναι ακόμα πιο ανήθικο αυτοί που διαχειρίζονται τα χρήματα του ελληνικού λαού να διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις και mail αποσταθεροποίησης».

Εμφανίστηκε σίγουρος για τις καταθέσεις του ελληνικού λαού λέγοντας ότι «κάτω από 100.000 ευρώ οι καταθέσεις δεν κινδυνεύουν. Εγώ είμαι βέβαιος ότι γενικά οι καταθέσεις δεν κινδυνεύουν».

«Εγώ σας λέω ότι στην αρχή θα μας πουν όχι, από την Ευρώπη. Μετά, όμως, θα συνειδητοποιήσουν ότι έχουν μια εκλεγμένη κυβέρνηση στην Ευρώπη, η οποία θέλει να αποκαταστήσει ένα επιτυχημένο σχέδιο».

Για τις δημοσκοπήσεις

Αναφερόμενος και στις δημοσκοπήσεις που δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται έναντι της ΝΔ, είπε, «Εγώ αυτό που οφείλω να βλέπω είναι ότι υπάρχει μια τεράστια διαφορά στις δημοσκοπήσεις που διευρύνεται ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ»

Κάποιοι συνεχίζουν να κάνουν πάρτι στις πλάτες μας

«Στη Θεσσαλονίκη δεν μοιράσαμε υποσχέσεις, ευθύνες μοιράσαμε. Δεν ήταν ένα πρόγραμμα παροχών. Δεν θα είναι ένας περίπατος στην εξοχή η επόμενη ημέρα. Αλλά δεν μπορούμε να συνεχίσουμε στο βούρκο. Ο κόσμος δεν περιμένει ο Τσίπρας να έχει το μαγικό ραβδί. Δεν μπορεί την ίδια στιγμή που έχουμε 4 εκατ. ανέργους, κάποιοι να παίρνουν ένα τηλέφωνο και να αλλάζουν νόμους και κάποιοι να έχουν offshore εταιρείες και χρήματα στο εξωτερικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ένας κομήτης. Αν ήταν ένας κομήτης θα είχε ξεφουσκώσει. Αλλά δεν ξεφούσκωσε, δυναμώνει», ανέφερε.

Αυτά τα δάνεια που παίρνουμε είναι σαν άσφαιρα πυρά

Δεν δίστασε να αναφερθεί και στα δάνεια που παίρνουμε ως χώρα, λέγοντας ότι, «δανειζόμαστε και παίρνουμε τις δόσεις προκειμένου να πληρώνουμε τα χρεολύσια και όχι τις συντάξεις. Είναι σαν τα άσφαιρα πυρά αυτά τα δάνεια. Πρέπει να δούμε την επόμενη ημέρα πώς θα διαχειριστούμε τα πράγματα».

Το δικό μας Plan A είναι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης

«Η οικονομία μας είναι σε γύψο, είναι σε καταστολή. Εμείς θα φορολογήσουμε δίκαια. Δεν είμαστε απειλή. Στη Θεσσαλονίκη είπαμε ότι θα προχωρήσουμε σε ένα πρόγραμμα «σεισάχθειας» το ονομάσαμε. Μιλήσαμε για την ανάγκη να υπάρξει ένας εξώδικος κανονισμός με κάθε οφειλέτη. Σχεδόν όλη η Ελλάδα χρωστάει».

«Η επιμονή μας να υπάρξουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις τώρα δεν έχει να κάνει με την ανάγκη να πάρουμε εμείς την εξουσία τώρα. Έχουμε μια Βουλή με 7 κόμματα από τα οποία μόνο τα δύο συμφωνούν. Και έχουμε και 24 ανεξάρτητους βουλευτές. Πολλοί από αυτούς έχουν δηλώσει ότι δεν πιστεύουν ότι πρέπει να συνεχιστεί αυτή η πολιτική. Είναι φθορά για τη Δημοκρατία αυτό που κάνει ο κ. Σαμαράς (που δεν θέλει να πάει σε εκλογές πριν την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας)».

Για να βγουν οι 180 πρέπει να υπάρξουν αποστασίες μέσα στα κόμματα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στο πολύκροτο θέμα των 180 βουλευτών που χρειάζεται η κυβέρνηση Σαμαρά, ώστε να εκλεγεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «εγώ ζήτησα να υπάρξει σύγκλιση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών όταν πήγα στον κ. Παπούλια. Ας υποθέσουμε ότι βρίσκει ο κ. Σαμαράς 180 βουλευτές μέσα σε ένα κλίμα δυσοσμίας. Τι θα γίνει την επόμενη ημέρα. Υπάρχει ένα όργιο φημών και ο κ. Σαμαράς επί 4 μήνες τώρα διεκδικεί την αποστασία βουλευτών».
Την πεποίθηση του ότι η ενδεχόμενη νίκη του Σαμαρά σε επικείμενες εκλογές, θα κάνει κακό στο κόμμα της ΝΔ, εξέφρασε ο κ. Τσίπρας, «ακόμα και αν υπάρξει αυτή η πύρρειος νίκη θα έχει να οδηγήσει τη Νέα Δημοκρατία σε ποσοστά αντίστοιχα του ΠΑΣΟΚ. Θεωρώ δηλαδή ότι ο κ. Σαμαράς θα έχει την τύχη του κ. Παπανδρέου. Αν το κίνητρό μου ήταν ιδιοτελές θα έλεγα ας το κάνει έτσι. Πόσο καιρό θα αντέξει; Όμως δεν είναι αυτό το κίνητρό μου. Το κίνητρό μου είναι να μην υπάρξει ούτε μια ακόμη μέρα καταστροφής».

«Είναι άλλο πράγμα η συναίνεση και άλλο πράγμα η συνεννόηση. Έχουμε ένα πρωθυπουργό που δεν αντέχει. Ο κ. Σαμαράς δεν με έχει καλέσει να συζητήσουμε. Έχουμε ένα πρωθυπουργό που δεν αντέχει να έχει μια φυσιολογική σχέση με την αξιωματική αντιπολίτευση».

Στην ερώτηση για το εάν η αυτοδυναμία είναι προϋπόθεση απάντησε ότι «προϋπόθεση είναι να έχουμε λυμένα τα χέρια μας για να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Θα δημιουργήσουμε συνεργασίες και συμμαχίες. Δεν θέλουμε όμως να μας εγκλωβίσουν σε πολιτικές υποχωρήσεων.

Για το ΠΟΤΑΜΙ

«Το ΠΟΤΑΜΙ έχει δημιουργήσει την αίσθηση ότι φτιάχτηκε για να αρδεύσει τα άγονα χωράφια της μνημονιακής πολιτικής. Δεν υπάρχει προοπτική συνεργασίας», είπε

Για τον Πάνο Καμμένο

«Με τον κ. Καμμένο έχουμε βασικές διαφορές. Πρέπει όμως να πω ότι ο Καμμένος έχει κρατήσει μια έντιμη στάση στη Βουλή αυτά τα δυόμιση χρόνια», ανέφερε.

Για το ΠΑΣΟΚ

«Το ΠΑΣΟΚ έχει ενδιαφέρον. Μένει να δούμε σε πόσα τεμάχια θα υπάρχει την επόμενη μέρα. Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν μπορεί να παίξει ουσιαστικό ρόλο», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μία ελπίδα για τον τόπο»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μία ελπίδα για τον τόπο», κατέληξε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.