ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ναυάγιο» στη Διάσκεψη των Προέδρων: Στο κενό η προσπάθεια για συγκρότηση ΕΣΡ

«Ναυάγιο» στη Διάσκεψη των Προέδρων: Στο κενό η προσπάθεια για συγκρότηση ΕΣΡ

Πρώτα η απόφαση του ΣτΕ και μετά το ΕΣΡ λέει η αντιπολίτευση -Βούτσης: Μέχρι την Κυριακή δεν θα κατατεθεί η τροπολογία Παππά -Μητσοτάκης: Πρωτοφανής θεσμικός εκφυλισμός από την Κυβέρνηση Τσίπρα - Παππάς:Καθεστώς με μη αδειοδοτημένα κανάλια εάν ο νόμος κριθεί αντισυνταγματικός

Χωρίς αποτέλεσμα πραγματοποιήθηκε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο, δεδομένης της άρνησης της ΝΔ.

Ο Νίκος Βούτσης παρουσίασε τα πρόσωπα που εισηγείται, όμως η ΝΔ επέμεινε στην θέση ότι δεν πρέπει να προχωρήσει το θέμα πριν την ετυμηγορία του ΣτΕ για τον νόμο Παππά.

Ανάλογη ήταν η τοποθέτηση και από ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι ενώ Ένωση Κεντρώων, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή επέλεξαν το «παρόν».
Παράλληλα, ο Νίκος Δένδιας και εκπρόσωποι άλλων κομμάτων κάλεσαν την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην κατάθεση της τροπολογίας που κατέθεσε και απέσυρε ο Νίκος Παππάς.

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης πρότεινε στη Διάσκεψη των Προέδρων τα κάτωθι πρόσωπα για το νέο ΕΣΡ:
Για τη θέση του προέδρου τον δημοσιογράφο Ροδόλφο Μορώνη, πρώην αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της ΝΕΡΙΤ και πρόεδρο του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων.

Για τη θέση του αντιπροέδρου τον Γιώργο Πλειό, καθηγητή στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ελευθερία στον Τύπο και στα ΜΜΕ.

Για μέλη, τους:

  • Δήμητρα Παπαδοπούλου, καθηγήτρια Αστικού Δικαίου στη Νομική Αθηνών.
  • Βασίλη Καραποστόλη, καθηγητή Πολιτισμού και Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
  • Λίλιαν Μήτρου, δικηγόρο, καθηγήτρια στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
  • Φανή Πετραλιά, δημοσιογράφο, Γραμματέα Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ.
  • Αγγελική Σγώρα, Διδάκτορα Δικτύων Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
  • Ιωάννη Τζανετάκο, δημοσιογράφο, πτυχιούχο Νομικής Σχολής Αθηνών.
  • Κωνσταντίνο Τσακίρη, απόφοιτο Σχολής Μηχανικών ΒΒC Αγγλίας με εξειδίκευση στις Ραδιοτηλεοπτικές Τεχνολογίες.

Βούτσης πους απεργούς ΜΜΕ: Καμιά τροπολογία για κανάλια ως την Κυριακή

Καμιά νέα τροπολογία της κυβέρνησης δεν θα κατατεθεί για τα κανάλια, τουλάχιστον ως την Κυριακή. Αυτό είπε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης στους εργαζόμενους των ΜΜΕ που πραγματοποίησαν σήμερα στάση εργασίας και συγκέντρωση στη Βουλή.

Οπως είπαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων που συναντήθηκαν με τον κ.Βούτση, του κατήγγειλαν τον "εμπαιγμό" εκ μέρους του Νίκου Παππά, που όχι μόνον δεν τήρησε την υπόσχεσή του για συνάντηση των εργαζομένων με τον πρωθυπουργό, αλλά κατέθεσε αιφνιδιαστικά τη γνωστή τροπολογία για το κλείσιμο των καναλιών που δεν πήραν άδεια εντός 5 ημερών.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης των Προέδρων, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι:

«Θέλω να διευκρινίσω ότι το άρθρο 15 του Συντάγματος είναι μια υποχρέωση για τη Bουλή, την καθιστά υπεύθυνη ώστε να υπάρξει η διαδικασία της υπερψήφισης των 4/5 για το ΕΣΡ. Αυτή η Διάσκεψη των ΠτΒ πέτυχε συναινέσεις για να συγκροτηθούν 4 Ανεξάρτητες Αρχές. Άρα, η σημερινή Bουλή, με την σημερινή της σύνθεση έχει αποδείξει ότι μπορεί να ανταποκριθεί στην υποχρέωση της για το Σύνταγμα».

Και ο κ. Βούτσης τόνισε: «Ειδικά για το ΕΣΡ και οι 3 συνεδριάσεις υπήρξαν άκαρπες. Και ο Ν.4339 προβλέπει στα άρθρα 11-12-12-1- 14-15 την άμεση εμπλοκή κι αρμοδιότητα του ΕΣΡ».

Ο πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι: «Αν υπήρχε το ΕΣΡ κατά την διάρκεια πριν από τον Ν.4339 θα είχε αναλάβει την περαιτέρω διαδικασία. Οι αρμοδιότητες του ΕΣΡ είναι πάρα πολλές κι εκκρεμότητες που δημιουργεί η μη λειτουργία του είναι πάρα πολλές κι εμείς έχουμε το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί. Δεν είναι μόνο η αδειοδότητηση των νέων καναλιών αλλά είναι ένα πλήθος ελεγκτικών, ρυθμιστικών και κανονιστικών διαδικασιών. Υπάρχει μια αναπηρία στο ραδιοτηλεοπτικό με την λειτουργία του ΕΣΡ. Η ευθύνη βαραίνει όλους μας και τον καθένα ξεχωριστά».

«Οι αιτιάσεις, οι δημόσιες των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που δεν είχαν συναινέσει στο ΕΣΡ είναι δύο ειδών, από την μια ότι είναι σε εξέλιξη το ΣτΕ, να υπάρχει μια αναμονή, και από την άλλη υπάρχει η άποψη ότι δεν μπορεί να υπάρξει ΕΣΡ αν δεν πάψει να υπάρχει ο Ν.4339. Δεν είναι ότι καλύτερο η αξιωματική αντιπολίτευση στην βάση μιας πραγματικής αντιπαράθεσης, να μην συνηγορεί για να λύσουμε ένα τέτοιο θέμα. Δεν υπήρξε ποτέ από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης το επιχείρημα ή παίρνεται πίσω το νόμο ή συζητάμε», είπε.

Μητσοτάκης: Μητσοτάκης: Πρωτοφανής θεσμικός εκφυλισμός από την Κυβέρνηση Τσίπρα

«Η χωρά βιώνει έναν πρωτοφανή θεσμικό εκφυλισμό» τόνισε κατά έναρξη της ομιλίας του στη Βουλή, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποίησε παρέμβαση με ομιλία του στο Κοινοβούλιο την ώρα της κρίσιμης διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής για την συγκρότηση ΕΣΡ.

«Βιώσαμε απαράδεκτες μεθοδεύσεις για πίεση δικαστικών που παραπέμπουν σε παρακράτος ανομίας και όχι κράτος δικαίου», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε, «Η πατρίδα δεν αντέχει μια κρίση δημοκρατίας. Οι εξελίξεις δείχνουν ότι η χώρα βιώνει πρωτοφανή θεσμικό εκφυλισμό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΕΔΩ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Παππάς: Καθεστώς με μη αδειοδοτημένα κανάλια εάν ο νόμος κριθεί αντισυνταγματικός

Οι προσφυγές δεν έγιναν δεκτές γιατί το Ανώτατο Δικαστήριο γιατί «αποφάσισε να μπει στην ουσία της υπόθεσης», τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης (19/11) στην ΕΡΤ.

Ο κ. Παππάς συμπλήρωσε στην συνέχεια πως, «Η ΝΔ έχει εγκλωβιστεί στη παγίδα της απόφαση να μην συμμετάσχει στη συγκρότηση του ΕΣΡ. Θα ήταν καλό για τη δημοκρατία μας να προσαρμοστεί στη πραγματικότητα».

«Είναι ανήθικο τις όποιες εξελίξεις να τις συνδέουν με τις προσωπικές στιγμές του οποιουδήποτε. Δεν αφορούν κανέναν, να μείνουν έξω από την αντιπαράθεση», συνέχισε λέγοντας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο ίδιος τόνισε, «Δέχονται πιέσεις οι δικαστές από επιχειρηματικά συμφέροντα; Είναι προφανές ότι υπάρχουν αυτά τα συμφέροντα. Τα δελτία ειδήσεων δεν ασχολούνται με την ενημέρωση των πολιτών, αλλά με την υπεράσπιση των συμφερόντων των επιχειρηματιών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΕΔΩ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΠΑΠΠΑ

ΣτΕ: 24 και 26 Οκτωβρίου οι δύο επόμενες διασκέψεις

Τις δύο επόμενες διασκέψεις κεκλεισμένων των θυρών της Ολομέλειας του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες για το απόγευμα (5μ.μ.) της ερχόμενης Δευτέρας, 24 Οκτωβρίου και Τετάρτης, 26 Οκτωβρίου προσδιόρισε σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου Νικόλαος Σακελλαρίου.

Η διάσκεψη της ερχόμενης Δευτέρας, η τέταρτη κατά σειρά, θα ξεκινήσει με τον εισηγητή της υπόθεσης, σύμβουλο Επικρατείας Γεώργιο Παπαγεωργίου, ο οποίος αναμένεται να ολοκληρώσει την εισήγησή του, που ξεκίνησε χθες το βράδυ αλλά δεν ολοκληρώθηκε.

Ο κ. Παπαγεωργίου, όπως ήταν αναμενόμενο, τάχθηκε υπέρ της συνταγματικότητας του νόμου Παππά (νόμος 4339/2015), με τον οποίο παρακάμφθηκε το ΕΣΡ για την διαδικασία χορήγησης των τηλεοπτικών σταθμών, αλλά και υπέρ της νομιμότητας των υπουργικών κ.λπ. αποφάσεων που εκδόθηκαν σε επιταγή του εν λόγω νόμου.

Με τα την ολοκλήρωση της εισήγησης του κ. Παπαγεωργίου θα λάβουν το λόγο οι αντιπρόεδροι και σύμβουλοι Επικρατείας και θα αναπτύξουν τις θέσεις τους επι του Συνταγματικού και των άλλων ζητημάτων που έχουν τεθεί στο τραπέζι της διάσκεψης. Σύμφωνα με όλα τα δεδομένα η ψηφοφορία επί των συνταγματικών κ.ά. θεμάτων θα πραγματοποιηθεί την μεθεπόμενη διάσκεψη της ερχόμενη Τετάρτης.

Στη χθεσινή διάσκεψη της Ολομέλειας 16 δικαστές τάχθηκαν με την άποψη ότι πρέπει να ξεπεραστεί ο σκόπελος των τριών σημείων, δηλαδή, του παραδεκτού, του βάσιμου των αιτήσεων των τηλεοπτικών σταθμών κρίνοντας παράλληλα ότι έχουν το έννομο συμφέρον να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη. Η μειοψηφία των 9 δικαστών εξέφρασε την αντίθετή άποψη, ακολουθώντας την πρόταση του εισηγητή της υπόθεσης, κ. Παπαγεωργίου.

Σχετικές ειδήσεις