Η ΠΡΙΟΝΟΚΟΡΔΕΛΑ

«Η έξοδος απο τα μνημόνια απαιτεί σύγχρονο μείγμα πολιτικής»

«Η έξοδος απο τα μνημόνια απαιτεί σύγχρονο μείγμα πολιτικής»

Η Ελλάδα κατάφερε με συστηματικές και επίπονες προσπάθειες να απαλλαγεί απο τη «τυπική» παρακολούθηση των δανειστών και να έχει την ευκαιρία να χαράξει τη δική της πορεία.

Tου Κων/νου Σ. Μαργαρίτη - Δημοσιογράφου

Ρεαλιστικά και με βήματα προσεκτικά είναι στο χέρι της κυβέρνησης να αποδείξει οτι μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις νέες συνθήκες.
Η πατρίδα μας έχει αποδείξει περίτρανα οτι και θέλει και μπορεί. Όλα τα πολιτικά κόμματα καλούνται να ξεπεράσουν αγκυλώσεις και κομματικά τεχνάσματα και να συνδράμουν στην οικοδόμηση της «ελεύθερης» και «ευρωπαϊκής» Ελλάδας.

Οι προκλήσεις ολοένα και αυξάνονται από τη γείτονα χώρα, που ήδη έχει μπει σε οικονομική ύφεση και οδηγείται και πάλι στα «δίχτυα» του Δ.Ν.Τ. Η οικονομική ανασύνταξη απαιτεί προσήλωση και προγραμματισμό και οι διεθνείς σχέσεις οφείλουν να είναι στη κορυφή των προτεραιοτήτων.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να ορίσει τους άξονες δράσης της, όμως τα απρόβλεπτα γεγονότα δεν της το επιτρέπουν.

Οι πολίτες παρακολουθούν τα γεγονότα με σκεπτικισμό και αναμένουν κοινές πολιτικές πρωτοβουλίες από τα κόμματα του κοινοβουλίου.

Μετά από δύο χρόνια στασιμότητας, το 2015 και το 2016, η οικονομική δραστηριότητα ανέκαμψε το 2017, με την Ελλάδα να καταγράφει τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα ανοδικού ΑΕΠ για πρώτη φορά τα τελευταία 11 χρόνια.

Το ΑΕΠ αυξήθηκε τελικά το 2017 κατά 1,3%, λόγω εξαγωγικών δραστηριοτήτων και επενδύσεων. Φέτος, ο τουρισμός και οι εξαγωγές αναμένεται να παραμείνουν οι βασικοί πυλώνες ανάπτυξης. Η ποιοτική διάσταση του τουρισμού έχει αφεθεί στη τύχη της και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου τουρισμού πανηγυρίζει για τα ποσοτικά της μεγέθη. Απαιτείται σοβαρότητα και «βλέμμα» στο μέλλον.
Περισσότερες από 100.000 θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν το 2017, μειώνοντας την ανεργία κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες.

Ο συστηματικός έλεγχος της αγοράς εργασίας και η προστασία του εργατικού δυναμικού ,κυρίως στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, πρέπει να αποτελέσει βασικό άξονα ενασχόλησης του υπουργείου εργασίας.
Ο εργαζόμενος να αισθάνεται ασφαλής και να μπορεί να είναι παραγωγικός χωρίς απειλές και παρεμβάσεις.

Οι διαρθρωτικές αλλαγές να είναι κοστολογημένες και να συμβάλλουν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του λαού.

Το ζήτημα των μακροχρόνιων προοπτικών ανάπτυξης είναι σοβαρότατο, τόσο σε όρους σταθεροποίησης της κατάστασης για τα νοικοκυριά, όσο και σε όρους μακροχρόνιας βιωσιμότητας του χρέους.
Τα εξειδικευμένα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παραμένουν προσηλωμένα στη πορεία της ελληνικής οικονομίας και εργάζονται με υπόθεση αύξησης του ΑΕΠ με ετήσιο ρυθμό 1,25% μακροπρόθεσμα.

Η επιστροφή της πατρίδας μας στις αγορές από την ελληνική κυβέρνηση πρέπει να γίνει με ομαλό τρόπο και χωρίς να υπάρξουν αναταράξεις. Απαιτείται το μαξιλάρι ρευστότητας που θα προέλθει , όχι μόνο με τα χρήματα από τις εκδόσεις τίτλων αλλά και από πληρωμές του ESM που αναμένονται.

Η Ελλάδα της Ευρώπης διεκδικεί και πετυχαίνει τους στόχους της. Απαιτείται εθνική συνεννόηση και συνεργασία σε όλα τα επίπεδα. Μπήκαμε σε άλλη εποχή με πολλές προκλήσεις και δυνατές συμμαχίες.