ΜΠΑΣΚΕΤ

Εθνική Ελλάδος: Η γαλανόλευκη στην κορυφή - Όταν οι Έλληνες ανέβηκαν στο υψηλότερο σκαλί

Εθνική Ελλάδος: Η γαλανόλευκη στην κορυφή - Όταν οι Έλληνες ανέβηκαν στο υψηλότερο σκαλί

Το εθνικό μας σπορ, μας έχει χαρίσει απίστευτες στιγμές.

Η Ελλάδα δίνει προώρο τελικό κόντρα στις ΗΠΑ σήμερα (15:30) καθώς με νίκη είναι με το... ένα πόδι στους 8 του Μουντομπάσκετ της Κίνας.

Φυσικά αυτή δεν είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχει βρει μπροστά της η «γαλανόλευκη» (θα θυμόμαστε για πάντα το 2006 και την Σαϊτάμα, όπως και οι σημερινοί αντίπαλοί μας) καθώς το ελληνικό μπάσκετ έχει πατήσει ουκ ολίγες φορές στο μπασκετικό «Έβερεστ».

Από το 1987 μέχρι και το 2017, η Εθνική μας σε όλα τα κλιμάκια έχει φτάσει σε 8 χρυσά μετάλλια.

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανδρών 1987

Όλα ξεκίνησαν μια ζεστή νύχτα στην Αθήνα.Το βράδυ εκείνο του 1987 όλη η Ελλάδα είχε στηθεί μπροστά σε μια τηλεόραση και περίμενε να δει τον Γκάλη, τον Γιαννάκη και τα άλλα παιδιά να δίνουν άλλη μια «παράσταση» βαμμένη με γαλανόλευκο χρώμα. Αυτός ο αγώνας είναι η αφετηρία, για τον αγώνα που είδαμε χθες το βράδυ.

Το 25ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα διοργανώνεται στην Ελλάδα. Θεωρείται από τα πιο δύσκολα αφού έπαιρναν μέρος η Σοβιετική Ένωση, η Γιουγκοσλαβία, η Ισπανία του Σαν Επιφάνιο με τους Σοβιετικούς να μην αφήνουν πολλά περιθώρια αμφισβήτησης.

Στον ημιτελικό περάσαμε την Γιουγκοσλαβία με σκορ 81-77 και στον τελικό η πρόκληση ήθελε να το κάνουμε με τον δύσκολο τρόπο και το κάναμε. Κόντρα στην Σοβιετική Ένωση και μετά από παράταση η Ελλάδα θα στεφθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης και όλα τα υπόλοιπα είναι μέρος μιας πολύ λαμπρής ιστορίας.

Ο Νίκος Γκάλης ήταν ο MVP της διοργάνωσης και αφίσα πολλών από τα παιδιά που χθες έφεραν ξανά την Ελλάδα στην κορυφή.

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων 1995

Πέρασαν 8 χρόνια για να δούμε την Ελλάδα να κατακτά την κορυφή. Τα τρομερά «μωρά» του Γιώργου Προεστού ξανά σητν Αθήνα, τα κατάφεραν. Μια φουρνιά παικτών που ξεχείλιζε από ταλέντο. Οι Ευθύμης Ρεντζιάς, Δημήτρης Παπανικολάου, Μιχάλης Κακιούζης, Νίκος Χατζής, Γιώργος Καράγκουτης, Γιώργος Καλαϊτζής, Παναγιώτης Μπαρλάς, Βασίλης Σούλης, Θανάσης Καμαριώτης, Αλέξης Παπαδάτος, Δημήτρης Δέσπος φτάνουν την Εθνική Εφήβων στην κορυφή.

Σημείωση: Το ΟΑΚΑ κατάμεστο στον τελικό με 20 χιλιάδες κόσμο!

Ευρωμπάσκετ Νέων Ανδρών 2002

Μια νέα φουρνιά γεμάτη επιτυχίες. Το Ευρωμπάσκετ Νέων Ανδρών δίνει την ευκαιρία σε Γεωργαλή, Α. Γκιζόγιαννη, Ζήση, Καϊμακόγλου, Σπανούλη, Ταπούτο, Τσιάκο, Μισιακό, Χαριτόπουλο, Μπουρούση, Κουμπούρα, Τσιάρα να κάνουν την εμφάνιση τους στα γήπεδα της Λιθουανίας με την γαλανόλευκη φανέλα.

Ο τελικός θα γίνει κόντρα στην Ισπανία και η Εθνική μας θα επικρατήσει με 77-73. Η Ελλάδα κατακτά το χρυσό με αρκετούς παίκτες να κάνουν σπουδαία καριέρα στη συνέχεια.

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανδρών 2005

H «χρυσή» ομάδα. Υπεροπλία σε κάθε θέση. Ταλέντο που ξεχείλιζε. Μια ομάδα που δεν ήξερε τι σημαίνει ήττα. Ακόμη και αν έχανε με 10 πόντους, 1 λεπτό πριν το φινάλε. Στην Σερβία η Εθνική μας ήταν φαβορί και το απέδειξε στο παρκέ.

Ως δεύτεροι στον όμιλο περνάμε στα προημιτελικά όπου η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει την Ρωσία και θα κερδίσει με 66-61. Ο ημιτελικός όμως είναι αυτός που είχε βγει από κάποιο όνειρο του 1987.

Η Ελλάδα δεν θα κάνει καλό παιχνίδι και ένα λεπτό πριν την λήξη του αγώνα θα χάνει με 51-58. Άλλες ομάδες ίσως και να τα παρατούσαν, άλλες ομάδες... Η Εθνική κάνει τον χρόνο να φαντάζει αρκετός για να γυρίσεις ένα παιχνίδι. Το τελευταίο τρίποντο του Διαμαντίδη έχει φτιάξει καινούργιες αφίσες στα δωμάτια των παιδιών, καινούργια όνειρα.

Η Ελλάδα κερδίζει τον ημιτελικό, ακολουθεί πανδαιμόνιο σε όλη την χώρα και ο τελικός γίνεται τυπική διαδικασία. Η Ελλάδα κερδίζει την Γερμανία με 78-62 και είναι ξανά Πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εφήβων 2008

Η νέα γενιά που ήρθε να μπολιαστεί με τους μπαρουτοκαπνισμένους.Έφηβοι πάλι έτοιμοι για όλα.

Το Ευρωπαϊκό θα διοργανωθεί στον Πύργο και η Ελλάδα θα κατακτήσει το χρυσό αήττητη. Αγγελόπουλος, Καραθανάσης, Κατσιβέλης, Παπαντωνίου, Μάντζαρης, Παπανικολάου, Γεωργάκης, Σλούκας, Παππάς, Κασελάκης, Σαρικόπουλος, Γιάνκοβιτς αυτά τα παιδιά με προπονητή τον Γιώργο Βλασόπουλο θα κάνουν ένα καταπληκτικό τουρνουά και θα κερδίσουν στον τελικό την Λιθουανία με 57-50.

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων Ανδρών 2009

Το ταλέντο αυτών των παιδιών και ο συνδυασμός με τον κόσμο τι άλλο θα έφερνε... άλλο ένα τρόπαιο.

Οι έφηβοι μεγάλωσαν και συνήθισαν στο χρυσό.

Ο τελικός θα γίνει κόντρα στην Γαλλία και οι Παππάς, Γιαννόπουλος, Παπανικολάου, Σλούκας, Γιάνκοβιτς, Μπόγρης, Κασελάκης, Σακελλαρίου, Σαρικόπουλος, Μάντζαρης, Μούρτος, Τσακαλέρης, με προπονητή τον Μίσσα θα κερδίσουν με 90-85 και θα στεφθούν πρωταθλητές Ευρώπης.

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εφήβων 2015

Τα «μωρά» του Ηλία Παπαθεοδώρου θα κερδίσουν το τουρνουά αλλά και την αγάπη που αξίζουν και έχουν πάρει τόσες εθνικές ομάδες μπάσκετ.

Σε έναν συγκλονιστικό τελικό, κόντρα στην Τουρκία, θα κάνουν την ανατροπή και θα κερδίσουν στον τελικό με 64-61.

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων Ανδρών 2017

Η εθνική νέων ανδρών κατέκτησε το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα μπάσκετ νικώντας 65-56 στον τελικό το Ισραήλ, στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Μια ομάδα που δυο χρόνια πριν είχε στείλει το μήνυμα πως όταν μεγαλώσει θα ξαναπατήσει κορυφή. Και το έκανε!