ΜΠΑΣΚΕΤ

Η αναγέννηση του μπάσκετ ξεκινάει από τα ανοιχτά γήπεδα στις γειτονιές

Η αναγέννηση του μπάσκετ ξεκινάει από τα ανοιχτά γήπεδα στις γειτονιές

Πορτοκαλί μπάλες που περνούν μέσα από σκισμένα διχτάκια. Ή από σιδερένια στεφάνια χωρίς καθόλου δίχτυα… Μπασκέτες σκουριασμένες και γήπεδα που με την πρώτη βροχή, γίνονται «λίμνες»… Κι όμως, ακόμα και στις «λίμνες» αυτές, πόδια παιδικά και νεανικά τσαλαβουτούν χτυπώντας με μανία μια μπάλα, μια πορτοκαλί μπάλα, η αγάπη για την οποία δεν σταματά ποτέ και δεν την εμποδίζει τίποτα – ούτε η εγκατάλειψη.

Η εικόνα είναι γνώριμη σε πολλούς. Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, οι γειτονιές γέμισαν ανοιχτά γήπεδα μπάσκετ. Ο Γκάλης, ο Γιαννάκης και «τ’ άλλα παιδιά» ήταν η αφορμή κι όλοι ήθελαν να τους μοιάσουν, να κάνουν ό,τι έκαναν κι εκείνοι. Κι έτσι τα τσιμέντα αντηχούσαν το «ντουπ-ντουπ» της μπάλας, όλοι έπαιζαν μέχρι που νύχτωνε και δεν έβλεπαν πια…

Την επόμενη δεκαετία, η άνθιση του μπάσκετ συνεχίστηκε και μαζί με αυτή, συνεχίστηκαν και οι δράσεις στις γειτονιές. Τα ανοιχτά γηπεδάκια γέμιζαν και με μεγαλύτερες ηλικίες και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις εκσυγχρονίστηκαν, με καινούριες μπασκέτες – κάποια από αυτά και με φωτισμό.

Τα τελευταία χρόνια όμως, το μπάσκετ στους ανοιχτούς χώρους, το street basketball, όπως το λένε οι Αμερικάνοι, εν πολλοίς, εγκαταλείφθηκε. Οι μπασκέτες σκούριασαν γιατί σταμάτησαν να συντηρούνται, τα διχτάκια από τα στεφάνια χάθηκαν και δεν αντικαταστάθηκαν ποτέ και τα γήπεδα απέκτησαν λακκούβες που ποτέ δεν επιδιορθώθηκαν. Ένα πράγμα δεν άλλαξε: Η αγάπη των παιδιών για το άθλημα – παιδιών κάθε ηλικίας που ακόμα μαζεύονται στο ανοιχτό για ένα διπλό, ένα μονό, ένα «μπει-δε-μπει». Τώρα, τα γηπεδάκια αυτά και μαζί τα παιδιά της γειτονιάς, έχουν την ευκαιρία που τους αξίζει: Να ανακαινίσουν εκ βάθρων το παλιό γήπεδο και να αποκτήσουν στη θέση του ένα σύγχρονο, πλήρως εξοπλισμένο ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ, όπου θα χαίρονται να παίζουν, θα καλούν τους φίλους τους και θα παίζουν, θα φέρουν κι άλλους νέους στο χώρο του μπάσκετ και με τον τρόπο αυτό θα συμβάλλουν στην ουσιαστική αναγέννηση του αθλήματος στη χώρα μας.

Ο τρόπος για να γίνει αυτό είναι πολύ απλός: Η ΕΚΟ, μεγάλος χορηγός της Basket League, με το Make your Point μας καλεί να βάλουμε όλοι μαζί όσα πιο πολλά καλάθια μπορούμε και να μαζέψουμε όσο πιο πολλούς πόντους μπορούμε! Κατεβάζουμε στο κινητό μας το EKO app και ανεβάζουμε εκεί μια φωτογραφία από το γηπεδάκι που θα θέλαμε να ανακαινιστεί. Μια ειδική επιτροπή από εκπροσώπους της ΕΚΟ/ΕΣΑΚΕ και του ΠΣΑΚ θα αξιολογήσει όλες τις φωτογραφίες και θα ξεχωρίσει δέκα από τα γήπεδα αυτά.

Στη συνέχεια, παίζοντας basket game μέσα από το app της ΕΚΟ, μαζεύουμε τους πόντους που σημειώνουμε στο παιχνίδι, υπέρ του γηπέδου που θέλουμε, ενώ το ίδιο μπορούμε να κάνουμε βάζοντας καλάθια και στις μπασκέτες που θα στηθούν έξω από τα γήπεδα, σε επιλεγμένους αγώνες. Παράλληλα, στην προσπάθεια αυτή συντάσσονται και οι παίχτες των ομάδων της EKO BASKET LEAGUE, αφού σε κάθε αγωνιστική ο MVP διαλέγει το γήπεδο που θέλει να δωρίσει τους πόντους που σημειώθηκαν από όλες τις ομάδες στη συγκεκριμένη αγωνιστική!

Μια νέα σελίδα για το μπάσκετ στην Ελλάδα ανοίγει και ανοίγει δίπλα στα παιδιά, που θα έχουν ασφαλή και όμορφα γήπεδα για να αθλούνται, να αγαπήσουν το μπάσκετ και να γίνουν υγιείς φίλαθλοι, μεταμορφώνοντας ουσιαστικά την εικόνα του ίδιου του ομαδικού αθλητισμού στη χώρα.