ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Champions League: Ετοιμάζει εμπάργκο η UEFA - Σκέψεις να μην γίνει ο τελικός στην Κωνσταντινούπολη

Champions League: Ετοιμάζει εμπάργκο η UEFA - Σκέψεις να μην γίνει ο τελικός στην Κωνσταντινούπολη
AP Images

Η Ευρωπαϊκή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία είναι έτοιμη να δείξει τα... δόντια της στην Τουρκία.

Οι τουρκικοί βομβαρδισμοί στην Συρία συνεχίζονται και η UEFA σκέφτεται σοβαρά να επιβάλει κυρώσεις κατά της ομοσπονδίας της γειτονικής χώρας, με τον τελικό του Champions League να είναι στον... αέρα!

Ο τελικός της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης είναι προγραμματισμένος να γίνει στην Κωνσταντινούπολη στις 20 Μαΐου, ωστόσο αυτό μόνο σίγουρο δεν είναι πλέον.

Ο Ιταλός υπουργός Αθλητισμού, Βιτσέντσο Σπανταφόρα, απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν, ρωτώντας του «εάν είναι πρόσφορο να παραμείνει στην Κωνσταντινούπολη η διεξαγωγή του τελικού του Champions League στις 20 Μαΐου 2020», έπειτα «από τις σοβαρότατες βιαιοπραγίες κατά του αμάχου κουρδικού πληθυσμού και την επέμβαση της ΕΕ, με την οποία καταδικάζεται η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας».

Η θέση της UEFA

Χθες, η UEFA διά στόματος του αντιπροέδρου της Μικέλε Ούβα σε συνέντευξή του στο 'Radio Anch'io Sport' του κρατικού ραδιοφωνικού δικτύου RadioUno είχε δηλώσει «πως όλα εξετάζονται και συζητιούνται εντός της εκτελεστικής επιτροπής και η αφαίρεση ενός τελικού συνιστά μία σοβαρή πράξη και δεν πιστεύω πως σήμερα είμαστε σε θέση να μιλάμε και να συζητάμε κάτι τέτοιο. Με τον πρόεδρο Τσέφεριν θα αξιολογήσουμε την κατάσταση, αλλά μοιάζει πρόωρο να μιλάμε για κυρώσεις σε αυτό το επίπεδο».

Αλλά και στην ερώτηση για τον στρατιωτικό χαιρετισμό των Τούρκων παικτών στο νικηφόρο παιχνίδι τους με την Αλβανία, ο Ούβα, απαντώντας στην ερώτηση εάν θα υπάρξουν επιπτώσεις, δήλωσε: «οι πολιτικές συγκυρίες δεν είναι και οι καλύτερες και μολονότι υπάρχει σαφής διαχωρισμός ανάμεσα στην πολιτική και τον αθλητισμό, το ποδόσφαιρο δεν μπορεί να προσποιείται πως δεν συμβαίνει τίποτε σε σχέση με όλα όσα διαδραματίζονται. Ομοσπονδίες, παίκτες και προπονητές υπόκεινται σε επακριβείς κανονισμούς και η παραβίασή τους επισύρει επιπλέον έρευνες και ίσως και ποινές. Ο αθλητισμός και ιδίως το ποδόσφαιρο έχει μία παγκόσμια προβολή στα μέσα ενημέρωσης και δεν μπορεί να δίνει σαφή μηνύματα πολιτικής φύσης. Ορισμένες χειρονομίες θα πρέπει να καταδικάζονται».

Τι δείχνει η ιστορία

Αυτή την στιγμή η UEFA είναι μπροστά σε ένα πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι. Αν αφήσει τον τελικό στην Κωνσταντινούπολη είναι μπροστά σε ένα κάζο... μεγατόνων, καθώς δεν αποκλείεται να γίνει μποϊκοτάζ από τους φιλάθλους που θα θελήσουν να δουν το παιχνίδι.

Από την άλλη, σε περίπτωση που η UEFA πάρει τον τελικό από την Κωνσταντινούπολη, δεν αποκλείεται να ανοίξει έναν κύκλο αντιπαράθεσης με την Τουρκία, η οποία δείχνει πως δεν σηκώνει... μύγα στο σπαθί της.

Δεν θα πρέπει όμως να ξεχνάμε τις κυρώσεις που επέβαλε πριν το Euro του 1992 η UEFA στην Γιουγκοσλαβία, αποκλείοντας την από την τελική φάση λόγω του εμφυλίου, βάζοντας την Δανία από το... παράθυρο, φτάνοντας μάλιστα μέχρι την κατάκτηση του τροπαίου.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Θρήνος: Πέθανε πασίγνωστος Έλληνας τραγουδιστής

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Τεράστια ανατροπή - Η δυσάρεστη έκπληξη για τους δικαιούχους

Σχετικές ειδήσεις