ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Βασίλης Χατζηπαναγής: Η ημέρα που ο «Νουρέγιεφ» έκανε ντεμπούτο

Βασίλης Χατζηπαναγής: Η ημέρα που ο «Νουρέγιεφ» έκανε ντεμπούτο

Το ημερολόγιο έδειχνε 7 Δεκεμβρίου του 1975, όταν ο κορυφαίος Έλληνας ποδοσφαιρστής προσέφερε την πρώτη του παράσταση!

Ο… μύθος του Βασίλη Χατζηπαναγή στην Ελλάδα ξεκίνησε στις 07/12/1975, όταν πάτησε για πρώτη φορά το χορτάρι ελληνικού γηπέδου.

Αν και ακόμα δεν ήταν ευρέως γνωστό το μοναδικό του ταλέντο, οι φίλοι του Ηρακλή του επιφύλαξαν θερμή υποδοχή, 2 το πρωί στον σιδηροδρομικό σταθμό. Ο 21χρονος Χατζηπαναγής εντυπωσιάστηκε από τον κόσμο του Γηραιού και δύο εβδομάδες αργότερα έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο γήπεδο της Βέροιας κόντρα στον Ατρόμητο. Φόρεσε την φανέλα του «Γηραιού» σε 281 παιχνίδια, σημειώνοντας 61 γκολ.

Για τον «Βάσια» είχαν μιλήσει κάποιοι στον τότε πρόεδρο του Ηρακλή, Νίκο Αμπατζίδη κι εκείνος έκανε πέντε ταξίδια στην Τασκένδη για να τον δει και να κλείσει τη μεταγραφή. Ο Χατζηπαναγής έπαιζε από τα 12 του στις ακαδημίες της Δυναμό Τασκένδης και στη συνέχεια πήρε μεταγραφή για την Παχτακόρ, η οποία τότε ήταν μια από πλουσιότερες ομάδες στη Σοβιετική Ένωση. Για να παίξει ως επαγγελματίας όμως, έπρεπε να πάρει τη σοβιετική υπηκοότητα, κάτι στο οποίο τελικά συνηγόρησαν οι γονείς του, προκειμένου να μην του κόψουν το δρόμο…

Οι εμφανίσεις του στην Παχτακόρ, στην οποία αγωνίστηκε μέχρι να μετακομίσει στον Ηρακλή, προκάλεσαν την κλήση του στην εθνική Ελπίδων της Σοβιετικής Ένωσης και στη συνέχεια στην Ανδρών. Το λάθος της συμμετοχής του στις εθνικές αυτές του στέρησε την ευκαιρία να αγωνιστεί στην Εθνική Ελλάδας.

Από τις πρώτες του εμφανίσεις στην Ελλάδα, ο Χατζηπαναγής φρόντισε να τρελάνει τους οπαδούς του Ηρακλή που τον αποθέωναν στο Καυτανζόγλειο και όχι μόνο. Τα γήπεδα γέμιζαν όταν έπαιζε, μόνο και μόνο για να τον δουν να κάνει τα μαγικά του με τη μπάλα.

Τα κόλπα που έκανε μέσα στο γήπεδο ήταν ανεπανάληπτα, γι’ αυτό και αναδείχτηκε ο καλύτερος Έλληνας ποδοσφαιριστής τα τελευταία 50 χρόνια. Εξάλλου, μόνο τυχαία δεν του δόθηκε το προσωνύμιο «Νουρέγιεφ».

Στα επιτεύγματά του με τη φανέλα του Ηρακλή συγκαταλέγεται το Κύπελλο Ελλάδας το 1976, αλλά και η κλήση του στη Μικτή Κόσμου, στις 22 Ιουνίου 1984. Τότε αγωνίστηκε παιχνίδι στο κόντρα στην Κόσμος της Νέας Υόρκης και, βρέθηκε δίπλα σε ονόματα όπως οι Κέμπες, Μπεκενμπάουερ, Σίλτον και Μάγκατ...

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Ποιοι «κόβονται» και δεν θα πάρουν τα 700 ευρώ

Φρίκη: Βίασαν, σκότωσαν και έκαψαν 27χρονη - Τους εκτέλεσαν στην αναπαράσταση του εγκλήματος