ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Κορονοϊός: Ο κίνδυνος με τους ποδοσφαιριστές που το… κρύβουν!

Κορονοϊός: Ο κίνδυνος με τους ποδοσφαιριστές που το… κρύβουν!

Οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές που έχουν προσβληθεί από τον Covid-19 δε θέλουν να γίνει γνωστό, κάτι που προβληματίζει τις υγειονομικές αρχές-Οι λόγοι που συμβαίνει αυτό!

Τα κρούσματα κορονοϊού στις ομάδες, ολοένα και αυξάνονται. Αναγκάζοντας τη Super League και την ΓΓΑ να αλλάξουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, αυξάνοντας τον αριθμό των θετικών στον Covid-19 μελών μιας ομάδας που απαιτούνται για να αναβληθεί ένα ματς (απ’ τα 3 στα 5).

Ένα φαινόμενο που παρατηρείται και διαφέρει σημαντικά απ’ την υπόλοιπη Ευρώπη, είναι ο φόβος που δείχνουν να έχουν οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές που ανιχνεύονται θετικοί στον ιό, για να αποκαλύψουν το γεγονός. Με λίγα λόγια, θα έχετε παρατηρήσει πως οι περισσότερες ομάδες απλά ανακοινώνουν αριθμό κρουσμάτων και όχι ποιοι είναι αυτοί που προσβλήθηκαν.

Φυσικά οι ΠΑΕ δεν μπορούν να κάνουν κάτι γι’ αυτό, καθώς υπάρχει η προστασία των προσωπικών δεδομένων που δεν επιτρέπει τη γνωστοποίηση τέτοιων στοιχείων αν δεν δοθεί άδεια. Εκεί ακριβώς είναι και το πρόβλημα.

Οι ποδοσφαιριστές σε καμία περίπτωση δεν είναι απλοί άνθρωποι που γνωρίζουν με ποιους μίλησαν μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας, ενημερώνουν σχετικά τις επαφές τους και έτσι μπορεί να ελεγχθεί ευκολότερα η διαδικασία. Οι αθλητές είναι δημόσια πρόσωπα, αγαπητά πρόσωπα και σαφώς γίνονται δέκτες ενδιαφέροντος όταν κυκλοφορήσουν έξω. Με αποτέλεσμα να βγάζουν φωτογραφίες, να ανταλλάσουν χειραψίες, να μιλούν με κόσμο σε κοντινή απόσταση. Άρα το ποσοστό ατόμων στα οποία μπορεί να υπάρξει διασπορά του ιού, αυξάνεται σημαντικά σε σχέση με τον απλό καθημερινό άνθρωπο.

Αν λοιπόν δεν γνωστοποιούν το γεγονός πως είναι θετικοί στον κορονοϊό, δεν μπορεί αυτός ο κόσμος που ήρθε τυχαία σε επαφή μαζί τους να γνωρίζει αν πρέπει να κάνει τεστ Covid-19. Ένα πρόβλημα που ίσως σας φαίνεται μικρό, αλλά σίγουρα δεν είναι…

Οι λεγόμενες «μεγάλες» ομάδες, το καλό είναι πως δείχνουν διάθεση να πείθουν τους παίκτες τους να ενημερώνουν δημόσια για το γεγονός. Όμως και πάλι η πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν δημοσιοποιεί πως έχει «χτυπηθεί» απ’ τον ιό. Ακόμη κι όταν είναι προφανές, καθώς κάποιος ποδοσφαιριστής που είναι βασικότατος σε ένα κλαμπ, δεν έχει τραυματισμό και ξαφνικά μένει εκτός αποστολής!

Απ’ τα πολλά κρούσματα που υπάρχουν και οι αθλητές δε δημοσιοποιούν πως βγήκαν θετικοί στον κορονοϊό, η συντριπτική πλειοψηφία είναι ξένοι. Που προφανώς φοβούνται πως για κάποιο λόγο ο κόσμος θα τους αντιμετωπίζει με καχυποψία μετά απ’ αυτό.

Σε κάθε περίπτωση, θα ήταν καλό όσοι ποδοσφαιριστές μαθαίνουν πως είναι θετικοί στον ιό μετά τα συνεχόμενα τεστ που κάνουν οι ΠΑΕ κάθε εβδομάδα, να ενημερώνουν δημόσια. Διότι σε αυτή τη «μάχη» ίσως να μετριαστεί η διασπορά του ιού απλά και μόνο με μια τέτοια ενημέρωση!