ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Από τους αγωνιστικούς χώρους στα δικαστήρια!

Από τους αγωνιστικούς χώρους στα δικαστήρια!

Το Ελληνικό ποδόσφαιρο κρίνεται και επηρεάζεται άμεσα από στοιχεία που δε θα έπρεπε να έχουν σχέση με το άθλημα!

Η πόλωση δημιουργεί τεράστια προβλήματα στο ποδόσφαιρο. Είναι μια κατάσταση που δεν μπορεί να αποφευχθεί, καθώς κάθε ομάδα κοιτά το συμφέρον της, αυτό προσπαθεί να εξυπηρετήσει ανεξάρτητα απ’ το πόσο επηρεάζονται όλοι οι υπόλοιποι τομείς του αθλήματος.

Μια… τοξικότητα αν θέλετε, που δεν αφήνει ήσυχο το ποδόσφαιρο, αναγκάζοντας τους οπαδούς να παρακολουθούν τις εξελίξεις όχι εκεί που θα έπρεπε (γήπεδο) αλλά σε αίθουσες δικαστικές. Είτε αθλητική δικαιοσύνη, είτε πολιτικά δικαστήρια αρκετές φορές, είτε ανώτατα διαιτητικά δικαστήρια (CAS).

Τα τελευταία χρόνια η μπάλα που κυλά στο χορτάρι, το πόσες φορές θα μπει στα δίχτυα, δεν είναι τα στοιχεία που κρίνουν τα αποτελέσματα, ή ακόμη και τους τίτλους! Περιπτώσεις δικαστικών διενέξεων, ποινών που ήρθαν για επεισόδια ή καταγγελίες που «σόκαραν» το χώρο του ποδοσφαίρου, καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τα πάντα…

Η τελευταία πενταετία είναι η κορυφή ενός παγόβουνου που κανείς δε θα ήθελε να υπάρχει. Με τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα αυτού του διαστήματος, να υπενθυμίζει όλα όσα δεν έπρεπε να υπάρχουν. Δυστυχώς όμως αυτό το… χορό συνεχίζουν να τον σέρνουν οι πάντες, με τελευταίο παράδειγμα τις καταγγελίες μετά το Άρης-ΠΑΟΚ και τη διαδικασία που είναι σε εξέλιξη και φυσικά θα κριθεί απ’ τη δικαιοσύνη!

Το 2016-17, είχε… απ’ όλα ο μπαξές! Οι καταγγελίες για επιθέσεις σε παίκτες του Πλατανιά στο ημίχρονο του αγώνα με τον Ολυμπιακό στο Φάληρο πήραν το δρόμο της δικαιοσύνης (δεν υπήρξαν ποινές). Την ίδια σεζόν, όμως, είχαμε τα θλιβερά επεισόδια στο Βόλο στον τελικό Κυπέλλου ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και ΑΕΚ, που έφερε αφαίρεση βαθμών στο «δικέφαλο» του Βορρά. Ποινή που επιβλήθηκε και στον Παναθηναϊκό λίγες μέρες μετά, για το κουτάκι που χτύπησε τον Βλάνταν Ίβιτς στη Λεωφόρο στην αναμέτρηση για τα πλέι οφ.

Ένα χρόνο μετά (2017-18), τα… κερασάκια σε μια πικρή τούρτα ήταν δυστυχώς πολλά. Αρχικά επεισόδια μετά το Ολυμπιακός-ΑΕΚ και αφαίρεση βαθμών στους Πειραιώτες. Λίγο καιρό μετά, το ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός δε διεξήχθη ποτέ επειδή μια ταινία ταμειακής μηχανής χτύπησε στο πρόσωπο τον προπονητή των Πειραιωτών. Αποκορύφωμα όλων, δυστυχώς, το ντέρμπι για τον τίτλο ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ. Το βράδυ πριν τον αγώνα αποφασίστηκε να ανακοινωθεί αλλαγή ποινής των γηπεδούχων οι οποίοι έπαιξαν τελικά με κόσμο και επιστράφηκαν 3 βαθμοί που είχαν αφαιρεθεί. Όμως τα όσα έγιναν μετά το γκολ του ΠΑΟΚ που μέτρησε, ακυρώθηκε και τελικά… ξαναμέτρησε, δυστυχώς κατέστρεψαν μια σεζόν σασπένς και αγωνίας! Το ματς διεκόπη, υπήρξε η είσοδος του Ιβάν Σαββίδη στον αγωνιστικό χώρο και μετά από τις αποφάσεις της αθλητικής δικαιοσύνης, υπήρξαν οι ποινές αφαίρεσης βαθμών στο «δικέφαλο». Με τον τίτλο σε σημαντικό επίπεδο να κρίνεται στις δικαστικές αίθουσες!

Το 2018-19 ο ΠΑΟΚ άρχισε το Πρωτάθλημα με -2 βαθμούς, κάτι που αυτόματα επηρέαζε τη σεζόν. Στο παιχνίδι ΑΕΚ-Ολυμπιακός στο ΟΑΚΑ, υπήρξαν επεισόδια στον περιβάλλοντα χώρο του Σταδίου στο ημίχρονο της αναμέτρησης. Αποτέλεσμα των επεισοδίων αυτών ήταν η αφαίρεση τριών βαθμών στο «δικέφαλο». Στο ντέρμπι Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός, υπήρξε διακοπή αγώνα λόγω εισόδου οπαδών. Αρχικά είχε αποφασιστεί η συνέχεια του αγώνα που διεκόπη, αλλά τελικά μετά από έφεση των «ερυθρόλευκων» αφαιρέθηκαν βαθμοί απ’ το «τριφύλλι» και το ματς κατακυρώθηκε στους φιλοξενούμενους.

Την περασμένη σεζόν τέλος, υπήρξε το τεράστιο θέμα κυριαρχικής επιρροής του ΠΑΟΚ με την Ξάνθη. Η ΕΕΑ πρότεινε την επιβολή ποινών, η πρόταση δεν άλλαξε στο πρωτοβάθμιο όργανο της αθλητικής δικαιοσύνης και άμεσα έπρεπε να υπάρξει υποβιβασμός των δύο ομάδων. Οι ποινές διαφοροποιήθηκαν και τελικά υπήρξε αφαίρεση βαθμών στις δύο ΠΑΕ. Ο ΠΑΟΚ προσέφυγε στο CAS το οποίο διέταξε την εκδίκαση της υπόθεσης (αρχικά η δικαιοσύνη απλά έκανε δεκτή την πρόταση της ΕΕΑ), του επιστράφηκαν οι βαθμοί, αλλά η Ξάνθη που δεν είχε προσφύγει στο CAS τελικά χρειάστηκε να παίξει μπαράζ με τον Απόλλωνα και υποβιβάστηκε στην Β’ Εθνική! Η συγκεκριμένη υπόθεση εκδικάστηκε πριν λίγες ημέρες και αναμένεται η απόφαση…