ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Η «μάχη» UEFA - European Super League τώρα ξεκινάει: Ισπανός δημοσιογράφος αναλύει στο Newsbomb.gr

European Super League
AP Images

Ο Κάρλος Μαρτίνεθ του Radio Marca καταγράφει στο Newsbomb.gr όλα όσα έγιναν με την European Super League από τη χώρα που «γεννήθηκε» η ιδέα της δημιουργίας της.

Η European Super League ξεκίνησε με πολλά όνειρα, ωστόσο εξελίχθηκε σε ένα μεγάλο φιάσκο κι όπως όλα δείχνουν διαλύεται εν τη γενέσει της. Ο πρωτοστάτης της συγκεκριμένης ιδέας και πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης, Φλορεντίνο Πέρεθ, αλλά κι η Μπαρτσελόνα φαίνεται να εξακολουθούν να το... πιστεύουν.

Γενικότερα, στην Ισπανία είδαν τη δημιουργία μιας «κλειστής» λίγκας με μια πιο ψύχραιμη ματιά, ενδεχομένως όντας εξοικειωμένοι με την ιδέα κι από τη Euroleague. Το Newsbomb.gr ζήτησε τη γνώμη του Ισπανού δημοσιογράφου, Κάρλος Μαρτίνεθ, ο οποίος έζησε από... μέσα την όλη κατάσταση μέσω του Radio Marca (σ.σ. το ραδιόφωνο μιας εκ των μεγαλύτερων αθλητικών εφημερίδων στον πλανήτη).

«Ένα... ελεύθερο European Super League»

Ο Μαρτινέθ δεν απορρίπτει τη δημιουργία μιας λίγκας, όπως η ESL, αλλά με την προϋπόθεση να συνεχίσει να προστατεύει τις αξίες του ποδοσφαίρου. Επί της ουσίας το πρόβλημα δεν είναι η ιδέα της δημιουργίας μιας τέτοιας διοργάνωσης, αλλά το γεγονός ότι, πέρα από τους 12, κανείς άλλος δεν θέλει μια «κλειστή» λίγκα.

European Super League
«Οι οπαδοί αποδέχθηκαν τις αλλαγές στο format, αλλά δεν συμφωνούν με την «κλειστή» λίγκα και τα ίδια παιχνίδια κάθε εβδομάδα ή κάθε μήνα».AP Images

«Έχω πίστη στο format της Super League, αλλά μόνο αν η διοργάνωση προσπαθήσει να προστατέψει τις αξίες του ποδοσφαίρου. Διοργανώσεις όπως η Euroleague είναι πιο ελκυστικές, αν τα κλαμπ μπορούν να λαμβάνουν μέρος ελεύθερα, όπως συνέβαινε πάντα με το Champions League ή το Europa League. Επιπλέον, η UEFA έχει αλλάξει το format του Champions League κι είναι παρόμοιο με εκείνο της Super League», ανέφερε αρχικά και συνέχισε...

«Οι οπαδοί αποδέχθηκαν τις αλλαγές στο format, αλλά δεν συμφωνούν με την «κλειστή» λίγκα και τα ίδια παιχνίδια κάθε εβδομάδα ή κάθε μήνα. Στην πραγματικότητα, αυτό είναι κι ένα από τα προβλήματα της Euroleague. Είναι πάντα οι ίδιες ομάδες κάθε σεζόν κι ακόμα κι αν κάποια άλλη κερδίσει το πρωτάθλημα στη χώρα της, δεν μπορεί μπορεί να λάβει μέρος, γιατί είναι μια κλειστή λίγκα».

«Η απόσταση μεταξύ συλλόγων και οπαδών είναι πολύ μεγάλη»

Οι αντιδράσεις των οπαδών στη δημιουργία μιας «κλειστής» λίγκας ήταν σε ορισμένες περιπτώσεις σοκαριστικές. Αυτό βέβαια έγινε κυρίως στην Αγγλία, καθώς για παράδειγμα στην Ισπανία δεν υπήρξαν τέτοια φαινόμενα. Όπως και να έχει ο κόσμος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην «κατάρρευση» της ESL, ωστόσο σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του Radio Marca το «κλειδί» ήταν οι προπονητές κι οι παίκτες.

European Super League
«Eίδαμε τις διαφορές μεταξύ των οπαδών στην Αγγλία και την Ισπανία. Στην Αγγλία, πάλεψαν για να προστατέψουν αυτά που νιώθουν, αλλά το «κλειδί» είναι οι παίκτες κι οι προπονητές»AP Images

«Είναι κάτι που θα ήθελα να σκέφτομαι (σ.σ. ότι ο κόσμος απέτρεψε την ESL), αλλά το ποδόσφαιρο έχει ξεχάσει τους οπαδούς. Η απόσταση μεταξύ των συλλόγων και των οπαδών είναι πολύ μεγάλη. Πράγματα όπως οι τιμές σε εισιτήρια και φανέλες είναι ένα τέλειο παράδειγμα για το... νέο ποδόσφαιρο. Σε αυτή την περίπτωση, είδαμε τις διαφορές μεταξύ των οπαδών στην Αγγλία και την Ισπανία. Στην Αγγλία, πάλεψαν για να προστατέψουν αυτά που νιώθουν, αλλά το «κλειδί», ώστε να αποτραπεί η European Super League είναι οι παίκτες κι οι προπονητές» σχολίασε, για να συμπληρώσει...

«Γκουαρντιόλα, Κλοπ, Μίλνερ, Ερέρα, Ντε Μπρόινε, Ράσφορντ, Μπέκαμ, Μαλντίνι... Όλοι τους άσκησαν κριτική στη ESL και στον τρόπο με τον οποίο ο Φλορεντίνο Πέρεθ παρουσίασε το προϊόν. Επίσης, θα πρέπει να μιλήσουμε για το γερμανικό ποδόσφαιρο. Η Μπάγερν κι η Ντόρτμουντ ήταν οι πρώτοι σύλλογοι που απέρριψαν τη European Super League κι αποτέλεσαν έμπνευση για τον υπόλοιπο ποδοσφαιρικό πλανήτη».

«Να επαναφέρουν την κανονικότητα στο ποδόσφαιρο»

Οι 12 «αποστάτες» έβαλαν απέναντι τους όλο τον ποδοσφαιρικό κόσμο και φυσικά το ερώτημα που δημιουργείται είναι το αν αυτή η «ανταρσία» θα τους επηρεάσει. «Ελπίζω πως όχι» τονίζει ο Μαρτίνεθ, εξηγώντας ότι: «UEFA και FIFA νίκησαν στη μάχη κατά της ESL και πλέον θα πρέπει να αποτελέσουν παράδειγμα για το ποδόσφαιρο. Αυτή τη στιγμή, ο κόσμος πιστεύει ότι η Ρεάλ Μαδρίτης θα επηρεαστεί στους αγώνες με την Τσέλσι. Είναι η στιγμή που UEFA και FIFA θα πρέπει να δουλέψουν ώστε να επαναφέρουν την κανονικότητα στο ποδόσφαιρο, χρειάζεται να εργαστούν πάνω στο νέο format του Champions League. Οτιδήποτε διαφορετικό θα είναι ένα μεγάλο λάθος».

European Super League
Η UEFA ανέκτησε τις 10 από τις 12 ομάδες και είναι πιο δυνατή απ' ότι ήταν πριν από μερικές ημέρες. Πως θα μπορέσει να διαπραγματευθεί πλέον με τον Τσέφεριν ο Πέρεθ ή ο Ανιέλι;AP Images

«Η UEFA γνώριζε, η ESL θα συνεχίσει να δουλεύει»

Η απάντηση στην ερώτηση για το αν η UEFA βγήκε πιο δυνατή από αυτή τη διαμάχη μοιάζει εύκολη: «Σαφέστατα». Όπως αναφέρει ο Ισπανός συνάδελφος: «Η UEFA προστάτεψε τις ομάδες και το σύστημα τους στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Γνώριζε το πρότζεκτ της European Super League. Γι' αυτό τον λόγο, άλλαξε το format των διοργανώσεων της. Η UEFA ανέκτησε τις 10 από τις 12 ομάδες και είναι πιο δυνατή απ' ότι ήταν πριν από μερικές ημέρες. Πως θα μπορέσει να διαπραγματευθεί πλέον με τον Τσέφεριν ο Πέρεθ ή ο Ανιέλι; Ο Τσέφεριν, η UEFA κι η FIFA νιώθουν προδομένοι από συλλόγους όπως η Ρεάλ Μαδρίτης, η Γιουβέντους, η Μπαρτσελόνα, η Ατλέτικο Μαδρίτης κι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ».

Βέβαια, όπως υπογραμμίζει: «Η μάχη με τις ομάδες που στήριξαν την European Super League τώρα ξεκινάει. Ο οργανισμός της ESL θα συνεχίσει να δουλεύει για να μπορέσει να βρει ένα συγκεκριμένο format. Τη δεδομένη στιγμή, όμως, η UEFA κι η FIFA νίκησαν».

«Το μεγάλο πρόβλημα είναι ο τρόπος προβολής»

Ο Μαρτίνεθ εξέφρασε την άποψη ότι στη European Super League δεν είχαν και την πιο σωστή προβολή ενός εγχειρήματος στο οποίο μην ξεχνάμε ότι θα λάμβαναν μέρος 12 από τους μεγαλύτερους συλλόγους του πλανήτη.

European Super League
Το πρόβλημα με το ποδόσφαιρο είναι πως είναι μια ασταμάτητη μπίζνα. Η Μπαρτσελόνα ή η Ρεάλ Μαδρίτης πληρώνουν 100-150 εκατομμύρια για έναν παίκτη και τώρα μοιράζονται τα οικονομικά τους προβλήματα.AP Images

Αρχικά, είπε: «Το καλύτερο παράδειγμα σε όλη αυτή την τρελή ιστορία είναι η Euroleague. Όταν ξεκίνησε, ο κόσμος πίστευε ότι θα είναι μια αποτυχία. Τώρα, είναι η καλύτερη μπασκετική λίγκα στην Ευρώπη. Το πρόβλημα με το ποδόσφαιρο είναι πως είναι μια ασταμάτητη μπίζνα. Η Μπαρτσελόνα ή η Ρεάλ Μαδρίτης πληρώνουν 100-150 εκατομμύρια για έναν παίκτη και τώρα μοιράζονται τα οικονομικά τους προβλήματα. Ο Καρλ-Χάιντς Ρουμενίγκε έδωσε το στίγμα: Το ποδόσφαιρο πρέπει να αλλάξει και τα κλαμπ χρειάζονται κι αυτά μια οικονομική αλλαγή», για να συμπληρώσει...

«Όπως και να έχει θεωρώ ότι το μεγάλο πρόβλημα με τη ESL είναι ο τρόπος που προβάλει το προϊόν της. 12 από τις μεγαλύτερες ομάδες της Ευρώπης δημιούργησαν μια λίγκα κι η προβολή της διοργάνωσης είναι μια επίσημη ανακοίνωση και μια συνέντευξη στην Ισπανία. Δεν έχει κανένα νόημα».

Για επίλογο σας παραθέτουμε μια πρόταση που περικλείει όλα όσα έγιναν τις προηγούμενες ημέρες: «Ένα μεγάλο όνειρο εξελίχθηκε σε μεγάλη αποτυχία μέσα σε τρεις ημέρες. Τρομερό».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.