ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Γουέμπλεϊ 1971: Το αγόρι που οδήγησε τον Παναθηναϊκό στον τελικό μιλά στο Newsbomb.gr 50 χρόνια μετά

Γουέμπλεϊ 1971: Το αγόρι που οδήγησε τον Παναθηναϊκό στον τελικό μιλά στο Newsbomb.gr 50 χρόνια μετά
InTime

Σήμερα (02.06) συμπληρώνονται 50 χρόνια από το έπος του Παναθηναϊκού και την παρουσία του στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στο «Γουέμπλεϊ» του Λονδίνου απέναντι στον πανίσχυρο Άγιαξ. Ο Τάκης Μποβολανέας, που ήταν η «μασκότ» της ομάδας πριν από 50 χρόνια, θυμάται τις φοβερές στιγμές που έζησε ως παιδί μέσα από το Newsbomb.gr.

Αν και φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την παρουσία του Παναθηναϊκού στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, σε όλο αυτό το διάστημα καμία άλλη ελληνική ομάδα δεν μπόρεσε να φτάσει σε ανάλογη επιτυχία. Οι «πράσινοι» δυο φορές, το 1985 και το 1996, άγγιξαν την επανάληψη του «θαύματος», ωστόσο, αποκλείστηκαν στα ημιτελικά. Στα επόμενα χρόνια πλησίασαν και πάλι το «όνειρο» με μεγαλειώδεις πορείες στο Champions League και τα άλλα ευρωπαϊκά κύπελλα, ωστόσο, τα τελευταία χρόνια το «τριφύλλι» έχει χάσει την αίγλη του και δεν καταφέρνει να αγωνιστεί καν στην Ευρώπη.

Παρόλα αυτά, η ιστορία έχει γραφτεί με ολόχρυσα γράμματα και αυτό δεν αλλάζει ούτε σε 50, ούτε σε 100, ούτε και σε 1.000 χρόνια. Ο Παναθηναϊκός είναι η μοναδική ελληνική ομάδα που έχει αγωνιστεί στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών κι αυτό συνέβη στις 2 Ιουνίου 1971 στο θρυλικό «Γουέμπλεϊ» του Λονδίνου, απέναντι στον πανίσχυρο Άγιαξ του Γιόχαν Κρόιφ. Οι Ολλανδοί επικράτησαν 2-0 και πήραν το τρόπαιο, ωστόσο, ο Παναθηναϊκός ορθά γιορτάζει αυτή τη σπουδαία επέτειο και τιμά την ιστορία του.

Στα πάσης φύσεως αφιερώματα όλες αυτές τις δεκαετίες, οι περισσότεροι θα έχετε παρατηρήσει πως μαζί με την ομάδα του Παναθηναϊκού στον αγωνιστικό χώρο του λονδρέζικου γηπέδου, μπαίνει και ένα παιδάκι. Σε ρόλο «μασκότ» της ομάδας, ο πιτσιρικάς πρωταγωνιστεί σε πολλά φωτογραφικά στιγμιότυπα πριν από τον αγώνα.

Μέχρι τις αρχές του 2000, κανείς δεν γνώριζε την ταυτότητα του παιδιού αυτού, που σήμερα είναι ένας ενήλικας ο οποίος δεν πρόκειται ποτέ να ξεχάσει όσα έζησε. Η εφημερίδα Αθλητική Ηχώ, τότε, ξεκίνησε την έρευνα και ανακάλυψε τον Τάκη Μποβολανέα, ο οποίος 50 χρόνια μετά τον τελικό του «Γουέμπλεϊ», θυμάται μέσα από το Newsbomb.gr το… όνειρο που έζησε στην πιο τρυφερή ηλικία!

Η ενδεκάδα του Παναθηναϊκού στον τελικό, με τον Τάκη Μποβολανέα να βρίσκεται στα πόδια του Αντώνη ΑντωνιάδηInTime

«Το "εμβόλιο" μου το έκανε ο πατέρας μου και έπιασε για τα καλά. Μαζί με το τριπλό που κάνανε τότε, μου έκανε και του Παναθηναϊκού και έπιασε για πάντα», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Μποβολανέας για την αγάπη του για το «τριφύλλι», πριν εξηγήσει το πώς βρέθηκε να είναι το παιδάκι που… οδήγησε τον Παναθηναϊκό στον αγωνιστικό χώρο του «Γουέμπλεϊ» για να αντιμετωπίσει τον κραταιό Άγιαξ της εποχής.

«Αυτή η ιστορία δεν άρχισε τότε, στο Γουέμπλεϊ. Είχε αρχίσει πολύ νωρίτερα, τρία χρόνια πριν. Ο πατέρας μου με έπαιρνε μαζί στα παιχνίδια στη Λεωφόρο και με κατέβαζε στο γήπεδο κι έβγαινα μαζί με την ομάδα», εξηγεί ο κ. Μποβολανέας και συνεχίζει: «Σε όλη την πορεία προς τον τελικό, λοιπόν, έβγαινα με την ομάδα και το πήραν σαν γούρι οπότε με πήραν μαζί τους μέχρι τον τελικό».

Ο Τάκης Μποβολανέας στον τελικό του ΓουέμπλεϊInTime

Αξίζει να σημειωθεί πως στη διάρκεια αυτών των 50 ετών, υπήρξαν και αρκετοί… δύσπιστοι. Όταν ο Τάκης Μποβολανέας έλεγε ότι είναι το αγόρι που εμφανίζεται στι φωτογραφίες μαζί με τον Παναθηναϊκό στο «Γουέμπλεϊ», θεωρούσαν πως τους έκανε… πλάκα.

«Πολλοί ακόμα δεν το πιστεύουν! Αν δεις καλά τη φωτογραφία εκεί που είναι η ομάδα μισοί καθιστοί και μισοί όρθιοι, φαίνεται στο δεξί μου χέρι ένα σημάδι. Μια ελιά. Αυτό το σημάδι το έχω και το δείχνω για να μην λένε ότι τους κάνω και πλάκα», σχολίασε με αρκετή δόση χιούμορ.

Φωτογραφία από το προσωπικό αρχείο του κ. ΜποβολανέαFacebook

Όσο για τη σχέση του με τον Παναθηναϊκό από τότε; Ο κ. Μποβολανέας σχολίασε πως «δεν είχα ιδιαίτερες επαφές με τους παίκτες και τα πρόσωπα, βρισκόμασταν σε κάποιες εκδηλώσεις κι ήταν αρκετά συγκινητικό. Δεν είχα προσωπική γνωριμία και φιλία με κανέναν, αλλά ο Δομάζος… είναι Δομάζος, καταλαβαίνετε! Την ομάδα την παρακολουθούσα και την παρακολουθώ. Με πόνο ψυχής τα τελευταία χρόνια βέβαια, γιατί δεν πάμε και πολύ καλά…».

Κλείνοντας, σχολίασε πως «όσο τυχερός ήμουν εγώ τότε και κάποιες επόμενες γενιές, τόσο άτυχα είναι τα νέα παιδιά που δεν είχαν την ευκαιρία να δουν τον Παναθηναϊκό σε τέτοιες ιστορικές στιγμές. Εύχομαι η ομάδα να βρει τον δρόμο της και να επιστρέψει στη χαμένη της αίγλη».

Πώς ο Παναθηναϊκός έφτασε στον τελικό το 1971

Πριν από 50 χρόνια ο Παναθηναϊκός ολοκλήρωνε μια μεγαλειώδη πορεία στο Κύπελλο Πρωταθλητριών Ομάδων Ευρώπης, φτάνοντας στην ύψιστη διάκριση της συμμετοχής στον τελικό της διοργάνωσης. Με τον Φέρεντς Πούσκας στο «τιμόνι», οι «πράσινοι» απέκλεισαν κατά σειρά τη Ζενές Ες από το Λουξεμβούργο, την Σλόβαν Μπρατισλάβας από την Τσεχοσλοβακία, την Έβερτον από την Αγγλία και τον Ερυθρό Αστέρα από την Γιουγκοσλαβία. Όλες τους, ομάδες με τεράστια ισχύ και υπόσταση στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο εκείνης της εποχής. Με εξαίρεση ίσως τον πρώτο του αντίπαλο, ο Παναθηναϊκός βρήκε στο δρόμο του μεγαθήρια, αλλά το «έντεκα αυτοί, έντεκα κι εμείς», του Πούσκας έδωσε «φτερά» στα παιδιά του «τριφυλλιού», όλα τους Ελληνόπουλα, που έγραψαν τις πιο χρυσές σελίδες της «πράσινης» ιστορίας.

Στον τελικό του Γουέμπλεϊ, στις 2 Ιουνίου 1971, ο Παναθηναϊκός βρήκε απέναντι του τον Άγιαξ και τον καλύτερο παίκτη του πλανήτη εκείνη την εποχή, τον Γιόχαν Κρόιφ. Η ήττα (2-0) από τους Ολλανδούς μπορεί πρόσκαιρα να στενοχώρησε τους φίλους του Παναθηναϊκού, αλλά και των άλλων ομάδων – ως και οπαδοί του Ολυμπιακού πήγαν στην Αγγλία και ζητωκραύγαζαν για το «τριφύλλι – που ήθελαν τη νίκη, όμως γρήγορα η λύπη έδωσε τη θέση της στην αποθέωση. Αυτό που είχε καταφέρει άλλωστε ο Παναθηναϊκός, θεωρείται απίθανο να επαναληφθεί. Ο ίδιος το άγγιξε άλλες δύο φορές, το 1985 και το 1996, αλλά και πάλι δεν μπόρεσε να επαναλάβει το θαύμα.

Οι παίκτες του Παναθηναϊκού τη σεζόν 1970-1971

1. Οικονομόπουλος – Αθήνα (Καλλιθέα)
2. Τομαράς – Αθήνα (Κάτω Πατήσια)
3. Καψής – Αθήνα (Κερατσίνι)
4. Σούρπης – Αθήνα (Κηφισιά)
5. Βλάχος – Κέρκυρα
6. Καμάρας – Αθήνα (Κάτω Πατήσια)
7. Ελευθεράκης – Αθήνα (Καλλιθέα)
8. Γραμμός – Μυτιλήνη
9. Αντωνιάδης – Ξάνθη
10. Δομάζος – Αθήνα (Αμπελόκηποι)
11. Φυλακούρης – Αθήνα (Γλυφάδα)

Στην πορεία για τον τελικό έπαιξαν και οι:

12. Κωνσταντίνου – Αθήνα (Μαρούσι)
13. Γονιός – Αθήνα (Άνω Ιλίσια)
14. Αθανασόπουλος – Αθήνα (Πλατεία Βάθης)
15. Μητρόπουλος – Αθήνα (Αιγάλεω)
16. Δεληγιάννης – Αθήνα (Γλυφάδα)
17. Χατζηανδρέου – Αθήνα
18. Καλλιγέρης – Αθήνα

Στο ρόστερ ήταν ακόμα και οι (δεν αγωνίστηκαν):

19. Πανόπουλος – (Λαμία)
20. Ροκίδης – Αθήνα (Αιγάλεω)
21. Δημητρίου – Αθήνα (Σπάτα)
22. Παπαδημητρίου – Αθήνα (Ζωγράφου)

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.