ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Άλι Ντία: Ο απόλυτος ποδοσφαιρικός απατεώνας - Πώς κατάφερε να παίξει στην Premier League

Άλι Ντία: Ο απόλυτος ποδοσφαιρικός απατεώνας - Πώς κατάφερε να παίξει στην Premier League

Άλι Ντία: Η πιο περίεργη ποδοσφαρική ιστορία όλων των εποχών συνέβη το 1996, στο πιο λαμπερό πρωτάθλημα του κόσμου: Την Premier League!

Θα πιστεύατε ποτέ πως ένας χομπίστας (κυριολεκτικά) ποδοσφαιριστής θα κορόιδευε παράγοντες, προπονητές και ποδοσφαιριστές και θα έφτανε μέχρι τα σαλόνια της Premier League, αγωνιζόμενος μάλιστα για 53 λεπτά σε αγώνα πρωταθλήματος; Και όμως συνέβη!

Το Newsbomb.gr ταξιδεύει στο μακρινό 1996 και ανοίγει έναν φάκελο που στην Premier League προσπαθούν να ξεχάσουν αλλά δεν μπορούν. Το όνομά του; Άλι Ντία. Και πρόκειται για τον μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό (και ίσως και κάτι περισσότερο...) απατεώνα που πάτησε γρασίδι!

Το τηλεφώνημα από τον Ζορζ Γουεά

Η άτυχη της ιστορίας είναι η Σαουθάμπτον. Με προπονητή τον Γκρέιαμ Σούνες, ξεκινάει τη σεζόν 1996 με πολλούς τραυματισμούς. Αποδεκατισμένοι οι «Άγιοι» γνωρίζουν τη μια ήττα μετά την άλλη.

Κάπου εκεί μπαίνει στην ποδοσφαιρική ζωή της Αγγλίας, ο Άλι Ντία. Ένα τηλεφώνημα στον Σούνες από τον Ζορζ Γουεά, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, κάνει προξενιό τον Άλι Ντία στην Σαουθάμπτον, τον οποίο προτείνει ως ξάδερφό του και εξαιρετικό εξτρέμ. Τα παράξενα, ωστόσο, είναι πολλά σε αυτό το τηλεφώνημα.

Ο Ζορζ Γουεά, κορυφαίος παίκτης του πλανήτη του 1995 και θρύλος της Μίλαν, είναι από τη Λιβερία.

Ο Ζορζ Γουεά

Ο Άλι Ντία από τη Σενεγάλη, οπότε μάλλον το ενδεχόμενο να ήταν ξαδέρφια ήταν απειροελάχιστο, όπως και το ενδεχόμενο να ήταν ο Ζορζ Γουεά στην άλλη άκρη της γραμμής.

Τίποτα από όλα αυτά δεν παραξένεψε τον Σούνες και τη διοίκηση της Σαουθάμπτον. Το παραμικρό.

Μια δοκιμή που δεν έγινε ποτέ και σώθηκε ο Ντία

Και ενώ ο Σούνες πείθεται για τον 31χρονο Ντία, αποφασίζει να τεστάρει τις δυνατότητες του «ξάδερφου» του Ζορζ Γουεά. Έτσι, ένα φιλικό προπονητικού χαρακτήρα με την δεύτερη ομάδα της Άρσεναλ, προγραμματίζεται αλλά η τύχη ήταν με το μέρος (και εδώ) του Άλι Ντία.

Οι ουρανοί... άνοιξαν, το προπονητικό κέντρο πλημμύρισε και το φιλικό ακυρώθηκε. Και ο Άλι Ντία σώζεται από την αποκάλυψη πως η σχέση του με την μπάλα ποδοσφαίρου δεν είναι και η καλύτερη.

Το τι έγινε στις προπονήσεις και ο Ντία έπεισε τον Σούνες, δεν το γνωρίζει κανείς. Πιθανότατα ωστόσο, να του δόθηκε πίστωση χρόνου επειδή υπήρχαν τραυματισμοί και ο Ντία ερχόταν (όπως δήλωσε φυσικά ψευδώς) από τη Β' Γερμανίας.

Τα μυθικά 53 λεπτά που έμειναν στην ιστορία του ποδοσφαίρου

Και αφού ο Ντία τη γλύτωσε από το φιλικό, την... σκαπούλαρε στις προπονήσεις, ήρθε η ώρα να μυρίσει τον αέρα της Premier League από πολύ κοντά: Από τον αγωνιστικό χώρο!

Στις 23 Νοεμβρίου του 1996, η Σαουθάμπτον υποδέχεται την Λιντς και το μεγάλο αστέρι των «Αγίων», Ματ Λε Τισιέ, κάνει νόημα στον πάγκο πως πονάει. Το ρολόι βρισκόταν στο 30ο λεπτό της αναμέτρησης. Και η μεγάλη ώρα του Άλι Ντία έφτασε...

Με το νούμερο 33 ο Άλι Ντία πατάει το γρασίδι του «Σεντ Μέρις» για 53 λεπτά που θα μείνουν αξέχαστα, όχι μόνο σε όσους βρέθηκαν στις εξέδρες αλλά και σε όλο το ποδόσφαιρο.

Πολύ γρήγορα γίνεται αντιληπτό πως ο Ντία δεν είχε κανένα λόγο να βρίσκεται εκεί. Σε σημείο που ο Σούνες, μην αντέχοντας από αυτά που έβλεπε, αποφασίζει να κάνει αλλαγή στην αλλαγή τον Ντία μετά από 53 λεπτά.

Κάπου εδώ, η ποδοσφαιρική καριέρα του Άλι Ντία ολοκληρώθηκε. Για την ιστορία, η Σαουθάμπτον έχασε με 0-2 από τη Λιντς.

Ο Σούνες είχε δηλώσει: «Νόμιζα, ότι ήταν ένας άνθρωπος που δεν ήξερε ποδόσφαιρο και απλά κυνηγούσε την μπάλα σαν σκύλος».

Ο Λε Τισιέρ από την άλλη, είχε πει: «Στην προπόνηση είχε έρθει η στιγμή να παίξουμε 5 εναντίον 5. Ο Ντία έδειξε τόση ποδοσφαιρική ικανότητα όση θα είχε ένας άνδρας με δεμένα πόδια. Πραγματικά ήταν κωμική η ικανότητα του. Δεν είχε θέση. Έπαιζε οπουδήποτε, όπου κάτσει. Δεν ήξερα καν αν μιλούσε αγγλικά, βασικά δε του μίλησα και ποτέ. Κανείς δεν πίστευε ότι θα αγωνιστεί ποτέ για την ομάδα μας. Την ημέρα του αγώνα, όταν μπήκε στη θέση μου, κινούταν μέσα στο γήπεδο σαν τον Bambi (το μικρό ελάφι γνωστού καρτούν της Disney) στον πάγο. Ήταν τραγικός! Βγήκε αλλαγή μετά από 53 λεπτά, όταν ο Souness κατάλαβε το τραγικό λάθος του. Χάσαμε τελικά 2-0.»

Την επόμενη μέρα ο Dia τρέχει στον φυσιοθεραπευτή της ομάδας υποστηρίζοντας ότι είναι «τραυματισμένος». Την αμέσως επόμενη μέρα εξαφανίζεται.

Ποιος ήταν ο Άλι Ντία

Δεκατέσσερις ημέρες μετά το μυθικό (στην κυριολεξία) ντεμπούτο του Άλι Ντία, το συμβόλαιό του λύνεται. Και το καλό ξεκινάει από εδώ...

Οι δημοσιογράφοι στην Βρετανία αναζήτησαν ποιος ήταν ο Άλι Ντία, που παρεμπιπτόντως έχει ψηφιστεί ως η χειρότερη μεταγραφή όλων των εποχών στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Ένα ψεύτικο βιογραφικό με γαλλικές ομάδες έρχεται στο φως της δημοσιότητας, οι ομάδες (Μποβέ, Ντιζόν, Λα Ροσέλ και Σαν Κουεντάν) ανακοινώνουν πως δεν ξέρουν κανέναν Άλι Ντία!

Ένας άλλος άνθρωπος, ωστόσο, ονόματι Πίτερ Χάρισον, μένει ενεός όταν βλέπει τον Άλι Ντία να πατάει γήπεδο. Γιατί ήταν ο προπονητής του Άλι Ντία στην ερασιτεχνική Μπλιθ Σπάρτανς, όπου είχε μια συμμετοχή και αυτή ως αλλαγή!

Ο Ντία σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο της Νορθούμβρια στο Νιουκάστλ, αποφοιτώντας το 2001. Έκανε μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο το 2003. Έχει έναν γιο, τον Σιμόν, που παίζει ποδόσφαιρο για την Ρατσάμπουρι Μιτρ Φολ.

Ακόμη και σήμερα δεν έχει δώσει την παραμικρή συνέντευξη για την ιστορία και το τι πραγματικά συνέβη σε αυτά τα μυθικά 53 λεπτά...

Μέχρι και σήμερα οι οπαδοί του κλαμπ τυπώνουν φανέλες με το όνομά του και έστω κάπως κοροϊδευτικά φωνάζουν ρυθμικά το όνομά του μέσω του συνθήματος «Ali Dia, is a liar, is a liar».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.