ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Σέρχιο «Κουν» Αγκουέρο: Έδωσε και την καρδιά του στο ποδόσφαιρο, αλλά αυτή του το στέρησε

Σέρχιο Αγκουέρο
Τίτλοι τέλους στην καριέρα του σπουδαίου Αργεντινού επιθετικού.
AP Photo/Eraldo Peres

Σέρχιο Αγκουέρο: Ο πατέρας του εγγονιού του Ντιέγκο Μαραντόνα, ο κολλητός του Λιονέλ Μέσι, κι ένας από τους καλύτερους επιθετικούς της γενιάς του στον πλανήτη, σταμάτησε την καριέρα του για καρδιακούς λόγους.

Έχει αγωνιστεί σε 685 επίσημες αναμετρήσεις, σε όλες τις διοργανώσεις, κι έχει στείλει τη μπάλα στα αντίπαλα δίχτυα 385 φορές. Αριθμοί που δεν συναντά κανείς εύκολα. Είναι ο άνθρωπος για τον οποίο αρκετά καλοκαίρια έγινε «σφαγή» ανάμεσα στα μεγάλα club της Ευρώπης, έτσι ώστε να αποσπάσουν την υπογραφή του. Έχει κρίνει πρωταθλήματα με γκολ στα τελευταία δευτερόλεπτα, τρόπαια με τα γκολ του γενικά, κι έχει γράψει τη δική του ιστορία στα 33 χρόνια ζωής, στα γήπεδα Αργεντινής και Ευρώπης. Ο Σέρχιο Αγκουέρο, όμως, από την Τετάρτη (15.12) δεν είναι πλέον εν ενεργεία ποδοσφαιριστής. Ο δρόμος της καρδιάς, που ακολουθούσε πολλές φορές εντός κι εκτός αγωνιστικών χώρων, αποδείχθηκε δύσβατος και ανηφορικός. Το πρόβλημα υγείας που παρουσιάστηκε στον Αργεντινό σταρ του ποδοσφαίρου, ήταν τέτοιο που του απαγορεύει πλέον να κάνει αυτό που η καρδιά του αγάπησε περισσότερο. Να παίζει ποδόσφαιρο.

Το «αντίο» ήρθε με δάκρυα στα μάτια, οι στιγμές που βίωσε ο «Κουν» ήταν πολύ δύσκολες, και πλέον θα πρέπει – αφού αποκαταστήσει πλήρως την καρδιακή του λειτουργία – να βρει την «επόμενη ημέρα» στη ζωή του. Η λογική λέει, πως αυτή θα αφορά το ποδόσφαιρο με κάποιον τρόπο. Δεν θα μπορούσε να κάνει διαφορετικά ένας άνθρωπος που από τα εννέα του χρόνια ασχολείται με αυτό το πράγμα κι έχει δώσει το είναι του για να φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο. Αν μετά από μια τέτοια σπουδαία καριέρα υπάρχουν απωθημένα; Σίγουρα. Ένα Παγκόσμιο Κύπελλο με την Αργεντινή θα ήταν το επιστέγασμα μιας τρομερής πορείας, με συνοδοιπόρο τις περισσότερες φορές τον «κολλητό» του, Λιονέλ Μέσι. Αλλά και μέχρι σήμερα, όταν κι έπεσαν οι τίτλοι τέλους, ο Αγκουέρο δεν έχει κατακτήσει και λίγα…

Ένα Europa League το 2010 με την Ατλέτικο Μαδρίτης, ένα Super Cup Ευρώπης την ίδια χρονιά με την ίδια ομάδα, πέντε πρωταθλήματα στην Premier League (2012, 2014, 2018, 2019, 2021) με τη Μάντσεστερ Σίτι έχοντας κομβικό ρόλο στα περισσότερα, ένα Κύπελλο Αγγλίας (2019), έξι Λιγκ Καπ στην Αγγλία (2014, 2016, 2018, 2019, 2020, 2021), τρία Community Shield (2012, 2018, 2019) και ένας τελικός Champions League το 2021, δεν είναι και μικρά επιτεύγματα.

Ο Κουν Αγκουέρο θα μπορεί να καμαρώνει για τα παγκόσμια πρωταθλήματα νέων που κατέκτησε με την Κ20 της Αργεντινής το 2005 και το 2007, για το Κόπα Αμέρικα του 2021, αλλά κυρίως για το Χρυσό Ολυμπιακό Μετάλλιο που κατέκτησε με την «αλμπισελέστε» στο Πεκίνο το 2008.

Όσο για τις ατομικές διακρίσεις; Έχει κατακτήσει σωρεία από αυτές, στην καριέρα του στα γήπεδα της Αργεντινής, της Ισπανίας, της Αγγλίας και σε όλου του κόσμου. Μια καριέρα που ξεκίνησε από την ηλικία των εννέα ετών και τα τμήματα υποδομής της Ιντεπεντιέντε, στην οποία έπαιξε για πρώτη φορά επαγγελματικά από τα 15 του! Ήταν 5 Ιουλίου 2003 όταν σε αγώνα κόντρα στη Σαν Λορέντζο μπήκε στο ματς στο 69' της αναμέτρησης αντί του Εμανουέλ Ρίβας.

Από εκεί άρχισαν όλα, με τον Αγκουέρο να κάνει την πρώτη του μεγάλη σεζόν το 2005-2006 με 36 ματς και 18 γκολ και να προκαλεί τα μεγάλα κλαμπ της Ευρώπης να ασχοληθούν μαζί του. Η Ατλέτικο Μαδρίτης κατάφερε να τον κάνει δικό της και... έκανε την τύχη της. Ο Αργεντινός στους «Ροχιμπλάνκος» έγινε πρώτο βιολί, σκόραρε 101 γκολ σε 234 ματς και τους οδήγησε σε μεγάλες επιτυχίες. Όπως οδήγησε και τους Άραβες της Μάντσεστερ Σίτι να δώσουν πακτωλό χρημάτων για να τον κάνουν δικό τους το 2011.

Τους δικαίωσε και αυτούς, σκοράροντας 260 γκολ σε 390 αγώνες για όλες τις διοργανώσεις και κατακτώντας... σχεδόν τα πάντα! Ίσως το πιο σημαντικό από αυτά τα 260 γκολ να ήταν για τη Σίτι εκείνο που πέτυχε το 2012, στην τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος. Στο 94' της αναμέτρησης με την ΚΠΡ, ο Αγκουέρο έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα, διαμόρφωσε το τελικό 3-2 και χάρισε στην ομάδα του το πρώτο πρωτάθλημα στην Αγγλία μετά το 1968. «Σκέφτηκα, στείλτη στο τέρμα. Σούταρε όσο πιο δυνατά μπορείς, αλλά να πάει στο τέρμα. Και πήγε μέσα», είχε πει για εκείνο το γκολ ο Αγκουέρο. Ήταν ένα από τα πρώτα του, καθώς πέτυχε συνολικά 260 για τους «Πολίτες» και τον έκαναν τον πρώτο σκόρερ στην ιστορία του club από το Μάντσεστερ.

Αυτό που όλοι, ωστόσο, ήθελαν να δουν να συμβαίνει ήταν ένα δίδυμο ΜέσιΑγκουέρο. Οι δυο τους είναι «κολλητοί» φίλοι από τα παιδικά τους χρόνια στις «μικρές» εθνικές ομάδες της Αργεντινής, όμως, πέρα από τους αγώνες στα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα, σε ομάδα δεν είχαν συνυπάρξει. Οι φίλοι της Μπαρτσελόνα σίγουρα θα ήθελαν να δουν τον Αγκουέρο στα «μπλαουγκράνα», αν και κατά καιρούς η παρουσία παικτών όπως οι Νεϊμάρ, Σουάρες κλπ. τους ικανοποιούσε πλήρως, και τον είδαν. Αλλά χωρίς τον Μέσι! Το καλοκαίρι του 2021 ο «Κουν» έγινε κάτοικος «Καμπ Νου», αλλά την ίδια χρονική περίοδο έγινε η μεταγραφή του αιώνα, με τον Μέσι να πηγαίνει στην Παρί Σεν Ζερμέν!

Το video game που του έδωσε «παρατσούκλι», ο «γαμπρός» του Μαραντόνα και ο «αδερφός» Μέσι

Ο Σέρχιο Λεονέλ Αγκουέρο ντελ Καστίγιο, όπως είναι το πλήρες όνομά του, γεννήθηκε στις 2 Ιουνίου 1988 στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής. Ήταν το δεύτερο από τα επτά παιδιά που απέκτησαν οι γονείς του, στην παραγκούπολη του Κίλμες όπου διέμεναν. Το γεγονός ότι οι γονείς του ήταν ανύπαντροι, αντιμετωπίζοντας συνθήκες εξαθλίωσης και φτώχειας, έβαλε σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή του πριν καν γεννηθεί, ωστόσο, τα κατάφερε. Είναι χαρακτηριστικό πως λόγω όλων αυτών των προβλημάτων και των καταστάσεων, πήρε το επώνυμο της μητέρας του, το Αγκουέρο, ενώ τα υπόλοιπα αδέρφια του (Γέσικα, Γκαμπριέλα, Μάιρα, Νταϊάνα, Μαουρίσιο, Γκαστόν) έχουν το επώνυμο του πατέρα... Ακόμα και το μικρό όνομα «Λεονέλ», δόθηκε στο… περίπου, καθώς οι γονείς ήθελαν το Λιονέλ αλλά εκείνη την εποχή θεωρούταν ότι δεν μπορεί να δοθεί σε ένα παιδί της παραγκούπολης!

Πώς, όμως, ονομάστηκε «Κουν»; Σε πολύ μικρή ηλικία ο Αγκουέρο συνήθιζε να βλέπει στη δημόσια τηλεόραση της Αργεντινής ένα παιδικό πρόγραμμα κινουμένων σχεδίων με το όνομα «Wanpaku Omukashi Kumu Kumu». Ήταν οι περιπέτειες ενός παιδιού των σπηλαίων, στους πρόποδες του όρους «Κουμ-Κουμ». Ο μικρός Σέρχιο μουρμούριζε όλη μέρα «κουμ, κουν», επηρεασμένος από όσα έβλεπε, κι έτσι γείτονες και συγγενείς άρχισαν να τον φωνάζουν «Κουν». Οι παππούδες του πίστευαν πως μοιάζει και στον κεντρικό ήρωα των κινουμένων σχεδίων και δεν ήθελε πολύ να του… κολλήσει. Τόσο, που παίζει με αυτό στη φανέλα του εδώ και πολλά χρόνια.

«Μεγάλωσα εκτιμώντας το. Είναι μοναδικό. Δεν το συναντάς κάθε μέρα, να αποκαλούν έναν αθλητή με το όνομα ενός καρτούν», έχει πει ο ίδιος. Ο Αγκουέρο πέρα από αυτά, λάτρευε και τον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» και τον Τζέι Αρ Τόλκιν. Στο δεξί του χέρι έχει γράψει το «Κουν Αγκουέρο» με τη γραφή Tengwar, ενώ στο αριστερό έχει το όνομα του γιου του με την ημερομηνία γέννησής του.

Στις 19 Φεβρουαρίου 2009 ο μικρός Μπέντζαμιν Αγκουέρο ήρθε στον κόσμο, ως ο καρπός του έρωτα του Κουν με τη Τζιανίνα Μαραντόνα. Ναι. Με τη μικρή κόρη του Ντιέγκο Μαραντόνα είχε παντρευτεί ο Αγκουέρο, αλλά ήταν τόσο σπουδαίος εντός αγωνιστικού χώρου που σπάνια είχε κανείς το θράσος να τον αποκαλέσει «γαμπρό του Ντιέγκο». Ήταν ο Κουν Αγκουέρο, και είχε καταφέρει τα πάντα με το σπαθί του. Ο γάμος δεν μακροημέρευσε, αφού το 2012 μετά από τέσσερα χρόνια ήρθε το διαζύγιο, όμως, ο Μπέντζαμιν εξακολουθεί να φέρει… βαριά κληρονομιά. Τόσο από πατέρα, όσο και από παππού.

Ο γιος του Σέρχιο Αγκουέρο, με τον παππού του, Ντιέγκο Μαραντόνα.AP Photo/Natacha Pisarenko

Αντίθετα, έχει μακροημερεύσει η φιλία του «Κουν» με τον Λιονέλ Μέσι. Συγκάτοικοι σε όλες τις αποστολές των μικρών εθνικών ομάδων, έχουν «δεθεί» πάρα πολύ και αποκαλούν ο ένας τον άλλον «Αδερφό»! Ο Αγκουέρο είναι ένας από τους λίγους ανθρώπους στον κόσμο στον οποίο ο Μέσι δεν θα πει… όχι ακόμα κι αν τον βγάζει σε live streaming στο Instagram στη διάρκεια της καραντίνας!

«Όχι πια ποδόσφαιρο», ωστόσο, είπε η καρδιά του στον ίδιο. Ήταν 30 Οκτωβρίου όταν στην αναμέτρηση της Μπαρτσελόνα με την Αλαβές ένιωσε πόνους στο στήθος. Αυτός θα ήταν κι ο τελευταίος αγώνας του. Ο Αγκουέρο διακομίστηκε σε νοσοκομείο, του έγιναν οι απαραίτητες εξετάσεις και διαπιστώθηκε το σοβαρό πρόβλημα. Στις 15 Δεκεμβρίου, με δάκρυα στα μάτια, ανακοίνωσε πως «δεν μπορώ πια να παίζω ποδόσφαιρο» κι έριξε τους τίτλους τέλους.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.