ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Champions League: Το Κρεμλίνο αντιδρά για τον τελικό – «Ο αθλητισμός είναι εκτός πολιτικής»

Champions League
AP Images

Champions League: Η UEFA γνωστοποίησε επίσημα την αλλαγή της έδρας του τελικού, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση της Ρωσίας.

Να θυμίσουμε ότι ο αγώνας που θα κρίνει τον Πρωταθλητή Ευρώπης θα διεξαγόταν στην Αγία Πετρούπολη, ωστόσο μετά την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία μεταφέρθηκε στο Παρίσι.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης εξέφρασε την απογοήτευση του για τη συγκεκριμένη εξέλιξη, λέγοντας ότι: «Είναι κρίμα που ελήφθη μια τέτοια απόφαση. Η Αγία Πετρούπολη θα μπορούσε να είχε παράσχει όλες τις ευνοϊκές συνθήκες για τη διεξαγωγή αυτού του φεστιβάλ ποδοσφαίρου».

Την αλλαγή επέκρινε κι ο πρόεδρος της ρωσικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας (RFU), Αλεξάντερ Ντιούκοφ, ο οποίος είναι μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της UEFA, αλλά και διευθύνων σύμβουλος της θυγατρικής της Gazprom, Gazprom Neft. «Πιστεύουμε ότι η απόφαση να μεταφερθεί η έδρα διεξαγωγής του τελικού του Champions League υπαγορεύθηκε από πολιτικούς λόγους. Η RFU πάντα τηρούσε την αρχή "ο αθλητισμός είναι εκτός πολιτικής" και, επομένως, δεν μπορεί να υποστηρίξει αυτήν την απόφαση», τόνισε σε δήλωση του στην ιστοσελίδα της RFU και συνέχισε: «Η RFU επίσης δεν υποστηρίζει την απόφαση μεταφοράς αγώνων των ρωσικών ομάδων σε ουδέτερη έδρα ως παραβίαση της αθλητικής αρχής και παραβίαση των συμφερόντων παικτών, προπονητών και φιλάθλων».

Η Μεγάλη Βρετανία χαιρετίζει την απόφαση της UEFA

Την ίδια ώρα, η υπουργός Πολιτισμού του Ηνωμένου Βασιλείου, Ναντίν Ντόρις, η οποία είναι υπεύθυνη για τον αθλητισμό, υποστήριξε την απόφαση της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, υπογραμμίζοντας: «Χαιρετίζω την αποφασιστική ενέργεια της UEFA να αφαιρέσει από την Αγία Πετρούπολη τη διεξαγωγή του φετινού τελικού του Champions League. Δεν πρέπει να επιτραπεί στη Ρωσία να εκμεταλλεύεται αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις στην παγκόσμια σκηνή για να νομιμοποιήσει την απρόκλητη, προμελετημένη και άσκοπη επίθεσή της εναντίον ενός κυρίαρχου δημοκρατικού κράτους».

Να θυμίσουμε ότι η UEFA δέχεται πιέσεις για να τερματίσει τη συνεργασία της με την Gazprom, η οποία είναι χορηγός τόσο του Champions League, όσο και του Euro 2024. Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία, πάντως, δεν έχει κάνει μέχρι στιγμής κάποια αναφορά στο συγκεκριμένο θέμα.

Επίσης, η UEFA, εκτός από τη μεταφορά του τελικού του Champions League στο Παρίσι, ανακοίνωσε ότι οι εντός έδρας αγώνες συλλόγων και των εθνικών ομάδων της Ουκρανίας και της Ρωσίας που αγωνίζονται σε διοργανώσεις της UEFA θα διεξαχθούν σε ουδέτερες έδρες «μέχρι νεωτέρας».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Champions League: Οριστικό - Στο Παρίσι ο τελικός της διοργάνωσης