ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Θρήνος στο ποδόσφαιρο: Πέθανε ο εμβληματικός Ίβιτσα Όσιμ - Η ατάκα του που έμεινε στην ιστορία

Θρήνος στο ποδόσφαιρο: Πέθανε ο εμβληματικός Ίβιτσα Όσιμ - Η ατάκα του που έμεινε στην ιστορία

Το παγκόσμιο ποδόσφαιρο θρηνεί την απώλεια του άλλοτε προπονητή του Παναθηναϊκού, Ίβιτσα Όσιμ, σε ηλικία 81 ετών.

O Βόσνιος ήταν μια από τις πιο εμβληματικές μορφές στην ιστορία του ποδοσφαίρου στην Ευρώπη, τόσο ως παίκτης, όσο κι ως προπονητής.

Ο Όσιμ, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 81 ετών, πέρασε κι από την Ελλάδα, για λογαριασμό του Παναθηναϊκού. Στον πάγκο του «τριφυλλιού» βρέθηκε από το 1992 ως το 1994, κατακτώντας το Κύπελλο Ελλάδας το 1993.

Ποιος ήταν ο Ίβιτσα Όσιμ

Ο Όσιμ είχε γεννηθεί στο Σαράγιεβο στις 6 Μαΐου του 1941 και ξεκίνησε την καριέρα του ως παίκτης από την τοπική Ζελιέζνιτσαρ το 1959. Έπαιξε ποδόσφαιρο ως το 1978, αγωνιζόμενος κυρίως στη Γαλλία, όπου φόρεσε τις φανέλες των Στρασμπούρ, Σεντάν και Βαλενσιέν.

Εκεί που άφησε σπουδαίο έργο ήταν στην προπονητική, κάνοντας άπαντες να υποκλιθούν στην αξία του, καθώς άφησε σπουδαίο έργο πίσω του. Πέρα από εκείνον του Παναθηναϊκού, έκατσε στον πάγκο των Ζελέσνιτσαρ, Παρτιζάν, Στουρμ Γκρατς, ενώ υπήρξε ομοσπονδιακός τεχνικός της Γιουγκοσλαβίας και της Ιαπωνίας.

«Η μπάλα είναι πόρνη»

Ο Όσιμ διαδέχθηκε το 1992 τον Βασίλη Δανιήλ στην τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού, όπου έμεινε για σεζόν δύο χρόνια, δίνοντας στη συνέχεια τη θέση του στον Χουάν Ραμόν Ρότσα.

Στην Ελλάδα πανηγύρισε την κατάκτηση του Κυπέλλου (βλ. 1993), με τους «πράσινους» να κερδίζουν 1-0 τον Ολυμπιακό στον τελικό. Γενικότερα, η παρουσία του στη χώρα μας ήταν «δυναμική» κι άφησε μια από τις πιο ιστορικές ατάκες στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Το «η μπάλα είναι πόρνη» που είχε πει σε μια συνέντευξη Τύπου έμεινε στην ιστορία και μνημονεύεται ακόμα.

Διαβάστε επίσης:

Μίνο Ραϊόλα: Ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς των ατζέντηδων - Από την οικογενειακή πιτσαρία ως την κορυφή!