Ο Κριστιάνο Ρονάλντο και άλλοι «Μίδες» του παγκόσμιου ποδοσφαίρου 
Πηγή: Πηγή φωτό: Newsbomb.gr
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο και άλλοι «Μίδες» του παγκόσμιου ποδοσφαίρου 

Ο «χορός» των εκατομμυρίων έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια στο ποδόσφαιρο με κορυφαία ονόματα του αθλήματος, όπως πολύ πρόσφατα ο Κριστιάνο Ρονάλντο, να βάζουν την υπογραφή τους σε «χρυσά» συμβόλαια, τα οποία πολλές φορές δικαιώνουν τις ομάδες και άλλοτε πέφτουν στο... κενό.

Όσα λεφτά κι αν έχει κάποιος δεν μπορεί, λένε, να αγοράσει τα πάντα. Αλλά με όλα όσα βλέπουμε την τελευταία δεκαετία στο ποδόσφαιρο, τείνουμε να πιστεύουμε πως πραγματικά με τα λεφτά μπορείς να αγοράσεις ό,τι θες ή μάλλον καλύτερα στην προκειμένη περίπτωση όποιον θες. Μας το επιβεβαιώνουν κάθε χρόνο οι αγοραπωλησίες στο μεταγραφικό παζάρι αλλά κυρίως αυτό αποδείχθηκε περίτρανα λίγο πριν φύγει το 2022.

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ο Πορτογάλος σούπερ σταρ, αποφάσισε λίγο πριν κλείσει τα 38 του να γίνει «σεΐχης» και να μετακομίσει στην Σαουδική Αραβία για να αγωνιστεί για τα επόμενα 2,5 χρόνια με τη φανέλα της Αλ Νασρ. Η είδηση της μεταγραφής από μόνη της προκάλεσε «σεισμό» στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Ωστόσο αυτό που έκανε τους πάντες να παραμιλούν ήταν το «χρυσό» συμβόλαιο των 500 εκατ. ευρώ που προσέφεραν οι Σαουδάραβες στον «CR7», με τις απολαβές του να τον καθιστούν τον πιο ακριβοπληρωμένο αθλητή στον πλανήτη. Τέτοιο αστρονομικό ποσό δεν έχει δοθεί ποτέ ξανά σε κάποιον ποδοσφαιριστή σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Έχουν υπάρξει όμως αρκετές φορές που οι ομάδες έβγαλαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από τα ταμεία τους προκειμένου είτε για να δελεάσουν έναν παίκτη να ενταχθεί στο δυναμικό τους είτε για να ανανεώσουν τη συνεργασία τους και να τον κρατήσουν στον σύλλογο. Αυτά είναι λοιπόν τα ακριβότερα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί ποτέ στην ιστορία του ποδοσφαίρου:

Πολ Πογκμπά - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: 113 εκατ. ευρώ σε 5 χρόνια

Πίσω στο 2016 η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ διέθεσε ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό προκειμένου να αποσπάσει την υπογραφή του 23χρονου τότε, Πολ Πογκμπά. Δεν ήταν μόνο τα 105 εκατομμύρια ευρώ που πλήρωσε στη Γιουβέντους για να αποκτήσει τον Γάλλο μέσο σπάζοντας τότε το ρεκόρ της ακριβότερης μεταγραφής, αλλά και τα 113 εκατ. που δόθηκαν στον ίδιο σε βάθος πενταετίας. Για τα δεδομένα προ έξι ετών, το συγκεκριμένο ποσό προκάλεσε σοκ αλλά βάσει των εντυπωσιακών εμφανίσεων του Πογκμπά με τη «Γηραιά Κυρία» έμοιαζε ένα καλό deal. Όλα αυτά βέβαια μόνο στα χαρτιά καθώς πέρα από την κατάκτηση του Γιουρόπα Λιγκ και του Λιγκ Καπ το 2017, ο Γάλλος σταρ δεν είχε να επιδείξει κάποια άλλη επιτυχία με τους «Κόκκινους Διαβόλους». Μπορεί το 2020 η Γιουνάιτεντ να ενεργοποίησε μια ρήτρα στο συμβόλαιό του ώστε να μείνει στο κλαμπ ένα χρόνο παραπάνω από το προβλεπόμενο, όμως η συνεργασία των δύο πλευρών ολοκληρώθηκε και επίσημα το καλοκαίρι 2022. Οδεύοντας πλέον στο 30ό έτος της ηλικίας του, ο Πολ Πογκμπά επέστρεψε στην Γιουβέντους.

Γκάρεθ Μπέιλ - Ρεάλ Μαδρίτης: 178 εκατ. ευρώ σε 6 χρόνια

Το ίδιο καλοκαίρι του 2016 ένα άλλο «χρυσό» συμβόλαιο υπογράφηκε στην Ισπανία από τον Γκάρεθ Μπέιλ. Η Ρεάλ Μαδρίτης ανανέωσε τον Ουαλό που αποτέλεσε την ακριβότερη μεταγραφή της ιστορίας της έναντι 101 εκατ. ευρώ. Στην πρώτη του τριετία στο Σαντιάγκο Μπερναμπέου, οι Μαδριλένοι πανηγύρισαν την κατάκτηση δύο Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ ο ίδιος συνεργαζόταν άψογα με τους Κριστιάνο Ρονάλντο και Καρίμ Μπενζεμά στη «φονική» επιθετική τριάδα της «Βασίλισσας». Έτσι, ίσως να ήταν δικαιολογημένο ο ισχυρός άνδρας της Ρεάλ Μαδρίτης Φλορεντίνο Πέρεθ να επιθυμεί να τον δέσει στην ομάδα, προσφέροντας του 178 εκατ. ευρώ για τα επόμενα 6 χρόνια, πρόταση η οποία έγινε αποδεκτή από τον Μπέιλ. Στα χρόνια που ακολούθησαν, ο Γκάρεθ Μπέιλ δεν θα έλεγε κανείς πως διένυσε και την καλύτερη περίοδο της καριέρας του στη Ρεάλ Μαδρίτης. Μερικά δείγματα αλαζονικής συμπεριφοράς, οι συχνοί τραυματισμοί αλλά και η προβληματική σχέση του με τον προπονητή του, Ζινεντίν Ζιντάν δεν έκαναν εύκολη την παραμονή του στο κλαμπ. Το 2022 μετακινήθηκε ως ελεύθερος στην LAFC από τις ΗΠΑ. Πάντως με τα τρία πρωταθλήματα και τα πέντε Τσάμπιονς Λιγκ που κατέκτησε σχεδόν σε μια 10ετία με τους «Μερένχες», κατά κάποιο τρόπο έκανε «απόσβεση» των εκατομμυρίων που ξόδεψε η Ρεάλ Μαδρίτης.

Κιλιάν Εμπαπέ - Παρί Σεν Ζερμέν: 230 εκατ. ευρώ σε 3 χρόνια

Κι αν τα προηγούμενα ποσά που δαπανήθηκαν έμοιαζαν να αγγίζουν τα όρια της υπερβολής, πλέον τα πράγματα έχουν ξεφύγει. Ειδικά όταν μιλάμε για παίκτες όπως ο Κιλιάν Εμπαπέ, που δείχνει από μικρή ηλικία πως έχει όλα τα φόντα για να αφήσει ιστορία στο ποδόσφαιρο, η «τρέλα» δεν έχει όρια. Σε τέτοιο βαθμό που ο πρόεδρος της Παρί Σεν Ζερμέν, Νασέρ Αλ Κελαϊφί κίνησε «γη και ουρανό» για να παραμείνει ο Γάλλος σταρ στο Παρίσι. Δεν έβαλε μόνο βαθιά το χέρι στην τσέπη ώστε να πετύχει συμφωνία με συμβόλαιο περίπου 230 εκατ. ευρώ για μια τριετία. Η διοίκηση της Παρί έδωσε μάλιστα στον Εμπαπέ έναν ενισχυμένο ρόλο προκειμένου να αποφασίζει μέχρι και για τους παίκτες που θα έρχονται και φεύγουν από τον σύλλογο. Το τέλος του σίριαλ που εκτυλίχθηκε, πριν ανοίξει η περσινή καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδος, βρήκε τον Εμπαπέ να παραμένει στο πλευρό του Μέσι και του Νεϊμάρ στο Παρίσι στην προσπάθεια των Γάλλων να κατακτήσουν το πρώτο τους Τσάμπιονς Λιγκ. Τα δημοσιεύματα στα γαλλικά και τα ξένα μέσα για τον χορό των εκατομμυρίων γύρω από τον Εμπαπέ, έπεφταν «βροχή». Η Le Parisien έγραψε δε πως η Παρί μέσα στην επόμενη τριετία, στην πραγματικότητα θα δώσει το ασύλληπτο ποσό των 630 εκατομμυρίων ευρώ στον Εμπαπέ. Κάτι που το κλαμπ όχι μόνο απέρριψε αλλά προειδοποίησε πως θα κινηθεί νομικά κατά της εφημερίδας με αφορμή το δημοσίευμα. Την ίδια στιγμή η Ρεάλ Μαδρίτης καραδοκεί να κάνει δικό της τον 24χρονο σούπερ σταρ και με δεδομένο πως ούτε εκείνη υπολογίζει τα χρήματα, δεν αποκλείεται να δούμε κάποια πρόταση που θα «ταράξει» όσο καμία άλλη τα νερά του ποδοσφαιρικού κόσμου.

Νεϊμάρ - Παρί Σεν Ζερμέν: 267 εκατ. ευρώ σε 6 χρόνια

H ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία του ποδοσφαίρου, αυτή του Νεϊμάρ από τη Μπαρτσελόνα στην Παρί Σεν Ζερμέν έναντι 222 εκατ. ευρώ έσκασε σαν «βόμβα» το καλοκαίρι του 2017. Ο Αλ Κελαϊφί έδωσε τα ηνία στον Βραζιλιάνο επιθετικό και έχτισε γύρω του μια ομάδα από λαμπερά αστέρια ώστε να οδηγήσουν την Παρί σε εγχώριες αλλά κυρίως ευρωπαϊκές επιτυχίες. Το αντίτιμο αυτής της προσπάθειας εν τέλει κόστισε μόνο για την περίπτωση του Νεϊμάρ 267 εκατ. ευρώ τα οποία και θα λάμβανε ο ίδιος σε βάθος 6ετίας. Πρόσφατα το συμβόλαιό του ανανεώθηκε αυτόματα μέχρι το 2027 και όλα δείχνουν ότι θα παραμείνει για αρκετά χρόνια στο Παρκ Ντε Πρενς, παρότι μειώθηκε ο μισθός του. Το χρήμα που ρέει άφθονο στη Ντόχα και μέσω του προέδρου της Παρί στον σύλλογο, έχει καταφέρει να αλλάξει τις ισορροπίες για τους «μπλε», μόνο που ο ευρωπαϊκός τίτλος ακόμα... αγνοείται.

Κριστιάνο Ρονάλντο: Τρία χρυσά συμβόλαια μέσα σε έξι χρόνια

Δεν ήταν μόνο η Αλ Νασρ. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο έχει αναγκάσει όχι μια αλλά άλλες δύο φορές τις πρώην ομάδες του να του προσφέρουν «μυθικά» ποσά για να εξασφαλίσουν την πολυπόθητη υπογραφή του. Η πρώτη ήταν η Ρεάλ το 2016, με την οποία έδωσε με συνοπτικές διαδικασίες τα χέρια για συμβόλαιο αξίας 220 εκατ. ευρώ μέχρι το 2021, παραμένοντας στον σύλλογο. Μια επιλογή που αποδείχθηκε επιτυχημένη και για τις δύο πλευρές καθώς ο Ρονάλντο συνέχισε να σκοράρει κατά ριπάς, χαρίζοντας στους «Μερένχες» δύο ακόμη Τσάμπιονς Λιγκ το '17 και '18 αλλά και τo πρωτάθλημα μετά από 5 χρόνια. Γεμάτος από επιτυχίες στη Μαδρίτη, το καλοκαίρι του 2018 ο Πορτογάλος σούπερ σταρ, κάτοχος της Χρυσής μπάλας τότε, αποχώρησε σαν θρύλος από τη «βασίλισσα» για λογαριασμό της Γιουβέντους.

Υπέγραψε και πάλι συμβόλαιο αξίας 220 εκατ. ευρώ αλλά διάρκειας τεσσάρων ετών ενώ η Γιουβέντους πλήρωσε 117 εκατ. ευρώ στη Ρεάλ, ποσά που πολύ σπάνια δίνονται για έναν ποδοσφαιριστή στην ηλικία των 33 ετών, στην οποία βρισκόταν τότε ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Στις τρεις σεζόν που παρέμεινε ο Πορτογάλος στο Τορίνο, κατέκτησε μεν δύο πρωταθλήματα αλλά δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες της Γιουβέντους για την επιστροφή της στους ευρωπαϊκούς τίτλους. Έτσι, ένα χρόνο πριν λήξει το συμβόλαιό του, ο Πορτογάλος σταρ μετακόμισε το καλοκαίρι του 2021 στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από την οποία έφυγε... κακήν κακώς και μετά από μεγάλη αναζήτηση, βρήκε τον επόμενο σταθμό της καριέρας του στην Σαουδική Αραβία. Τα 500 εκατ. ευρώ που θα καρπωθεί για να προσφέρει τις υπηρεσίες του ως ποδοσφαιριστής της Αλ Νασρ, ήταν μια πρόταση που ακόμα και ένας παίκτης σαν τον CR7 δύσκολα μπορεί να απορρίψει.

Λιονέλ Μέσι - Μπαρτσελόνα: 555 εκατ. ευρώ σε 4 χρόνια

Άλλη μια κορυφή ανήκει στον Λιονέλ Μέσι. Ο Αργεντίνος σταρ έχει βάλει την υπογραφή του στο ακριβότερο συμβόλαιο που έχει υπάρξει ποτέ όχι μόνο στο ποδόσφαιρο αλλά σε όλα τα σπορ. Μπορεί οι ποδοσφαιρόφιλοι ακόμα να παραμιλούν για τα 500 εκατ. του Ρονάλντο από την Αλ Νασρ, ωστόσο ο αρχηγός της εθνικής Αργεντινής το 2017 υπέγραψε συμβόλαιο αξίας 555 εκατ. ευρώ με την Μπαρτσελόνα, για μεγαλύτερο μεν χρονικό διάστημα. Η σχέση αγάπης που συνδέει τον Μέσι με την Μπαρτσελόνα αλλά και όσα φοβερά και τρομερά πέτυχε με τη φανέλα των Μπλαουγκράνα επί μια 15ετία, δικαιολογούν στο έπακρον αυτό το αστρονομικό ποσό. Την τελευταία του τετραετία στην Βαρκελώνη, ο «Pulga» κατέκτησε δύο πρωταθλήματα και δύο κύπελλα με τους Καταλανούς, ωστόσο φαινόταν ότι η ομάδα έμπαινε σε μια περίοδο αγωνιστικής αλλά κυρίως οικονομικής κρίσης. Με αποτέλεσμα να μην μπορεί να βρεθεί η χρυσή τομή για να ανανεωθεί η συνεργασία των δύο πλευρών. Έτσι το καλοκαίρι του 2021 οι δρόμοι του Αργεντίνου θρύλου με την Μπαρτσελόνα χώρισαν και ο Λιονέλ Μέσι μετακινήθηκε στα 34 του στην Παρί Σεν Ζερμέν δίπλα στους Νεϊμάρ και Κιλιάν Εμπαπέ.

Διαβάστε επίσης:

Πόσο κερδισμένο βγήκε το Κατάρ από το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου;

Πελέ: Η Ελλάδα, το «Αθήνα 2004» και το μεγάλο παράπονο

Μουντιάλ 2022: Οι τελικοί που θα θυμόμαστε για πάντα!

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ