ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Θύελλα για τη ρατσιστική επίθεση στον Βινίσιους - «Συγγνώμη» ζητάει ο πρόεδρος της LaLiga

Θύελλα για τη ρατσιστική επίθεση στον Βινίσιους - «Συγγνώμη» ζητάει ο πρόεδρος της LaLiga
AP Photo

Ο πρόεδρος της LaLiga, Χαβιέρ Τέμπας, ζήτησε συγγνώμη την Τετάρτη (24/5) για τη διαδικτυακή ατάκα του εναντίον του άσου της Ρεάλ Μαδρίτης, Βινίσιους Τζούνιορ, μετά την κίνηση του Βραζιλιάνου να στραφεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να διαμαρτυρηθεί για ρατσιστικές προσβολές που υπέστη κατά τη διάρκεια του αγώνα με τη Βαλένθια και την αδράνεια που έδειξε σύμφωνα με τον ίδιο η διοργανώτρια αρχή.

Ο αγώνας με τη Βαλένθια την Κυριακή (21/5) διακόπηκε για 10 λεπτά καθώς ο Βινίσιους έδειξε τους οπαδούς που του επιτέθηκαν με ρατσιστικές εκφράσεις, πριν εμπλακεί σε καυγά με παίκτες της Βαλένθια ο οποίος τον οδήγησε στην αποβολή.

«Λοιπόν, φαίνεται ότι το αποτέλεσμα δεν ήταν πολύ καλό, σωστά;», είπε ο Τέμπας σε συνέντευξή του στο Reuters, αναφερόμενος στα πολύ σχόλιά του στο Twitter, όπου πρότεινε στον Βινίσιους να μάθει περισσότερα για το τι κάνει η LaLiga «πριν επικριθεί» για την καταπολέμηση του ρατσισμού.

«Προς όλους εκείνους που κατάλαβαν ότι αυτό ήταν ένα λάθος λόγω της μορφής και του τάιμινγκ πρέπει να ζητήσω συγνώμη», είπε ο πρόεδρος της LaLiga, προσθέτοντας ότι δεν ήταν πρόθεσή του να επιτεθεί στον Βινίσιους: «Ζητώ συγγνώμη από τον Βινίσιους και από οποιονδήποτε κατάλαβε ότι επιτέθηκα στον Βινίσιους».

Ο Τέμπας πρόσθεσε ότι συμμερίζεται την απογοήτευση του 22χρονου μεσοεπιθετικού για την έλλειψη δράσης για την εξάλειψη του ρατσισμού στην Ισπανία κι έβαλε στο στόχαστρο την ομοσπονδία και τις ισπανικές αρχές, λέγοντας ότι κανείς από τους δύο δεν έκανε αρκετά για να καταπολεμήσει τον ρατσισμό.

Υποστήριξε δε, πως ότι νιώθει «ανίκανος» να αντιμετωπίσει τον ρατσισμό στο ποδόσφαιρο, καθώς σύμφωνα με τον ισπανικό νόμο η LaLiga μπορεί μόνο να εντοπίσει και να αναφέρει ρατσιστικά περιστατικά, ενώ προέτρεψε νομοθετικές αλλαγές ώστε η διοργανώτρια αρχή να έχει εξουσίες επιβολής κυρώσεων, όπως το κλείσιμο κερκίδων ή την αποπομπή μελών του συλλόγου, προκειμένου να μπορέσει να καταπολεμήσει τον ρατσισμό πιο αποτελεσματικά.

«Εάν μας δίνονταν αυτές οι δυνατότητες, θα το τελειώναμε το θέμα σε μήνες», είπε ο Τέμπας, κατηγορώντας την έλλειψη προθυμίας από «αυτούς που έχουν τη δύναμη να το επιβάλλουν».

Τα όσα συνέβησαν την Κυριακή (21/5) στο «Μεστάγια» ήταν το 10ο επεισόδιο ρατσισμού εναντίον του Βινίσιους που η LaLiga κατήγγειλε στους εισαγγελείς αυτή τη σεζόν, σύμφωνα με τον Τέμπας, ο οποίος -όπως υποστήριξε- έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να αντιμετωπίσει το θέμα.