ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

FIFA: Αντίδραση και διευκρινήσεις για την «μπλε κάρτα» που τάραξε το παγκόσμιο ποδόσφαιρο

FIFA: Αντίδραση και διευκρινήσεις για την «μπλε κάρτα» που τάραξε το παγκόσμιο ποδόσφαιρο
X

Το Διεθνές Συμβούλιο Ποδοσφαίρου (IFAB) προτίθεται να εγκρίνει την εισαγωγή της μπλε κάρτας που θα σημαίνει και προσωρινή αποβολή ενός παίκτη, αλλά η FIFA ξεκαθάρισε το τοπίο σχετικά με την πειραματική διαδικασία που θα ακολουθηθεί.

Χθεσινό δημοσίευμα της Telegraph, άναψε φωτιές αναφέροντας πως το Διεθνές Συμβούλιο Ποδοσφαίρου (IFAB), το οποίο είναι υπεύθυνο για τους κανονισμούς, είναι έτοιμο να επισημοποιήσει την εισαγωγή της μπλε κάρτας.

Αυτή η νέα κάρτα θα βγαίνει από το τσεπάκι των διαιτητών για να τιμωρήσει τους ποδοσφαιριστές με δεκάλεπτη αποβολή από τον αγώνα (μέτρο που θυμίζει αγώνες ράγκμπι και πόλο) σε περιπτώσεις κάποιου κυνικού φάουλ (ένα σκληρό μαρκάρισμα που γίνεται σκόπιμα, αλλά το οποίο δεν εμπίπτει στον κανονισμό της κόκκινης κάρτας) ή ανάρμοστης συμπεριφοράς (έντονης διαμαρτυρίας στον διαιτητή για παράδειγμα).

Ο κανονισμός θα πρέπει να εισαχθεί επίσημα από τις 2 Μαρτίου, όταν θα πραγματοποιηθεί στη Γλασκώβη η ετήσια γενική συνέλευση της IFAB.

Από εκεί θα ξεκινήσει η εφαρμογή σε μια πειραματική φάση για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Στην Αγγλία θα ήθελαν ο κανόνας της μπλε κάρτας να ξεκινήσει να εφαρμόζεται από το FA Cup, αλλά από τη FIFA υπήρξε σαφής αντίδραση.

Όπως μπορεί να διαβάσει κάποιος στον επίσημο λογαριασμό Χ (πρώην Twitter) του ανώτατου φορέα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, το πείραμα για την προσωρινή αποβολή προβλέπεται αρχικά να εφαρμοστεί σε μια διοργάνωση μικρότερου κύρους από το Κύπελλο Αγγλίας.

«Η FIFA επιθυμεί να διευκρινίσει ότι οι αναφορές για τη λεγόμενη "μπλε κάρτα" σε ελίτ επίπεδα του ποδοσφαίρου είναι εσφαλμένες και πρόωρες», αναφέρεται. «Οποιαδήποτε τέτοια δοκιμή, εάν εφαρμοστεί, θα πρέπει να περιορίζεται σε χαμηλότερα επίπεδα, θέση που η FIFA σκοπεύει να επαναλάβει όταν αυτό το θέμα της ημερήσιας διάταξης συζητηθεί στη Γενική Συνέλευση της IFAB, στις 2 Μαρτίου».

Στην πραγματικότητα, υπάρχει φόβος ότι θα είναι πολύ μεγάλο άλμα η μετάβαση από το ποδόσφαιρο νέων ή το ερασιτεχνικό σε μια διοργάνωση με την εμβέλεια του Κυπέλλου Αγγλίας.

Εν αναμονή της απόφασης του Μαρτίου από την IFAB, η οποία θα αξιολογήσει νέους κανόνες, από το χέρι στην περιοχή ως τις διαμαρτυρίες που περιορίζονται αποκλειστικά στους αρχηγούς, η FIFA θέλει να εξαλείψει εν τη γενέσει τους φήμες που δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια.