ΣΠΟΡ

Drama in Bahama: Ο τελευταίος αγώνας του Μοχάμεντ Άλι- Ένα αντίο που δεν άρμοζε στον θρυλικό πυγμάχο

Μοχάμεντ Άλι
Όλα όσα έγιναν δεν άξιζαν σε έναν θρύλο, όπως ήταν ο Μοχάμεντ Άλι. Από την άλλη, βέβαια, ένας αγώνας δεν θα άλλαζε όσα πέτυχε... Γι' αυτό θα είναι για πάντα ένα σύμβολο του μποξ
AP Images

Μοχάμεντ Άλι: Σαν σήμερα, πριν από 40 χρόνια, ο θρύλος της πυγμαχίας ανέβηκε για τελευταία φορά στο ρινγκ, λέγοντας «αντίο» στο άθλημα με ήττα από τον Τρέβορ Μπέρμπικ.

Στις 11 Δεκεμβρίου 1981, ο Άλι έδωσε σε ηλικία 39 ετών τον 61ο αγώνα της καριέρας του, ο οποίος ήταν κι ο τελευταίος του. Ένα «αντίο» που δεν άρμοζε στον άνθρωπο που άλλαξε την ιστορία του αθλήματος, γιατί κυρίως ήταν μια… αναμενόμενη ήττα από τον κατά 12 χρόνια νεότερο αντίπαλό του.

Ο Μπέρμπικ κέρδισε με ομόφωνη απόφαση των κριτών τον αγώνα των δέκα γύρων, το οποίο διεξήχθη στο Νασάου στις Μπαχάμες. Ήταν η αναμέτρηση που έμεινε στην ιστορία ως «Drama in Bahama».

Πριν από τον αγώνα ο Άλι δήλωνε ότι είχε πάρει το «πράσινο φως» για να αγωνιστεί «ακόμα κι από τους καλύτερους λευκούς γιατρούς», ωστόσο η αλήθεια είναι ότι δεν ήταν στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι ήταν μόλις δύο χρόνια πριν διαγνωσθεί από τη νόσο Πάρκινσον, από την οποία ουσιαστικά «έφυγε» από τη ζωή το 2016, σε ηλικία 74 ετών.

Ο Άλι ήθελε να αποδείξει σε όλους ότι ήταν ακόμα ο σπουδαίος πρωταθλητής και μέσω του συγκεκριμένου αγώνα στόχευε να διεκδικήσει τον τίτλο που είχε στην κατοχή του ο Μάικ Ουίβερ. «Η σκηνή είναι έτοιμη για εμένα. Αγαπώ τέτοιου είδους καταστάσεις», ανέφερε ο «The Greatest», ο οποίος έδειξε σε κάποια σημεία γιατί ήταν ο κορυφαίος, αλλά τα νιάτα κι η ένταση του Μπέρμπικ έκαναν στο τέλος τη διαφορά. Ουσιαστικά, ο Άλι άντεξε μέχρι τον έκτο γύρο, καθώς από εκεί και πέρα κουράστηκε. Μάλιστα, στον 10ο γύρο ήταν τελείως εξαντλημένος.

Το «ανθρωπάκι» της Μισελέν, τα χαμένα κλειδιά και η κουδούνα της αγελάδας

Ο Άλι ήταν εμφανώς εκτός φόρμας! Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας ρεπόρτερ τον περιέγραψε ως τον άνθρωπο από τα ελαστικά Μισελέν. Η κακή κατάστασή του αποτυπώθηκε κι η προπώληση των εισιτηρίων ήταν ελάχιστη, με τους promoters να αναγκάζονται να κάνουν τεράστιες εκπτώσεις. Τελικά, τον αγώνα παρακολούθησαν από κοντά μόλις 7.500 θεατές, δεν υπήρχε pay-per-view μετάδοση, ενώ κανένα δίκτυο στις ΗΠΑ δεν έκανε προσφορά για να μεταδώσει τον αγώνα. Τουλάχιστον, το ΟΝTV το έδειξε στο Σινσινάτι και το Οχάιο.

Μοχάμεντ Άλι
Ο Άλι ήταν εμφανώς εκτός φόρμας! Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας ρεπόρτερ τον περιέγραψε ως τον άνθρωπο από τα ελαστικά Μισελέν.

Δεν ήταν, πάντως, μόνο ο Άλι κατώτερος των περιστάσεων για έναν αγώνα που έμελλε να ήταν ιστορικός, ως τελευταίος του κορυφαίου πυγμάχου. Συγκεκριμένα, το «Queen Elizabeth Sports Center» δεν είχε καν ολοκληρωθεί, ενώ ο κόσμος δεν μπορούσε να μπει επειδή οι υπεύθυνοι δεν έβρισκαν το κλειδί! Τα προβλήματα, όμως, δεν είχαν τελειωμό, καθώς δεν υπήρχε καμπανάκι κι επιστρατεύθηκε ένα που χρησιμοποιούν στις αγελάδες για να διεξαχθεί το ματς. Επίσης, λόγω της χαμηλής προσέλευσης, ο Μπέρμπικ αρνήθηκε να αγωνιστεί, αν δεν πληρωνόταν πρώτα. Όλα αυτά έφεραν τον αγώνα δύο ώρες αργότερα από την προγραμματισμένη έναρξη του.

Η υπόκλιση του Μπέρμπικ

Όλα τα παραπάνω σίγουρα δεν άξιζαν σε έναν θρύλο, όπως ήταν ο Μοχάμεντ Άλι. Από την άλλη, βέβαια, δεν θα μπορούσε ένα μόνο ματς να αλλάξει το γεγονός ότι άλλαξε μια για πάντα την ιστορία της πυγμαχίας. Άλλωστε, αυτό που έγινε μετά το ματς «μιλάει» από μόνο του. Ο Τρέβορ Μπέρμπικ πήγε πάνω του κι αφού αγκάλιασε τον Άλι του είπε ότι αποτελεί είδωλό του από τότε που ήταν μικρό παιδί κι ότι χωρίς εκείνον δεν θα είχε καταφέρει να φτάσει ως εδώ.

Μοχάμεντ Άλι
Ο Τρέβορ Μπέρμπικ πήγε πάνω του κι αφού αγκάλιασε τον Άλι του είπε ότι αποτελεί είδωλό του από τότε που ήταν μικρό παιδί κι ότι χωρίς εκείνον δεν θα είχε καταφέρει να φτάσει ως εδώ.AP Images

Βέβαια, θα μπορούσε να φτάσει ακόμα πιο πέρα, ειδικά μετά την ιστορική νίκη του, αλλά τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν καλά ούτε για εκείνον. Ο Μπέρμπικ αντιμετώπισε πολλά εξωαγωνιστικά προβλήματα και το 2006 δολοφονήθηκε στην γενέτειρά του, Τζαμάικα, από τον 20χρονο ανιψιό του κι έναν φίλο του.

Από την άλλη, ο Άλι παραμένει και θα παραμείνει για πάντα ένα σύμβολο του μποξ, μολονότι ο τελευταίος του αγώνας ήταν ένα «μελανό» σημείο στην καριέρα του. Έτσι κι αλλιώς δεν ήταν το μόνο…

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ ΜΟΧΑΜΕΝΤ ΑΛΙ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.