ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Πρέμιερ Λιγκ: Πώς βγάζουν χρήματα οι ιδιοκτήτες των ομάδων;

Πρέμιερ Λιγκ: Πώς βγάζουν χρήματα οι ιδιοκτήτες των ομάδων;

Με το ποδόσφαιρο έγιναν γνωστά τα μεγάλα αφεντικά των κορυφαίων συλλόγων στην Αγγλία και κάπως έτσι θα μείνουν για πάντα στο μυαλό των οπαδών και του κόσμου που λατρεύει τον «βασιλιά των σπορ».

Τους αποκαλούμε μεγιστάνες ή δισεκατομμυριούχους. Οι περισσότεροι διαθέτουν ατελείωτο βιογραφικό και ο κόσμος τους έμαθε ως ιδιοκτήτες των μεγαλύτερων ποδοσφαιρικών συλλόγων στην Αγγλία. Π.χ., χωρίς την ιδιότητα αυτή ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς θα απασχολούσε πολύ λιγότερο τα μέσα ενημέρωσης. Το ζήτημα είναι «καυτό» και θα αναλυθεί στη συνέχεια. Πρώτα όμως, μπορείτε να δείτε στα… γρήγορα εδώ ποιές είναι οι νόμιμες στοιχηματικες εταιριες στην Ελλάδα, για να είστε σίγουροι!

Μία από τα ίδια που αναφέρθηκαν για τον Αμπράμοβιτς λοιπόν, ισχύει και για την οικογένεια Γκλέιζερ που κατέχει το 70% των μετοχών της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Το ίδιο και για τον Τζον Γουίλιαμ Χένρι, μεγαλομέτοχο (αυτός είναι ο ορθός όρος) της Fenway Sports Group και της Λίβερπουλ, όπως και για τον Σεΐχη Μανσούρ που δεν ασχολείται με τη Μάντσεστερ Σίτι διότι έχει παραχωρήσει ολόκληρη την ευθύνη και την ιδιοκτησία στον Καλντούν Αλ Μουμπάρακ.

Με το ποδόσφαιρο έγιναν γνωστά τα μεγάλα αφεντικά των κορυφαίων συλλόγων στην Αγγλία και κάπως έτσι θα μείνουν για πάντα στο μυαλό των οπαδών και του κόσμου που λατρεύει τον «βασιλιά των σπορ». Πόσοι γνωρίζουν άλλωστε τι επαγγέλονται οι επιχειρηματίες που προαναφέραμε; Και πόσο ασχολούνται με τις ομάδες τους όταν καθημερινά τρέχουν πολύ πιο σοβαρές υποχρεώσεις; Η απόκτηση των μετοχών ενός μεγάλου συλλόγου κοστίζει ακριβά, αλλά για τους ίδιους είναι μια μπίζνα που μοιάζει με παιχνίδι. Κάτι για τον ελεύθερο χρόνο τους και για να αποκτήσουν τη δημοφιλία που τους έλειπε. Γιατί, όπως είναι γνωστό, το χρήμα πολλοί εμίσησαν αλλά τη δόξα ουδείς.

Τα πάντα όλα o Ρόμαν

Μπίζνεσμαν και πολιτικός. Αυτοί είναι δύο κυριότεροι ρόλοι που αποδίδονται στον Ρόμαν Αμπράμοβιτς, που κλείνει 17 ολόκληρα χρόνια ως το απόλυτο αφεντικό της Τσέλσι και για μια οκταετία (2000-08) ήταν κυβερνήτης της Τσουκότκα στη Ρωσία. Σήμερα είναι ο κύριος ιδιοκτήτης της ιδιωτικής εταιρείας επενδύσεων Millhouse LLC αλλά μέχρι να φτάσει σε αυτό το επίπεδο, πέρασε από δεκάδες επιχειρήσεις που είχαν ελάχιστη σχέση μεταξύ τους. Από εμπόριο πετρελαίου και φυσικού αερίου μέχρι κατασκευή πλαστικών παιχνιδιών και κούκλων. Ενδεικτικά ασχολήθηκε ακόμη με το εμπόριο ξυλείας και ειδών διατροφής, με αναγόμωση ελαστικών και παροχή ασφάλειας σε εταιρίες. Παράλληλα, ήταν ο μεγάλος νικητής στον επί σειρά ετών «πόλεμο αλουμινίου», σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Ο Κρις Χάτσινς, που ανέλαβε τη βιογραφία του Βλάντιμιρ Πούτιν, περιγράφει τη σχέση του με τον Αμπράμοβιτς σαν αυτή του πατέρα με τον αγαπημένο γιο.

Glazer Family

Για την οικογένεια Γκλέιζερ, ο μακαρίτης Μάλκολμ άρχισε να χτίζει τη μεγάλη περιουσία του αγοράζοντας από την κυβέρνηση τη σιδηροδρομική εταιρία Conrail. Κατά τα άλλα το βιογραφικό του περιλαμβάνει εμπόριο με πετρέλαιο, φυσικό αέριο, εξοπλισμό υπηρεσιών τροφίμων, συσκευασίες τροφίμων, υγειονομική περίθαλψη, τραπεζικές συναλλαγές, Ίντερνετ, αποθέματα και ομόλογα. Μία από τις μεγαλύτερες μπίζνες όμως που διατηρούν μέχρι σήμερα οι γιοι του, Τζόελ και Άβραμ Γκλέιζερ, είναι η εταιρία First Allied Corporation που κατέχει και ενοικιάζει εμπορικά κέντρα σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, με έδρα το Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης.

Διαχειριστής επενδύσεων

Για τον Τζον Γουίλιαμ Χένρι, ιδρυτή της εταιρίας Fenway Sports Group, στην οποία ανήκει η Λίβερπουλ και η ομάδα μπέιζμπολ Μπόστον Ρεντ Σοξ, η βασική δουλειά εδώ και περίπου τέσσερις δεκαετίες είναι η διαχείριση επενδύσεων. Ξεκίνησε να κάνει εμπόριο καλαμποκιού και σόγιας, ως κληρονομιά από την οικογένειά του, μια επένδυση που αποδείχτηκε καθοριστική στη συνέχεια για να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα ως διαχειριστής κεφαλαίων με στόχο το κέρδος για μεγάλες εταιρίες αλλά φυσικά και για τις δικές του.

Ο Σεΐχης που δεν ασχολείται

Για τον περιβόητο Σεΐχη Μανσούρ από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα μπορούσε να γράψει κανείς βιβλίο. Αναπληρωτής πρωθυπουργός στη χώρα του, μέλος της βασιλικής οικογένειας του Άμπου Ντάμπι, μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου Πετρελαίου και πολλών εταιρειών επενδύσεων ανά τον κόσμο και ιδιοκτήτης της Aabar Investments και του Abu Dhabi United Group που ανήκει η Μάντσεστερ Σίτι. Σε ηλικία 50 ετών έχει όλο τον κόσμο στα πόδια του και το τελευταίο πράγμα που ασχολείται είναι η ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Φονικό Μακρινίτσα: «Βοήθεια, σώστε με! Ήρθε να μας σκοτώσει» - Θρήνος για τον Γιώργο και την Κων/να