ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Μαρία Σάκκαρη – Στέφανος Τσιτσιπάς: Η Ελλάδα στον «χάρτη» του παγκόσμιου τένις

Μαρία Σάκκαρη – Στέφανος Τσιτσιπάς: Η Ελλάδα στον «χάρτη» του παγκόσμιου τένις
Η χρονιά της απόλυτης καταξίωσης για τη Μαρία Σάκκαρη και τον Στέφανο Τσιτσιπά ήταν το 2021 (AP Photo/Patrick Semansky)

Η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες και η προσωπική πορεία των δύο αθλητών που έκαναν την Ελλάδα να... μάθει τένις!

Χρονιά «εκτίναξης» ήταν για το ελληνικό τένις το 2021, με τη Μαρία Σάκκαρη και τον Στέφανο Τσιτσιπά να έχουν κορυφαίες επιδόσεις, κατακτήσεις τίτλων και πορεία που έβαλε την Ελλάδα για τα καλά στον «χάρτη» του αθλήματος.

Με δεδομένο ότι η δημοφιλία του τένις στην Ελλάδα ήταν διαχρονικά μικρή, ειδικά σε σχέση με αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ, αλλά και το βόλεϊ ή το πόλο, το επίτευγμα των δυο κορυφαίων εκπροσώπων της χώρας στο άθλημα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο. Αν αναλογιστεί κανείς πως αρκετές φορές στη διάρκεια του 2021 οι Έλληνες «στήθηκαν» μπροστά στις τηλεοράσεις για να παρακολουθήσουν τη Μαρία Σάκκαρη και τον Στέφανο Τσιτσιπά να αγωνίζονται στο κορυφαίο επίπεδο και να φέρνουν τεράστιες διακρίσεις, καταλαβαίνει και το μέγεθος του κατορθώματος…

Η σημασία των όσων έχουν πετύχει γίνεται ακόμα μεγαλύτερη, από τη στιγμή που πρόκειται για δυο παιδιά που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα, κι όχι σε χώρες όπου το άθλημα – κι η ανάπτυξη των σπορ σε όλα τα επίπεδα γενικά – είναι σε προχωρημένο επίπεδο. Με τα χρόνια, βέβαια, αμφότεροι προπονούνται και προετοιμάζονται στο εξωτερικό, όπου υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές και τα εχέγγυα για να συναγωνίζονται πλέον επί ίσοις όροις τα μεγαλύτερα ονόματα του αθλήματος, ωστόσο, αυτό δεν μειώνει σε τίποτα τα επιτεύγματά τους, ούτε φυσικά και την ελληνική υπερηφάνεια για όσα πετυχαίνουν μέσα στα κορτ η Μαρία και ο Στέφανος.

Η Μαρία Σάκκαρη και ο Στέφανος Τσιτσιπάς αγωνίστηκαν μαζί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο (AP Photo/Patrick Semansky)

Το 2021 ήταν η χρονιά της απόλυτης καταξίωσης και για τους δυο εκπροσώπους της Ελλάδας στο παγκόσμιο τένις, με τη χώρα πλέον να έχει υπόσταση σε ένα άθλημα που μέχρι πρότινος έμοιαζε «ξένο». Το μεγαλύτερο «κέρδος» είναι ότι ολοένα και περισσότερα παιδιά θέλουν να ασχοληθούν με τον αθλητισμό έτσι ώστε να «μοιάσουν» στα δυο πρότυπα, με τη Μαρία Σάκκαρη και τον Στέφανο Τσιτσιπά να βαδίζουν στα χνάρια του Γιάννη Αντετοκούνμπο, δημιουργώντας κίνητρα για άθληση στα Ελληνόπουλα. Και για τους δυο, άλλωστε, όπως δήλωσαν, η παρουσία τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες με το εθνόσημο ήταν η ύψιστη τιμή και τους έδωσε ακόμα περισσότερο κίνητρο για να πετύχουν περισσότερες επιτυχίες στις προκλήσεις και τους αγώνες που ακολούθησαν. Αμφότεροι, έφτασαν στο υψηλότερο σημείο της Παγκόσμιας Κατάταξης που έχουν φτάσει ποτέ μέσα στη χρονιά που ολοκληρώνονται, κάτι που σημαίνει πως και για αυτούς αποτελεί σημείο αναφοράς.

Μαρία Σάκκαρη: «Τρυπώντας» διαρκώς το… ταβάνι

Η 26χρονη Ελληνίδα πρωταθλήτρια, κατάφερε πολλά και σπουδαία μέσα στο 2021. Πέρα από τη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπου έφτασε στον τρίτο γύρο (φάση των «16») στο ατομικό γυναικών, και μέχρι τα προημιτελικά στο μικτό διπλό μαζί με τον Στέφανο Τσιτσιπά, έχει να θυμάται ακόμα περισσότερες διακρίσεις.

Η Μαρία Σάκκαρη έγινε η πρώτη Ελληνίδα που έφτασε στα ημιτελικά του Roland Garros (INTIME/PanoramiC)

Η Σάκκαρη έγινε η πρώτη Ελληνίδα τενίστρια που έφτασε στα ημιτελικά του φημισμένου τουρνουά Roland Garros. Τον Σεπτέμβριο έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του US Open, κερδίζοντας την Καρολίνα Πλίσκοβα 2-0 σετ, ενώ κατάφερε να «σπάσει» το ρεκόρ της υψηλότερης θέσης στην Παγκόσμια Κατάταξη της WTA που κατείχε η Λένα Δανιηλίδου φτάνοντας ως τη 14η θέση, αρχικά με την παρουσία της στο Νο13 και στη συνέχεια με την είσοδο στο Top 10 στις 27 Σεπτεμβρίου 2021. Για να φτάσει ως εκεί, η Μαρία Σάκκαρη έκανε εξαιρετικές εμφανίσεις στο Ostrava Open όπου έφτασε ως τον τελικό.

Στέφανος Τσιτσιπάς: Αγγίζει την κορυφή και… ακόμα δεν είδαμε τίποτα

Συνέχεια στην εκπληκτική πορεία που διαγράφει τα τελευταία χρόνια έδωσε ο 23χρονος πρωταθλητής, ο οποίος συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κορυφαίους όλου του πλανήτη μετά και τα τελευταία επιτεύγματά του. Η μεγάλη στιγμή της παρουσίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ήρθε να συνοδευτεί από ακόμα μεγαλύτερες διακρίσεις στη συνέχεια. Στο Τόκιο ο Τσιτσιπάς αποκλείστηκε στον τρίτο γύρο στο μονό ανδρών, ενώ έφτασε στους «8» στο μικτό διπλό μαζί με τη Σάκκαρη όπως αναφέραμε, έχοντας ωστόσο να επιδείξει μεγάλα επιτεύγματα πριν και μετά την παρουσία του στην Ιαπωνία.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς πανηγύρισε την κατάκτηση του Masters στο Μόντε Κάρλο (INTIME/PanoramiC)

Στις 18 Απριλίου 2021, ο Στέφανος Τσιτσιπάς νίκησε 2-0 σετ τον Ρώσο Αντρέι Ρούμπλεφ στον τελικό του Μόντε Κάρλο Masters και κατέκτησε τον τίτλο, κάτι που έγινε για πρώτη φορά από Έλληνα τενίστα σε αυτό το επίπεδο. Στις 11 Ιουνίου 2021, έδωσε συνέχεια στα ρεκόρ, αφού νίκησε τον Αλεξάντερ Ζβέρεφ στον ημιτελικό του Roland Garros και έγινε ο πρώτος Έλληνας που φτάνει σε έναν τελικό Grand Slam. Εκεί απέναντι στον μυθικό Νόβακ Τζόκοβιτς έφτασε μια ανάσα από το τρόπαιο, αλλά ηττήθηκε 3-2 και αρκέστηκε στη δεύτερη θέση.

Όλα όσα πέτυχε, βέβαια, μέσα στο 2021, τον έφεραν τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς στην 3η θέση της Παγκόσμιας Κατάταξης της ATP. Την υψηλότερη που είχε ποτέ Έλληνας τενίστας στην ιστορία, με τον ίδιο να έχει στόχο τα επόμενα χρόνια την απόλυτη κορυφή!

Δείτε εδώ το αφιέρωμα του Newsbomb.gr στις θετικές εξελίξεις του 2021