ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Πατούλης στο Newsbomb.gr: Κρίσιμες οι επόμενες ώρες για την εξέλιξη της φωτιάς στην Ανάβυσσο

Πατούλης στο Newsbomb.gr: Κρίσιμες οι επόμενες ώρες για την εξέλιξη της φωτιάς στην Ανάβυσσο

Κρίσιμες θα είναι επόμενες ώρες για την εξέλιξη της φωτιάς στην Ανάβυσσο, δήλωσε στο Newsbomb.gr, ο περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιώργος Πατούλης, επισημαίνοντας πως μέχρι να βραδιάσει όλες οι δυνάμεις θα δώσουν μάχη για να την περιορίσουν.

Όπως δήλωσε ο Περιφερειάρχης έχουν εκκενωθεί ήδη οι οικισμοί, Παλαιά Φώκαια, η ΑΤΕ, η Δροσιά, το Αγιασμόθι, ενώ προληπτικά εκκενώθηκε και η Ανάβυσσος λόγω κυρίως της αποπνικτικής ατμόσφαιρας που έχει δημιουργηθεί.

Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, για την κατάσβεση επιχειρούν αυτή την ώρα, 117 πυροσβέστες με 35 οχήματα, επτά ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 17 υδροφόρες της Περιφέρειας Αττικής και εναέρια μέσα.

Ο κ. Πατούλης τονίζει πως είναι κομβικό να ελεγχθεί η φωτιά πριν νυχτώσει και θα σταματήσουν να επιχειρούν τα εναέρια μέσα και γι’ αυτό το λόγο όλα τα μέσα δίνουν σκληρή μάχη με τις φλόγες για να περιοριστούν τα μέτωπα.

Ο σφοδρός αέρας δυσχεραίνει την προσπάθεια όλων των πυροσβεστικών μέσων, σημειώνει ο Περιφερειάρχης Αττικής, καθώς το μέτωπο είναι διάσπαρτο.

Επίσης καλεί τους πολίτες να μην έρχονται προς την περιοχή αυτή, ώστε οι δρόμοι να είναι ελεύθεροι, ενώ παράλληλα επισημαίνει πως υπάρχει συνεργασία μεταξύ όλων των αρμόδιων αρχών για να αποφευχθούν ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Μηνύματα από το 112

Σημειώνεται πως με τρίτο μήνυμα του 112 καλούνται όσοι βρίσκονται στην Ανάβυσσο να απομακρυνθούν προληπτικά λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς.

Το μήνυμα αναφέρει:

«Αν βρίσκεστε στην Ανάβυσσο εκκενώστε τώρα για προληπτικούς λόγους προς Σαρωνίδα οδικώς από λεωφόρο Αναβύσσου-Καραμανλή-Σουνίου. Δασική πυρκαγιά στη Θέριζα».

«Κάηκαν σπίτια»

Ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου, μιλώντας στο Open ανέφερε ότι έχουν ήδη καεί κάποια σπίτια.

«Η φωτιά έχει ήδη κάψει κάποια σπίτια και συνεχίζει το καταστροφικό της έργο. Είναι πολύ μεγάλο το μέτωπο. Αλλού σβήνει αλλού αναζωπυρώνεται η φωτιά. Βγάζουμε κόσμο από τα σπίτια του. Δεν έχω εικόνα ακριβώς γιατί ο καπνός είναι πάρα πολύς. Ο αέρας είναι τόσο ισχυρός που δεν μπορούμε να ζυγώσουμε», ανέφερε ο δήμαρχος.

Την ίδια ώρα, ο Δήμος Σαρωνικού έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Σε ένταση βρίσκεται το πύρινο μέτωπο στα Καλύβια Αττικής, με την αναχαίτιση και την οριοθέτηση της πυρκαγιάς να γίνεται εξαιρετικά δύσκολη λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν και η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική στην ευρύτερη περιοχή.

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη»

Ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο μέτωπο της πυρκαγιάς και μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ περιέγραψε τις συνθήκες που επικρατούν.

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, καθώς ο αέρας είναι ισχυρός και δεν επιτρέπει τον έλεγχο της πυρκαγιάς από τις δυνάμεις που επιχειρούν. Το μέτωπο είναι τεράστιο και φυσάνε πολύ δυνατοί άνεμοι. Αυτή τη στιγμή η φωτιά κινείται προς την περιοχή της Αναβύσσου και της Φωκαίας. Εκκενώθηκε η Φέριζα και θα γίνουν κι άλλες εκκενώσεις σε οικισμούς», τόνισε και στη συνέχεια πρόσθεσε:

«Ο κόσμος να βοηθήσει την κατάσταση και όπου ζητηθεί η απομάκρυνσή του, να υπακούσει και να μην αντιδρά. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και γίνεται επικίνδυνη λόγω της σφοδρότητας των ανέμων και ο κόσμος πρέπει να βοηθήσει σε αυτό που ζητούν οι αρμόδιες Αρχές».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Φωτιά ΤΩΡΑ Ανάβυσσος: Στις αυλές των πρώτων σπιτιών οι φλόγες - Ανεξέλεγκτο το πύρινο μέτωπο